Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Optymalne okna PCV dla domu energooszczędnego

Recommended Posts

Witam

zastanawiam się gdzie jest granica opłacalności ciepłych okien PCV dla domu

energooszczędnego. Czy rzeczywiście warto inwestować w okna

bardzo ciepłe prawie jak dla domu pasywnego czyli U dla okna 0,8-0,9

czy jednak może być to nie opłacalne (drogie) i lepsze będą okna o współczynniku

U dla całego okna 1,2-1,3 ? Czy bardzo ciepłe okna jednak mogą się zwrócić ?

Co sądzicie o tym ?

Pozdrawiam.

a weź choćby OZC i sobie oblicz.

Tylko dla w miarę wiarygodnego wyniku dodawaj co roku wzrost cen energii tak 10% w górę

Nie jeden się przekonał że warto jak mu wyliczono co i jak A jak jesteś leniwy to wyjdź z obliczeniami tylko dla samych okien

Dla przypomnienia Uw okna dobrego okna jednoskrzydłowego o wymiarach 1230/1480 z szyba z ciepła ramką

na przykładzie Schuco

- 5 komorowe CT70 z szyba 1,0 => Uw=1,23

- 5 komorowe CT70 z szybą 0,5 => Uw=0,89

- 6 komorowe Si82 z szyba 1,0 => Uw=1,14

- 6 komorowe Si82 z szyba 0,5 => Uw=0,80

Uw = W / m2 K

gdzie

W - moc wyrażona w Watach

m2 - metr kwadratowy całego okna

K-różnica temperatur zewnętrzna/wewnętrzna wyrażona w stopniach skali Calvina ( dla tych co się zastanawiają łatwiej będzie powiedzieć ze 1 stopień w skali Calvina jest równoznaczny 1 stopniowi w skali Celsjusza - tylko punkt odniesienia jest inny)

Edytowane przez jareko

Z jedenj strony faktycznie stale rosnące ceny energii, a z drugiej coraz atrakcyjniejsza technicznie i cenowo oferta "ciepłych okien". Jest dostępnych trochę "kalkulatorów okiennych" chociaż ich wyliczenia bywają mocno podrasowane. Ja polecam bardzo wnikliwą analizę Pana Andrzeja Błaszczyka, którą przeprowadził na łamach Profiokno ( http://www.aluplast.com.pl/index.php?module=profiokno&kategoria=27 - "Okna energooszczędne.Czy to się opłaca"). Myślę, że ta lektura pozwoli na jakieś ciekawe wnisoki. No i jeszcze jedno tradycyjne wtrącenie. Nie kończ analizy wyłącznie na wyborze "superciepłych" okien, ale zwróć również uwagę na ich właściwy montaż. Inaczej cały czar i ciepło prysną :-)

Witam

zastanawiam się gdzie jest granica opłacalności ciepłych okien PCV dla domu

energooszczędnego. Czy rzeczywiście warto inwestować w okna

bardzo ciepłe prawie jak dla domu pasywnego czyli U dla okna 0,8-0,9

czy jednak może być to nie opłacalne (drogie) i lepsze będą okna o współczynniku

U dla całego okna 1,2-1,3 ? Czy bardzo ciepłe okna jednak mogą się zwrócić ?

.

Okna o wsp. Uw<1,0 wcale nie muszą być drogie - spójrz np. na okna Iglo, i moim zdaniem, za 2-3 lata to będzie absolutny rynkowy standard. A przecież domu na 2-3 lata się przeważnie nie buduje, więc chyba juz dzisiaj warto to przynajmniej rozważyć.

Ale nie mniej ważne dla budowana energooszczędnego jest możliwość pozyskiwania przez okna darmowej energii słonecznej. Jak wyliczył jeden z autorów Muratora, tylko dzięki wyborowi wyższego wsp. g (tzw.Solar Factor) można przez miesiąc taki dom ogrzewać za darmo. Polecam wpis o tym na blogu Aktywnych Okien

To, że taki wynika osiągnęło badane okno nie oznacza, że takie okna są w sprzedaży. Twoja reklama drutexu oparta na "nagiętych" wynikach jest nie fair w stosunku do klientów.

Nieważne zcy Drutex, czy inna firma.

Wazna jest reklama strony, no i firm które się na niej będą miały mozliwość zareklamować ;)

Zgadzam się z bwojtek, był już nawet taki temat na forum, gdzie dowiedzione, że te dane są nieprawdziwe w stosunku do tego co jest w sprzedaży.

Panowie, nie wiem czy produkujecie okna, czy nimi handlujecie, czy może montujecie - cokolwiek byście nie robili - chwała wam za to, że chcecie się dzielić swoją wiedzą. Ale nie opowiadajcie proszę ludziom, że producenci okien to oszuści, którzy co innego deklarują, a co innego sprzedają. To też pewnie się zdarza, ale wiem to z pewnością, że ogromna większość producentów okien to rzetelni i uczciwi przedsiębiorcy. I o tym akurat dyskutować nie będę. pzdr

i tyle w temacie :)

Nikt nie mówi że tu sami oszuści i złodzieje ale pewne świadome przekłamania wychwytujemy - wszak marketing to jedno zaś prawda to drugie

Nie jeden przekonał się jak genialnym proszkiem do prania jest "Dosia" - czyż nie? Też podstawą tej kampanii reklamowej było - po co przepłacać

Albo "Wizir" co ni cholery nie może doprać skarpetek mojego syna :( ale zapewne dlatego że nie było ich w reklamie

ja się tego nie obawiam - wiele firm woli podawać prawdę o swym wyrobie. Czort wie kto to sprawdzi i co dalej z tym uczyni. Poza tym w tym wypadku nie tylko cena i 'genialne' parametry maja znaczenie

Poza tym od czego tu jesteśmy?

Bwojtku - miedzy innymi po to by wyłapywać takie kwiatki, bo klient nie musi się na tym znać i każdy kit można mu wcisnąć

straznicy forum :)

"okna bez ołowiu","poprawilismy ideał" i inne takie na tym forum napewno nie maja szans

tylko jeszcze zeby ludzie słuchali co sie do nich rozmawia

przychodzi i mówi ze słyszał ze tyle ma U tylee W ale dealer zapomniał powiedziec ze to np na m2 i co ze mu powiesz ze to tak i tak pokazesz wyliczenia itd jak on itak wyrył sobie w pamieci ze tam było okno z szyba która sama grzeje wiec po co ogrzewanie:)

straznicy forum :)

"okna bez ołowiu","poprawilismy ideał" i inne takie na tym forum napewno nie maja szans

tylko jeszcze zeby ludzie słuchali co sie do nich rozmawia

przychodzi i mówi ze słyszał ze tyle ma U tylee W ale dealer zapomniał powiedziec ze to np na m2 i co ze mu powiesz ze to tak i tak pokazesz wyliczenia itd jak on itak wyrył sobie w pamieci ze tam było okno z szyba która sama grzeje wiec po co ogrzewanie:)

I choć to poza wątkiem, najciekawsze dla mnie w takich przypadkach jest poznanie odpowiedzi na dwa pytania:

1. Skąd klienci dowiadują się takich bzdur?

2. Dlaczego branża jest taka bierna wobec tych co takie bzdurstwa głoszą?

to chyba wolność słowa + bardzo dobre szkolenia z marketingu i sprzedazy bo lepsze wrogiem dobrego(czy jakos tak) itd to musi zadziałać

jak tak pochodzi po salonach i nie masz czy zaszalec jako produkt to musisz cos znaleść, a to przewaznie rzeczy których nie da sie od tak zobaczyc wiec okna sprzedane a ze nie grzeja? hmm niemozliwe .

branza bierna?-z motyką na słonce bo jak masz w okolicy producenta od którego bierze 10sprzedawców a mówiąc ci ze tem na gorsze bo,ja mam lepsze bo moje itd to nawet jak wytłumaczysz co robi różnice itd pokazujesz,produkujesz się starasz wszystko w najlepszy i najłatwiejszy sposób wyjaśnić i uswiadomoc klienta gdzie jest ta prawdziwa różnica i plusy to i tak, hmm na dzien dzisiejszy około 4/10 w głowie juz mysli ile jeszcze moze utargowac i kto to miał najtaniej.

to chyba wolność słowa + bardzo dobre szkolenia z marketingu i sprzedazy bo lepsze wrogiem dobrego(czy jakos tak) itd to musi zadziałać

jak tak pochodzi po salonach i nie masz czy zaszalec jako produkt to musisz cos znaleść, a to przewaznie rzeczy których nie da sie od tak zobaczyc wiec okna sprzedane a ze nie grzeja? hmm niemozliwe .

branza bierna?-z motyką na słonce bo jak masz w okolicy producenta od którego bierze 10sprzedawców a mówiąc ci ze tem na gorsze bo,ja mam lepsze bo moje itd to nawet jak wytłumaczysz co robi różnice itd pokazujesz,produkujesz się starasz wszystko w najlepszy i najłatwiejszy sposób wyjaśnić i uswiadomoc klienta gdzie jest ta prawdziwa różnica i plusy to i tak, hmm na dzien dzisiejszy około 4/10 w głowie juz mysli ile jeszcze moze utargowac i kto to miał najtaniej.

witek86, reasumując Twoją zawiłą odpowiedź:

1 Klienci dowiadują się głupot od sprzedawców, a tym więcej tych głupot im "większe wykształcenie" sprzedawcy

2. Branża z tym nie walczy, bo zjawisko gadania głupot klientom jest tak powszechne, że nie do pokonania

3. Klient to kiep, napompowany fałszywą wiedzą przez pseudo sprzedawców, dla którego liczy się wyłącznie cena

Coś pokręciłem?

Może nie jest tragicznie bo istnieją salony sprzedaż z prawdziwego zdarzenia z przygotowaną merytorycznie obsługą. Niestety jest też drugi biegun a na nim np. stoiska w galeriach handlowych, gdzie sprzedaje się najlepsze i najtańsze okna. Kiedyś nawet porozmawiałem z takim "handlowcem". Jego wiedza na temat produktu była porażająca. Nawet nie potrafił poprawnie podać producenta okien... Powiedział, że produkuje je "Dobropol" czy jakoś tak :(