jarett 19.01.2011 21:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2011 Aż dziw, że takiego wątku jeszcze nie ma Pochwalicie się pomysłowymi patentami. Napiszcie co Wam się udało, a czego byście nie powtórzyli przy projektowaniu instalacji. Podrzućcie jakieś wskazówki, dla osób, które dopiero zabierają się za ten etap budowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JACUŚ1719504074 20.01.2011 19:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2011 Podłaczenie instalacji alarmowej, z instalacja oswietleniowa w taki sposob, aby podczas zalaczenia sie alarmu, oswietlenie np: parteru, równiez sie zalaczalo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wakmen 20.01.2011 22:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2011 Podłaczenie instalacji alarmowej, z instalacja oswietleniowa w taki sposob, aby podczas zalaczenia sie alarmu, oswietlenie np: parteru, równiez sie zalaczalo. Mało praktyczne albo dobre ale tylko do czasu bo ... nie zawsze chcemy by się zapalało ciągle to samo światło i może troszeczkę męczące być gaszenie tych "niechcianych". Lepszym rozwiązaniem byłoby po wpisaniu hasła konkretnego użytkownika zapala się konkretny ciąg świateł np.: "Pan domu" - ciąg komunikacyjny w stronę ... lazyboy'a, "Pani domu" do kuchni , dzieci - do ich pokoi. Nie jest to trudne nawet na instalacji "nieinteligentnej" ale po co? Przecież człowiek to nie robot i bardzo rzadko jego przychodzenie do domu jest identyczne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JACUŚ1719504074 21.01.2011 17:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2011 (edytowane) Chyba niejasno napisalem, mialem na mysli zalaczenie oswietlenia, w przypadku kiedy zazbrojony alarm wykryje intruza w domu.Wyobraz sobie, sobotni wieczor, Ty wraz z rodzina bawisz sie gdzies na przyjeciu, a nieproszony gosc probuje dostac sie do Twojego domu, przez drzwi od tarasu.W chwili kiedy przekroczy prog drzwi, zalacza sie alarm wraz z oswietleniem.Mysle ze to ciekawe rozwiazanie. Edytowane 25 Stycznia 2011 przez JACUŚ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robertsz 25.01.2011 09:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2011 Ciekawe i praktyczne, przy okazji oświetlenie wspomaga pracę kamer. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gkobe 03.02.2011 21:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2011 Mam podobnie tylko ze dodałem do tego 2 halogeny 500 skierowane na okna sasiadów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robertsz 04.02.2011 08:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2011 Dorzucę swoje 2 grosze, sprawdzają się:- w garażu, lampa lub lampy halogenowe (75-100W) uruchamiane osobnym czujnikiem ruchu,- brama garażowa i brama wjazdowa uruchamiane przyciskiem z garażu i ewentualnie z domofonu,- dodatkowa sygnalizacja dźwiękowa w kotłowniach opalanych węglem,- wyłączniki czasowe tzw. astronomiczne z przerwą nocną,- sprzężenie rolet z systemem alarmowym (strefy, skróty klawiaturowe, pilot, itd...). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
witu102 04.02.2011 13:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2011 zaraz ale czy w tym wątku nie powinno się pokazywać gotowych rozwiązań..podobnie jak w wątku o kuchniach czy salonach prezentujemy zdjęcia gotowych lub będących na ukończeniu instalacji..myślę, że wrzucanie schematów i pomysłów na rozwiązania oświetleniowo-prądowe byłoby dobrym pomysłem... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fenix2 04.02.2011 17:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2011 (edytowane) Chyba niejasno napisalem, mialem na mysli zalaczenie oswietlenia, w przypadku kiedy zazbrojony alarm wykryje intruza w domu. Wyobraz sobie, sobotni wieczor, Ty wraz z rodzina bawisz sie gdzies na przyjeciu, a nieproszony gosc probuje dostac sie do Twojego domu, przez drzwi od tarasu. W chwili kiedy przekroczy prog drzwi, zalacza sie alarm wraz z oswietleniem. Załącza się oświetleni żeby złodziej widział co ma ukraść. Ja mam taki pomysł że po uzbrojeniu alarmu włącza się symulacji obecności domowników. Dorzucę swoje 2 grosze, sprawdzają się: - w garażu, lampa lub lampy halogenowe (75-100W) uruchamiane osobnym czujnikiem ruchu, Jestem na tak. Dodał by jeszcze zalanie światła przed garażem na czujnik ruchu. Edytowane 4 Lutego 2011 przez fenix2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robertsz 05.02.2011 20:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2011 zaraz ale czy w tym wątku nie powinno się pokazywać gotowych rozwiązań..podobnie jak w wątku o kuchniach czy salonach prezentujemy zdjęcia gotowych lub będących na ukończeniu instalacji..myślę, że wrzucanie schematów i pomysłów na rozwiązania oświetleniowo-prądowe byłoby dobrym pomysłem... Pokaż mi wątek, gdzie fachowcy odkrywają karty i pokazują schematy lub plany lub rysunki wykonawcze kuchni, salonów, zabudowy, mebli, itd.... Dostajesz tylko efekt końcowy, czyli po zmontowaniu i zainstalowaniu danej rzeczy. Schemat elektryczny nic nie powie laikowi w tej dziedzinie. Zawodowiec kreśli schematy w locie na opakowaniu z cementu portlandzkiego. Zbieraj pomysły i podsuń je fachowcom, którzy to potrafią zrealizować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wakmen 06.02.2011 14:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2011 Pokaż mi wątek, gdzie fachowcy odkrywają karty i pokazują schematy lub plany lub rysunki wykonawcze kuchni, salonów, zabudowy, mebli, itd.... Dostajesz tylko efekt końcowy, czyli po zmontowaniu i zainstalowaniu danej rzeczy. Schemat elektryczny nic nie powie laikowi w tej dziedzinie. Zawodowiec kreśli schematy w locie na opakowaniu z cementu portlandzkiego. Zbieraj pomysły i podsuń je fachowcom, którzy to potrafią zrealizować. Dokładnie - wiedza jest bezcenna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fenix2 06.02.2011 16:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2011 Fachowcy może i nie pokażą ale "zwykli ludzie" mogli by. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
chrisowaty 06.02.2011 18:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2011 Wykonałem kiedyś instalację elektryczną sterującą oświetleniem w domu. Na podstawie czujek ruchu zamontowanych na zewnątrz zapalały się losowo lampy w pomieszczeniach. Po załączeniu instalacji w tryb gotowości imitowała ona obecność domowników. Jeśli ruch wykrywany był nadal załączane były kolejne pomieszczenia, gdy zanikał "domownicy szli spać". Była jeszcze opcja sterowania roletami, tzn miały się zamykać i wysyłać sms do właściela ale inwestor wycofał się z tego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mario0658 08.02.2011 14:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2011 chcecie bajerow prosze zajrzec na watek : "Programowalne instalacje elektryczne - wątek dla entuzjastów" Tam sa wszystkie wyzej wspomniane pomysly oraz z tysiac innych Niektore tak zaawansowane ze wysylanie sms to "pikus" .... 80 stron - milej lektury Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elektryk Poznan 15.02.2011 20:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2011 Hasło "Inteligentna Instalacja" wyczerpuje temat i nie trzeba o wszystkim myśleć w czasie budowy domu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robertsz 15.02.2011 22:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2011 Hasło "Inteligentna Instalacja" wyczerpuje temat i nie trzeba o wszystkim myśleć w czasie budowy domu. Wyczerpie temat i zasoby z portfela. Masz rację, nie trzeba o tym myśleć przed, można po.... My Polacy mamy to myślenie we krwi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wakmen 16.02.2011 05:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2011 Hasło "Inteligentna Instalacja" wyczerpuje temat i nie trzeba o wszystkim myśleć w czasie budowy domu. Wbrew pozorom to nie jest tak banalny temat jak się Tobie wydaje a podczas układania ot choćby samych przewodów to również trzeba pomyśleć. Są rozwiązania sporo tańsze od tych "inteligentnych instalacji" ale i one wymagają "główkowania". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts