Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Darcy zaprasza...

Recommended Posts

• Odpowiedzi 2,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Witam sie serdecznie, tylko dlaczego dopiero teraz, sama nie wiem, tyly mam ostatnio czytaniu FM.

Bloga znalam,podczytuje czasem.

dzis wsiaknelam u ciebie na 3 godziny,przeczytalam wszystko, poogladalam - jestem zauroczona.

Masz piekny dom!!!!

wszystko spojne i dobrze przemyslane, dodatki, meble,lampy - cudne. kuchnia - miod malina, i biblioteka-ta to powala na kolana!!!!!

i gratuluje przeprowadzki.

Darcy a propos ceny zaslon. Wchodze dzis do sklepiku z tkaninami przy Kleparzu, szukajac okazji zycia pt swietny material za normalne pieniadze i mowie do Pani ze szukam materialu grafiotwego ciemnego na co Pani wyciaga mi jakies organzy w kwiaty czy ch...wie co:) ja na to a tamtem material w rogu? A pani: Prze Pani (tzn takie szybsze powiedzenie prosze Pani pelne oburzenia:) TO JEST UBRANIÓWKA. Ja odrzekam: " A to z ubraniowki nie moge uszyc zaslon? A pani: " Oczywiscie ze Pani moze.....jak tylko PANI UZBIERA PEINIADZE NA MATERIAL ZA 32 ZL ZA METR!!!

Toz to babina by padla na zawal serca jakby sie dowiedziala za ile Darcy kupila zaslony ....i to material zaslonowy NIE UBRANIÓWKA PRZE PANI!

o rany, Kasha, Zara Home będzie w Wwie????

Świetna wiadomość, tylko te ceny......

Anja z tymi cenami to naprawdę różnie - tam też są przeceny i wtedy naprawdę można trafić prawdziwe perełki :-). Poza tym czasami jeden mały element jest jak wisienka na torcie :-).

Yokasta, może zaczną w Polsce sprzedaż online?......

no to czuję dziewczyny, że nieświadomie będziemy się tam w najblizszych tygodniach regularnie spotykać. Może nośmy jakieś plakietki "FM", żebyśmy choć uśmiechnąć do siebie się mogły:lol2:

Ale teraz to ta choroba poważnie mi plany pokrzyżowała. Będę musiała wybierać: zdrowie-zara home, zdrowie-zara home, zdrowie-zara home...:no:

Chyba wiecie co wybiorę;)

Kasha to wspaniała wiadomość. Tylko dlaczego o tym tak cicho? Jakaś tajemnica? Bo naprawdę, pierwsze słyszę.

Zaraz wrzucę trochę zdjęć, ale po kolei.

kacha, krakowskie handlarki zawsze mnie powalają. :)

Chociaż i w Warszawie zdarzyły mi się podobne sytuacje, kiedy sprzedawca dawał do zrozumienia, że mnie nie stać. Na ogół wtedy, gdy prosto z budowy w robociarskich butach, zakurzonych spodniach i nieco pochlapanej farbą kurtce wpadałam do sklepów typu Fabryka Wnętrz.

I jeszcze dwa słowa w kwestii zasłon. Na pocieszenie mogę dodać, że materiał jest dwa razy szerszy niż standardowy, czyli zamiast 1,4-1,5 ma aż 3 metry szerokości. Dzięki temu potrzebowałam tylko jednej długości na obszycie całego okna.

Lutajka, dziękuję i witam wielki talent w moich skromnych progach. :)

Kasha, o Zaraz Home wiem, bo ostatnio los rzucił mnie do Arkadii. Rzadko tam jeżdżę, bo interesu na Żoliborzu nie mam nigdy żadnego, ale tym razem musiałam wpaść po abażury do Almi Decor. Aż oddechu nie mogłam złapać, gdy naprzeciwko AD zobaczyłam szyby zasłonięte wielkim napisem Zara Home. Wkrótce otwarcie. Nareszcie!!!

:lol2:

Yokasta, a nie masz bliżej do Poznania? Zara Home jest chyba w Starym Browarze.

Magda, wracaj do zdrowia i dołącz jutro do forumowego nalotu na Zarę. :D

Arnika, dziękuję, chociaż z tymi dzieciątkami to a kysz, a kysz, siło nieczysta! ;)

Chyba ominęłam kolejkę po instynkt macierzyński.

Chopinetka, witam i dziękuję!

Kwietnik nie jest na sprzedaż, bo... zniszczyłam go. Nie wiem nawet, czy nadaje się do ogrodu. Może koło szamba albo w pobliżu śmietnika znalazłby swoje miejsce...

Gdzieś już chyba pisałam, że DIY nie jest moją mocną stroną? Mimo to kupiłam w Leroyu transparentną białą farbę do drewna, która miała mi zrobić z kwietnika cudo a la shabby chic z widocznym usłojeniem. No i wyszła kupa. Pobielona kupa. Stoi teraz w garażu, blokuje mi wyjście przez kotłownię i nie wiem za bardzo, co z tym zrobić. Porąbać i dać sąsiadom do kominka? Chyba nie bardzo, skoro już pomalowane.

A krzesła na razie zostają. Nowe dołączają do mojej listy życzeń, która obejmuje także:

- nową kanapę do salonu

- białą konsolę za kanapę

- dywan do salonu

- fotel do sypialni

- szafę do gościnnego

- jedwabno-wełniany dywanik do sypialni

- futrzaną narzutę do sypialni

- narzuty do pokoju gościnnego

- wysokie lustro do sypialni

- abażury na kinkiety do sypialni

- komódkę z szufladami do wiatrołapu

- nowe szafki nocne do sypialni (bo do obecnych luby nie może zmieścić wzmacniacza słuchawkowego).

- ramki na zdjęcia

i tak dalej.... :)

Edytowane przez Darcy

Parę poprzeprowadzkowych fotek, ale bez rewelacji, bo okna i ściany nadal łyse.

W holu przybyło lustro. Luby nie zgodził się na powieszenie go w sypialni nad łóżkiem w obawie, że spadnie mu na głowę. I chyba dobrze się stało, bo wolę je w holu. Na razie stoi na konsoli, bo nie ma go kto powiesić.

2011.02.15%20097.jpg

W salonie przybyły poduszki. Oczywiście Ikea. Kanapa jest nadal tymczasowa, więc poduszki trafią razem z nią do gabinetu lubego. Abażury kupiłam jednak kremowe. Skoro zasłony będą w pasy, a nad komodą zawisną zdjęcia w szerokiej czarnej ramie, wolałam jakiś jaśniejszy akcent. Poza tym światło spod jasnych abażurów jest zdecydowanie cieplejsze.

2011.02.15%20081.jpg

W salonie przybyły też fotele, które od kilku miesięcy błąkały się po starym mieszkaniu.

2011.02.15%20071.jpg

2011.02.15%20084.jpg

2011.02.15%20082.jpg

2011.02.15%20073.jpg

Słów kilka o dodatkach. Najpierw zasłony. Tkanina z wzornika zawieszona po partyzancku w oknie:

2011.02.15%20044.jpg

2011.02.15

Do salonu kupiłam też dwa świeczniki. Stoją na stoliku kawowym:

2011.02.15%20108.jpg

A wczoraj rozpoczęłam proces oprawiania zdjęć z albumu mojego ukochanego fotografa Abelardo Morella. Pójście po linii najmniejszego oporu i zamówienie oprawy w LM odpadło w przedbiegach. Oprawienie jednego zdjęcia wycenili mi na 180 złotych. A ja potrzebuję 14 ram, bo dopóki nie dorobię się porządnych obrazów, coś chciałam na ścianach powiesić. Dlatego kupiłam w Ikei gotowe ramy, w LM kremowy papier pod akwarele i wycięłam nożykiem zdjęcia z albumu, który wieki temu kupiłam na Amazonie. Następnie nakleiłam zdjęcia na papier, a papier podkleiłam po passe-partout ramy. I wyszło coś takiego:

2011.02.15%20111.jpg

To zdjęcie z albumu A Book of Books, w którym zebrane są fotografie książek. Te trzy trafią do korytarza z biblioteką:

2011.02.15%20114.jpg

I jeszcze kilka małych radości. Kupiłam sobie kwiatki na okno do kuchni. Dwie doniczki żółtych różyczek. Nie wiem, czy przeżyją, bo żadna roślina - poza kaktusem - nie wytrzymała ze mną dłużej niż miesiąc, ale trzymam się nadziei, że tym razem będzie inaczej.

2011.02.15%20061.jpg

Gazetnik baaaaardzo się przydaje. Dzięki niemu nie mam sterty gazet na parapecie w jadalni.

2011.02.15%20103.jpg

Z nowości - sypialnia wyposażona w pościel. O abażurach na kinkiety nawet nie piszę, bo polowanie na nie przypomina poszukiwanie świętego Graala. Brakuje też narzuty, lustra (lub czegokolwiek innego nad zagłówkiem), marzy mi się wełniany dywanik z jedwabiem, fotel ludwik obity szarym lnem, zdjęcia na komodzie-bieliźniarce... Nie wiem, czy kiedykolwiek uda mi się do końca urządzić ten dom.

2011.02.15%20028.jpg

To chyba syberia prosiła mnie o zdjęcie grzejnika kanałowego. Voila:

2011.02.15%20095.jpg

Edytowane przez Darcy