Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pochwalcie się swoimi instalacjami

Recommended Posts

Podłaczenie instalacji alarmowej, z instalacja oswietleniowa w taki sposob, aby podczas zalaczenia sie alarmu, oswietlenie np: parteru, równiez sie zalaczalo.

Mało praktyczne albo dobre ale tylko do czasu bo ... nie zawsze chcemy by się zapalało ciągle to samo światło i może troszeczkę męczące być gaszenie tych "niechcianych".

Lepszym rozwiązaniem byłoby po wpisaniu hasła konkretnego użytkownika zapala się konkretny ciąg świateł np.: "Pan domu" - ciąg komunikacyjny w stronę ... lazyboy'a, "Pani domu" do kuchni ;), dzieci - do ich pokoi.

Nie jest to trudne nawet na instalacji "nieinteligentnej" ale po co? Przecież człowiek to nie robot i bardzo rzadko jego przychodzenie do domu jest identyczne.

Chyba niejasno napisalem, mialem na mysli zalaczenie oswietlenia, w przypadku kiedy zazbrojony alarm wykryje intruza w domu.

Wyobraz sobie, sobotni wieczor, Ty wraz z rodzina bawisz sie gdzies na przyjeciu, a nieproszony gosc probuje dostac sie do Twojego domu, przez drzwi od tarasu.

W chwili kiedy przekroczy prog drzwi, zalacza sie alarm wraz z oswietleniem.

Mysle ze to ciekawe rozwiazanie.

Edytowane przez JACUŚ

• 2 weeks później...

Dorzucę swoje 2 grosze, sprawdzają się:

- w garażu, lampa lub lampy halogenowe (75-100W) uruchamiane osobnym czujnikiem ruchu,

- brama garażowa i brama wjazdowa uruchamiane przyciskiem z garażu i ewentualnie z domofonu,

- dodatkowa sygnalizacja dźwiękowa w kotłowniach opalanych węglem,

- wyłączniki czasowe tzw. astronomiczne z przerwą nocną,

- sprzężenie rolet z systemem alarmowym (strefy, skróty klawiaturowe, pilot, itd...).

zaraz ale czy w tym wątku nie powinno się pokazywać gotowych rozwiązań..podobnie jak w wątku o kuchniach czy salonach prezentujemy zdjęcia gotowych lub będących na ukończeniu instalacji..myślę, że wrzucanie schematów i pomysłów na rozwiązania oświetleniowo-prądowe byłoby dobrym pomysłem...

Chyba niejasno napisalem, mialem na mysli zalaczenie oswietlenia, w przypadku kiedy zazbrojony alarm wykryje intruza w domu.

Wyobraz sobie, sobotni wieczor, Ty wraz z rodzina bawisz sie gdzies na przyjeciu, a nieproszony gosc probuje dostac sie do Twojego domu, przez drzwi od tarasu.

W chwili kiedy przekroczy prog drzwi, zalacza sie alarm wraz z oswietleniem.

Załącza się oświetleni żeby złodziej widział co ma ukraść. ;-)

Ja mam taki pomysł że po uzbrojeniu alarmu włącza się symulacji obecności domowników.

Dorzucę swoje 2 grosze, sprawdzają się:

- w garażu, lampa lub lampy halogenowe (75-100W) uruchamiane osobnym czujnikiem ruchu,

Jestem na tak. Dodał by jeszcze zalanie światła przed garażem na czujnik ruchu.

Edytowane przez fenix2

zaraz ale czy w tym wątku nie powinno się pokazywać gotowych rozwiązań..podobnie jak w wątku o kuchniach czy salonach prezentujemy zdjęcia gotowych lub będących na ukończeniu instalacji..myślę, że wrzucanie schematów i pomysłów na rozwiązania oświetleniowo-prądowe byłoby dobrym pomysłem...

Pokaż mi wątek, gdzie fachowcy odkrywają karty i pokazują schematy lub plany lub rysunki wykonawcze kuchni, salonów, zabudowy, mebli, itd....

Dostajesz tylko efekt końcowy, czyli po zmontowaniu i zainstalowaniu danej rzeczy.

Schemat elektryczny nic nie powie laikowi w tej dziedzinie.

Zawodowiec kreśli schematy w locie na opakowaniu z cementu portlandzkiego.

Zbieraj pomysły i podsuń je fachowcom, którzy to potrafią zrealizować.

Pokaż mi wątek, gdzie fachowcy odkrywają karty i pokazują schematy lub plany lub rysunki wykonawcze kuchni, salonów, zabudowy, mebli, itd....

Dostajesz tylko efekt końcowy, czyli po zmontowaniu i zainstalowaniu danej rzeczy.

Schemat elektryczny nic nie powie laikowi w tej dziedzinie.

Zawodowiec kreśli schematy w locie na opakowaniu z cementu portlandzkiego.

Zbieraj pomysły i podsuń je fachowcom, którzy to potrafią zrealizować.

Dokładnie - wiedza jest bezcenna.

Wykonałem kiedyś instalację elektryczną sterującą oświetleniem w domu. Na podstawie czujek ruchu zamontowanych na zewnątrz zapalały się losowo lampy w pomieszczeniach. Po załączeniu instalacji w tryb gotowości imitowała ona obecność domowników. Jeśli ruch wykrywany był nadal załączane były kolejne pomieszczenia, gdy zanikał "domownicy szli spać". Była jeszcze opcja sterowania roletami, tzn miały się zamykać i wysyłać sms do właściela ale inwestor wycofał się z tego.

Hasło "Inteligentna Instalacja" wyczerpuje temat :) i nie trzeba o wszystkim myśleć w czasie budowy domu.

Wbrew pozorom to nie jest tak banalny temat jak się Tobie wydaje a podczas układania ot choćby samych przewodów to również trzeba pomyśleć. Są rozwiązania sporo tańsze od tych "inteligentnych instalacji" ale i one wymagają "główkowania".