Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Darcy zaprasza...

Recommended Posts

Strzeż nas Boże od kreatywnych mężów (kochanie nie czytaj tego wpisu ...ja wiem, że CI wszystko obojętnie ;) ...luz ) A mniejsze poduchy serdecznie odradzam ...rozjeżdżają się podczas użytkowania a po czasie wyglądają jak flaki na kanapie ...brrrr... ja głosuję za opcją urobienia męża i ...podnóżkiem ...zawsze to tyłek zjedzie niżej gdy się nogi o coś oprze i od razu głębiej się robi na kanapie :) ...mój ma schizę na wysokość kanap (kochanie tego to absolutnie nie czytaj) ...no wszystkie za niskie ...

• Odpowiedzi 2,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Decyzja zapadła, choć luby jeszcze o tym nie wie. Na wiosnę skuję obrzydliwe płytki na schodach wejściowych i zafunduję sobie porządny granit. Chciałam Kashmere White, z którego mam zewnętrzne parapety:

http://www.hasenkopf.at/pics/material/kashmere_white.jpg

Jest fantastyczny, idealnie wtapia się w kremową elewację. Ale podobno jest coś tańszego i Danstone z Piaseczna (robili mi blaty) poleca Bianco Sardo:

http://www.steinmetz-steffens.de/bilder/granit_bianco_sardo_hell_fein.jpg

Trochę bardziej ciapaty, ale na schody - czyli ulubione miejsce jesiennego błotka - może być nawet lepszy. Szaro-beżowe ciapki powinny fajnie zagrać z ciemnym dachem i szaro-beżową kostką granitową. Bo do kremowej elewacji pasuje wszystko. :D

Tak na marginesie - granit to mój ukochany kamień. Marmury są cudne, ale widziałam, co dzieje się z parapetami z tego kamienia po roku. Ślady po doniczkach to tylko jedna z gratisowych przyjemności. A granit jest twardy, wytrzymały, nie ściera się i występuje w takiej ilości kolorów, że naprawdę trudno czegoś nie dobrać. Ma śliczne żyłki, których żadna fabryczna sztanca nigdy nie odtworzy. Uwielbiam swój granitowy blat, swoje granitowe parapety i kostkę granitową przed domem. Płaczę nad tarasem z piaskowca i kiedyś pewnie zastąpię go granitem.

:cry:

Tymczasem planuję przedsięwzięcie na mniejszą skalę i skuję te schody w cholerę. Fugi po pół roku używania wyglądają jak po dziesięciu, a widok beżowego gresu (non stop brudnego!) w kontraście ze ścieżką z granitowej kostki jest po prostu żałosny. Granit będzie oczywiście płomieniowany, czyli szorstki i antypoślizgowy. Dopiero na takim podłożu postawię sobie wielkie szare donice z jakimś zielonym chwastem. Widziałam takie śliczności w kilku galeriach na forum i zawsze patrzyłam na nie z zazdrością. :)

Edit:

Znalazłam zdjęcie tarasu z piaskowca. Dlaczego mój nie może tak wyglądać?!

:bash:

http://www.wymarzonyogrod.pl/zdjecia/ASZ_030605_010_p-27802_500_taras.jpg

Darcy mam w kuchni blat z identycznego granitu jak na zdjęciu "Bianco Sardo" i jest rewelacyjny. Na blacie co prawda mam wykończenie z połyskiem, ale jeśli chodzi o kolor to nic na nim nie widać i cały czas sprawdzam pod światło czy nie ma okruchów :-) Do tego przez swój kolor pasuje i do wnętrz klasycznych i do nowoczesnych, naprawdę polecam.

Kasha, dziękuję za potwierdzenie! Zobaczymy tylko, czy cena mnie nie zabije. :)

lasche, a mój ma obsesję, że każda kanapa jest za wysoka! Ta nowa również. :lol2:

A z tymi poduchami to pewnie masz rację, dlatego wybrałam takie, a nie mnóstwo tych małych. Ale jeśli luby się nie przyzwyczai i codziennie po powrocie z roboty będę słyszeć, że go kręgosłup boli (bo luby pracuje w domu, więc i na kanapie często zalega), to chyba nie będę miała wyjścia. :(

Magda, weź się nie wygłupiaj z tym odwoływaniem. :) Aparat pożyczę od teścia. Nowy, drogi i nie wiem, jak używać, ale może coś z tego wyjdzie.

A ja mam pytanko do Darcy, za którą przybiegłam tu z jej bloga. Zachorowałam na kinkiety i żyrandol Siena. Obdzwoniłam wszelkie sklepy i bryndza.... Nigdzie nie ma i nie będzie:((((

Wiem, że temat kinkietów masz za sobą,ale, a nóż widelec, znasz jakieś inne modele zbliżone do Sieny? Oglądałam kinkiety Mychy zdaje się, że Markslojd Munkebo, ale drażnią mnie w nich widoczne na podstawie śruby. Zresztę tę podstawę wolałabym srebrną, a ta jest biała Możesz coś polecić, czy zamknęłaś tę kwestię?

Właśnie wróciłam zmachana z budowy. Wrzucę coś za chwilę, ale nie spodziewajcie się cudów. Dom wygląda jak salon meblowy - żadnych dodatków, tkanin, tylko meble, meble, meble. Brrrrr... :sick:

Poza tym operowanie lustrzanką teścia okazało się trudniejsze niż myślałam. Leciałam na automacie, bez flesza, a ciemno dzisiaj było jak diabli.

No to zapraszam. :oops:

Najpierw hol. Ściany puste, a konsola czeka, by coś na niej postawić.

P2059008.JPG

Nad komodą na pewno coś powieszę. Muszę tylko dać do oprawy.

P2059011.JPG

Czarne kinkiety sprawdziły się...

P2059004.JPG

...ale abażury trochę prześwitują. Pewnie się czepiam. :rolleyes:

P2059012.JPG

Teraz na salony. Ten fotel pod oknem służyć mi będzie do czytania. Obok kanapy staną jeszcze dwa inne fotele, nieduże i w zupełnie innym stylu, choć o podobnej fakturze i kolorze obicia.

P2059039.JPG

P2059048.JPG

Skoro prawie nic nie mam, to skupię się na meblach: :D

P2059035.JPG

P2059033.JPG

I jeszcze rzut oka na kuchnię:

P2059075.JPG

P2059064.JPG

P2059076.JPG

Goście nocować będą w tym pokoju:

P2059022.JPG

P2059018.JPG

Sypialnia gotowa na przyjęcie małżeńskiego łoża.

P2059078.JPG

P2059084.JPG

Salon meblowy desperacko potrzebuje dodatków!

Darcy,

Jesuuuuuu jaka ta podłoga jest piękna, widać na zdjęciach z kanapami - świetny mają odcień, by the way.

Podziwiam Twoją konsekwencję, umiar, to piękne stonowanie w urządzaniu.

Teraz mam dwa ukochane domy na forum: Twój i Karoli.

A ja cholera wybredna jestem okrutnie:)

Edytowane przez Anjazzielonego

Witaj Darcy!

Pragnę się przywitać :) Czytałam Twojego bloga i tak właśnie tu trafiłam. Podziwiam Cię za styl, klasę i konsekwencję!

Czarne kinkiety dlatego są takie cudowne, bo światło delikatnie się przez nie sączy. Zaczyna być wtedy czarodziejsko ;)

Pozdrawiam i czekam na kolejne zdjęcia :)

Edytowane przez Gabs

oj Darcy Darcy, oj Darcy Darcy:yes: Niezłą ty chałupę masz...:hug:

Kochana, innych niż czarne abażurki w holu i salonie nawet sobie nie wyobrażam!!! Wyglądają bosko!!! I od razu mów mi tu co to za piękne lampy stojące na komodzie posiadasz??? Mają przepiękną podstawę . Tej stojącej nie widzę w całości, ale już wiem, że ładna. Więc też info skąd i za ile, a potem zdjęcie-zbliżenie:D I z tymi abażurami, to nie może być inaczej - muszą delikatnie prześwitywać. Dopiero ich urok widać.

Za to muszę przyznać, że nie od początku umiałam docenić urok tych kinkietów SURAT - są naprawdę piękne. Teraz to widzę:yes:

Moim skromnym zdaniem, jak na puste wnętrze (bez dodatków itp.) już wygląda rewelacyjnie. Bazę masz idealną - będzie pole do popisu:lol2:

A konsola wygląda wspaniale w tym miejscu. To prawda. Mam nadzieję tylko, że jesteś pedantką. Bo jeśli nie, za parę miesięcy może wyglądać jak moja obecna (notabene przepiękna, i pewnie zawleczona w przyszłości na nowe:)) konsola w holu - nic ale to nic jej nie widać pod tymi wszystkimi kluczami, breloczkami, drobnymi, listami, notatkami, gazetami, ręczkawiczkami, czasem malutkimi bucikami mojej córki. Każdy wchodzi i odkłada na nią to co ma w rękach. Dlatego na nowym w holu stanie na pewno coś z szufladkami! A ta za kanapę pójdzie:D

o ja głupia, o ja durna. no tak. przecież ty genialne miejsce masz na te wszystkie szpargały - KOMODĘ!!! "Nie ucz ojca dzieci robić" - to mi przychodzi tylko do głowy, albo "nie mierz innych swoją miarą:lol2:

bo mnie to się w głowie po prostu chyba nie mieści, że w holu można mieć miejsce i na konsolę i na komodę:lol2: i nie trzeba na aspekty praktyczne konsoli spoglądać:D