QBELEK 28.03.2011 19:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2011 bohusz wszystkie materiały składające się na komin będą z atestem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Forest-Natura 28.03.2011 19:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2011 Witam. Wsadzenie pręta fi 12 mm do zalanego betonem otworku w kominowym pustaku keramzytowym, tudzież zalanie betonem już wsadzonego takiego pręta, graniczy z ekwilibrystyką godną rosyjskiego akrobaty cyrkowego ... Kończy się to pęknięciem takiego pustaczka (w pierwszym przypadku) lub zalania pierwszych 4-5 cm (czyli nie związaniem w ten sposób pustaków ze sobą i darmową robotą). Autopsja ... Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eniu 28.03.2011 20:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2011 O co chodzi eniu? Zadałem tylko proste upierdliwe pytanie laika? Trochę mnie dziwiło że pręt "12" może rozsadzić pustak a "6" nie, choć i tak ten ostatni będzie zalany betonem? A ja ,praktyk ,odpowiadam upierdliwemu laikowi ( ),że pręty 12 mm zalane betonem i poddane obróbce termicznej ,ten że beton rozsadzą . Pręty 6 mm - nie . Poszperałem trochę w instrukcjach po niemiecku i nie doszukałem się ,że te dziury służą do wsadzania w nie metalowych kijków , i cyrkowych popisów z próbą wlania w tak wąski otwór betonu. Pewnie wymyślił to ten sam oszołom ,który nawiewniki do kominków wyłącznie od zachodniej strony każe robić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ullyssess 03.03.2012 00:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2012 W piwnicy mam od niedawna kocioł na pellet. I zastanawia mnie cholernie czemu nie można od tak odzyskać to ciepło które wzlatuje w chmurki. Pellet jest dosyć suchym paliwem (z założenia poniżej 10%). Czy nie można od tak po prostu zrobić odzysk ciepła poprzez jakieś kratki wentylacyjne na pomieszczenia znajdujące się nad kotłownią? Dodam że komin jest z cegły choć ma wysokości około 12-15 metrów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wojtek_796 03.03.2012 04:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2012 Witaj! Komin nie jest elementem układu służącym do odzysku ciepła. Wręcz do jego pracy wymaga się możliwie stabilnej temperatury wewnątrz, w tym możliwie najmniejszych spadków temperatury na jego długości. Jeżeli masz kocioł z wymuszonym obiegiem gazów i uważasz, że spaliny są niepotrzebnie zbyt gorące, dołóż mu wymiennik przed kominem. Może grzać np. powrót wody.Z wymiennikami typu spaliny-powietrze (do oddychania), generalnie trzeba bardzo ostrożnie.Spaliny powinny jednak mieć pewną minimalną temperaturę, tak, żeby miały ochotę opuszczać kanał w kominie i to tylko przez jego wylot. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ullyssess 03.03.2012 09:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2012 Dziękuję za wyczerpującą odpowiedź. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts