Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Darcy zaprasza...

Recommended Posts

• Odpowiedzi 2,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Uff, dotarłam. :)

Zdjęć lustra nie mam, bo zabezpieczyliśmy taflę styropianem i kartonami, ale pozostałe kryształy prezentują się następująco:

http://lh5.ggpht.com/_UzeX9lbO2SY/TUXbVWs6vBI/AAAAAAAAAMU/HBLh6xqg9rg/s512/krysztaly.jpg

Zestaw obejmuje kieliszki do wina, koniakówki, dwa rodzaje szklanek, wazon, dzban na wodę, cukiernicę, karafkę i parę innych elementów. Na zdjęciu pokazałam tylko kilka, które i tak wymagają solidnego czyszczenia po latach wygnania na strychu. Wiem, że kryształowe naczynia są mocno oldschoolowe, ale te odziedziczyłam po babci - mojej imienniczce, dlatego dla mnie są najcenniejsze.

Cały bagażnik nowości to nie jedyna przyjemna niespodzianka tego weekendu. Otóż wchodząc dziś wieczorem do nowego domu przeżyłam szok - wszystko było idealnie wysprzątane! Podłogi wypucowane, blaty błyszczące, łazienki pachnące czystością. Tylko wstawiać meble. Nie przypuszczałam, że dwie osoby uporają się z całym pobudowlanym syfem w jeden dzień, ale okazało się, że dla profesjonalistek nie ma rzeczy niemożliwych.

Jutro wrzucę może parę zdjęć pustych ścian, które powoli, bardzo powoli będą się zapełniać. W przyszłym tygodniu zaczynam zwozić meble.

Uff, dotarłam. :)

Zdjęć lustra nie mam, bo zabezpieczyliśmy taflę styropianem i kartonami, ale pozostałe kryształy prezentują się następująco:

http://lh5.ggpht.com/_UzeX9lbO2SY/TUXbVWs6vBI/AAAAAAAAAMU/HBLh6xqg9rg/s512/krysztaly.jpg

Zestaw obejmuje kieliszki do wina, koniakówki, dwa rodzaje szklanek, wazon, dzban na wodę, cukiernicę, karafkę i parę innych elementów. Na zdjęciu pokazałam tylko kilka, które i tak wymagają solidnego czyszczenia po latach wygnania na strychu. Wiem, że kryształowe naczynia są mocno oldschoolowe, ale te odziedziczyłam po babci - mojej imienniczce, dlatego dla mnie są najcenniejsze.

Cały bagażnik nowości to nie jedyna przyjemna niespodzianka tego weekendu. Otóż wchodząc dziś wieczorem do nowego domu przeżyłam szok - wszystko było idealnie wysprzątane! Podłogi wypucowane, blaty błyszczące, łazienki pachnące czystością. Tylko wstawiać meble. Nie przypuszczałam, że dwie osoby uporają się z całym pobudowlanym syfem w jeden dzień, ale okazało się, że dla profesjonalistek nie ma rzeczy niemożliwych.

Jutro wrzucę może parę zdjęć pustych ścian, które powoli, bardzo powoli będą się zapełniać. W przyszłym tygodniu zaczynam zwozić meble.

Nie mogę , muszę to napisać - cudowne kryształy, jak dobrze, że są ludzie tacy jak ty Darcy :-), dzieki temu świat jest ładniejszy.

Przeprowadzamy się 12-13 lutego. :D

A przy okazji - chyba rozwiązałam problem abażurów na kinkiety. W niezawodnym romantic-home.pl znalazłam takie:

http://romantic-home.pl/product_thumb.php?img=images/C_E/Abazury/CE-4LAK05Z(5).JPG&w=112&h=150

Są smukłe, prawie dwa razy wyższe od tych z Almi Decor, ale jednocześnie niezbyt szerokie u podstawy. Tyle że są czarne. I tu mam zagwozdkę, bo planowałam białe. Ale z drugiej strony, jeśli pod nimi stanie biała komódka (bo w salonie pewnie się nie zmieści), to będzie nieznośnie nudno. Poza tym widziałam czarny abażur w salonie u mycha73 i wpadłam po uszy. Chyba się zdecyduję.

:D

Edytowane przez Darcy

psosin, w romantic-home robiłam duże zamówienie na lampy stojące, lampy stołowe, kinkiety, konsolę, nawet wycieraczkę tam kupiłam. Jeśli chodzi o oświetlenie, mają jakieś 70 proc. tego co Bed&Breakfest, ale za 40-50 proc. ceny, którą widziałam przy Burakowskiej.

Zamówienia prowadzi bardzo miła pani Zuzanna.

A kryształów sama nigdy bym nie kupiłam. Nigdy też nie przepadałam za tego typu naczyniami. Ale człowiek dojrzewa do wielu rzeczy. Także do pamiątek po babci. :)

Parę fotek z wczoraj, w tym zaczątki salonu. Najpierw wyjaśnienia, żeby nie było nieporozumień. :)

Salon będzie w naszym domu jednocześnie pokojem odsłuchowym. Oboje z mężem jesteśmy audiofilami, chociaż ja zdecydowanie mniej dogmatycznym i żadne wypasione ustroje akustyczne nie są mi potrzebne. A lubemu owszem. Dlatego salon jest dla nas obojga wielkim kompromisem. Musiałam się zgodzić na ścianę z kamienia i specjalny sufit akustyczny, przez który z kolei musiała powstać wokół całego pomieszczenia karton-gipsowa rama z punktowym oświetleniem. O żyrandolach w salonie mogłam oczywiście zapomnieć. Starałam się złagodzić ten wymuszony look, dodając listwy przysufitowe. Kupiłam też dużo bocznego oświetlenia (lampy podłogowe i stołowe), aby to górne prawie nigdy nie było włączone. Wystarczą te trzy halogenki oświetlające kamienną ścianę - te zrobiłam na osobnym obwodzie, aby móc wyłączyć całą resztę.

A ukończona ściana wygląda tak:

http://lh6.ggpht.com/_UzeX9lbO2SY/TUaJAiyBrcI/AAAAAAAAAMk/hrk5CG37faQ/2011.01.30%20085.jpg

I z perspektywy jadalni:

http://lh6.ggpht.com/_UzeX9lbO2SY/TUaJCPOLmnI/AAAAAAAAAM0/149okzXyev0/2011.01.30%20208.jpg

Ktoś pytał mnie wcześniej o drugi ciąg zabudowy w kuchni. Niestety trudno zrobić dobre zdjęcie w tak małym pomieszczeniu, ale może tu coś widać:

http://lh6.ggpht.com/_UzeX9lbO2SY/TUaJBieJ3yI/AAAAAAAAAMs/OSTyMBLW2cg/2011.01.30%20104.jpg

W sypialni nie zdecydowałam się w końcu na tapetę. Ściana z wejściem do łazienki i garderoby wygląda tak:

http://lh4.ggpht.com/_UzeX9lbO2SY/TUaJB_xCS6I/AAAAAAAAAMw/T5zseuk2NJE/2011.01.30%20122.jpg

I jeszcze mały budowlany f**k up. Elektrycy zainstalowali nam wypasiony wideofon, na którym można oglądać filmy z życia naszej ulicy. Ale niestety zabawka nie działa, bo ekipa od podjazdów przecięła kabel idący do furtki. Na wiosnę czeka nas zdejmowanie granitowej kostki i kopanie w poszukiwaniu awarii. :(

Na razie wideofon wisi sobie smętnie na ścianie i straszy pustym ekranem.

http://lh5.ggpht.com/_UzeX9lbO2SY/TUaJAwvzcSI/AAAAAAAAAMo/D1qhiUfBvZ8/2011.01.30%20095.jpg

Darcy,,, jak popatrzyłam na Twoje kryształy poczułam się stara,,, bo zaczęły mi się podobać, a kiedyś mówiłam mamie, że to obciach i ma pochować:) jak pojadę do Szczecinka i zacznę grzebać po schowkach mama nie uwierzy czego szukam,,,

Bardzo mi sie u Ciebie podoba, bardzo, nawet bez mebli,,,,,

możesz mi napisać jaką masz szeroka łazienkę przy sypialni i szerokość na jaką zrobiliście prysznic?

no cóż czekam na więcej - tylko nie wiem czy dam radę nie być zazdrosna o taki DOM;)

Darcy - .... bardzo miło być dla kogoś inspiracją :oops::oops::oops:

Czarny abażur - pięęęęękny ! Klasyczny i taki rasowy zarazem :) No ale wiesz, że mi taka kropla czerni w jasnym pokoju odpowiada :)

Fajnie masz, że wszystko wysprzątane bez Twojego udziału :D Dom wygląda obłędnie ... :lol2:

Czyli co ? - ostatnia prosta ...:lol2:

Trzymam kciuki i czekam oczywiście na więcej ...

Wandeczka, miałam podobne odczucia. :) Uznałam, że to już CZAS. Czas na to, aby zainteresować się strychem i pamiątkami po przodkach.

Mycha, ano ostatnia prosta. Dzwonię dziś po meble. A Twój salon natchnął mnie też w kwestii zasłon, więc zasług masz mnóstwo. :D

DarioAS, masz chyba rację. Są miejsca, gdzie jest biało (biblioteka, łazienki), ale i to zmieni się z czasem. Ale generalnie wnętrza nabrały po sprzątaniu kolorów.

Anjazzielonego, jeśli także Ty dałaś się skusić na czarne abażury, to nie mam już wątpliwości. U mnie będą czarne. Przynajmniej niektóre. :)