Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Darcy zaprasza...

Recommended Posts

Darcy, oglądam Twój domek codziennie, tak mi się podoba:-) Gratulacje -jest bosko! Przy okazji, czy możesz mi napisać, gdzie kupowałaś poszczególne abażury do kinkietów i jakie są ich nazwy. Chciałabym zobaczyć czy pasują do moich. Bo z abażurami mam duży problem. Albo wydają mi się za małe albo za duże. Będę wdzięczna.

• Odpowiedzi 2,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

skibusia, abażury kupowałam w następujących miejscach:

- czarne na kinkietach w jadalni i holu - Almi Decor

- kremowe na lampkach stołowych i lampach podłogowych - Leroy Merlin

- kremowe na kinkietach w gabinecie lubego - romantic-home.pl

- szarawe na kinkietach w sypialni - Meble Vox (Salon Mościccy w Jankach).

Pozostałe były w komplecie z oświetleniem (żyrandole i kinkiety Siena).

Ale nazw zupełnie nie pamiętam. Zresztą chyba ich nawet nie było...

A u mnie szykuje się rewolucja. Szkoda, że tak kosztowna...

Będę wymieniać zasłony w jadalni i salonie. :D

Wczoraj przywiozłam wreszcie zasłony na okna w pokoju gościnnym i sypialni. Powiesiłam i westchnęłam - po raz pierwszy od baaaaardzo dawna coś mi się w moim własnym domu spodobało.

Gładka szara tkanina była pierwszą, którą przyniosłam i przymierzałam do okien - także w salonie - gdy zaczęłam szukać zasłon. To był mój pierwszy wybór, który podpowiadała mi intuicja. Ale na scenę wkroczył wówczas luby, który stwierdził, że będzie mdło, nudno i ogólnie do kitu. Zażądał kolorów, więc jako mniejsze zło wybrałam zasłony w pasy, a gładkie szarości ograniczyłam do sypialni i gościnnego. I nad tą pomyłką płaczę do dziś.

Zmiana zasłon będzie kosztowna, ale i tak wyjdzie taniej niż paski. Metr tkaniny w Cezaro kosztuje 80 złotych, do tego taśma i uszycie, czyli w sumie jedna zasłona to koszt ok. 670 zł. I tu pojawia się pytanie.

Czy kojarzycie miejsce (sklep, hurtownię) w Warszawie lub okolicach, gdzie tkaninę Boelaert & Moens można kupić taniej?

Jeśli oddałabym zasłony do szycia znajomemu krawcowi mogłabym jeszcze zbić cenę.

Choć i tak świadomość totalnie zmarnowanej kasy jest bolesna. :(

EDIT:

Aby nie być gołosłowną, pokazuję zasłonę w gościnnym. W pokoju straszny bałagan, ale mam nadzieję, że tak strasznie nie odbija się w szybie...

Sorry za fatalną jakość zdjęcia, ale fotki muszę pstrykać szybko i w ukryciu. Luby twierdzi, że mam szmergla z tą fotograficzną dokumentacją.

;-)

Kopia%202011.04.04%20020.jpg

Edytowane przez Darcy

Jestem pod wielkim wrażeniem, że udało ci się namówic do tego lubego;) Masz moc:lol2:

Ale te zasłony naprawdę pięknie się prezentują:yes: Z tkaniną nie pomogę, bo na razie nie mam żadnego rozeznania w tym względzie.

Trzymam kciuki za powodzenie akcji, i maxymalną minimalizację kosztów;) A ile okien masz do wymiany?

Luby uznał, że jeśli jeszcze raz wymówię słowo na "z", dostanie pomieszania zmysłów. Zaproponował nawet, że zapłaci za wymianę zasłon z własnej kieszeni, jeśli to mnie uszczęśliwi.

:lol2:

Okien do obszycia - 4. W sumie ok. 2,500 zł. Miałam te pieniądze, ale cóż... poszły na zasłony, których nienawidzę.

Kasiu, dziękuję. :) Twoja opinia o moich paskach podtrzymywała mnie cały czas na duchu przez ostatnie dwa tygodnie, ale w końcu spasowałam. Jednak nie lubię tych wzorów w tkaninie... Nie wymieniam natomiast rolety rzymskiej w kuchni. Raz, że mnie nie stać, a dwa - pasy w wersji rozprostowanej wyglądają super. Na zwykłym karniszu układają się strasznie.

Anetko, wszędzie chcę mieć takie, może w salonie i jadalni o ton jaśniejsze. Ta tkanina była pierwotnie przeznaczona właśnie do tych pomieszczeń. Dopiero wolta lubego skłoniła mnie do wykorzystania jej w sypialni i gościnnym. Uwielbiam jej miękkość, fakturę, sposób, w jaki się układa, cienie w załamaniach... To był mój pierwszy wybór, więc wracam teraz do korzeni.

:)

Kojarzycie może, gdzie można tanio kupić białą ławeczkę? Taras mam od południowego wschodu i tam staną ogrodowe meble, ale od zachodu pod kuchennym oknem mam wybrukowany granitem całkiem spory płachetek. Obok całkiem pokaźny dąb, więc miejsce na ławeczkę idealne.

Chodzi o takie śliczności:

http://www.midwaypartyrental.com/images/products/bench_5ft_wood_white.jpg

http://www.istockphoto.com/file_thumbview_approve/9044430/2/istockphoto_9044430-white-bench.jpg

http://www.rustyhingesblog.com/wp-content/uploads/2009/07/wooden_storage_bench-300x300.jpg

http://www.alienspouse.com/.a/6a00d8345216fc69e201156fcb0bec970c-450wi

Może w Jysku takie mają?

Kojarzycie może, gdzie można tanio kupić białą ławeczkę? Taras mam od południowego wschodu i tam staną ogrodowe meble, ale od zachodu pod kuchennym oknem mam wybrukowany granitem całkiem spory płachetek. Obok całkiem pokaźny dąb, więc miejsce na ławeczkę idealne. Może w Jysku takie mają?

Hej Darcy- ja w kwestii ławeczki;)

Parę dni temu kupiliśmy komplet ogrodowy w Jysk z jedyną ławeczką, jaka była dostępna.

Nie jest ani biała, ani retro.Typował ławeczka z drewna egzotycznego. Zajrzyj do mnie jak chcesz, to zobaczysz:)

Ale mam pomysł- forumowa Betib robi na zamówienie różne białe mebelki i widziałam u niej taką białą ławeczkę. Może zapytaj- na pewno zrobi Ci wg Twojego projektu :cool:

http://img64.imageshack.us/img64/3418/dsc0499kl.jpg

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?109181-nasz-dom-w-szeregowcu-%29/page101

ps. Zamiana zasłonowa bardzo udana- paski lubiłam, ale wolę gładkie:)

Edytowane przez agawi74

Znalazłam w sklepie Tchibo bardzo fajną ławeczkę - http://www.tchibo.pl/Lawka-ogrodowa-p400007476.html

Ta od Betib też jest śliczna, ale bardziej pasuje do przedpokoju.

Dostałam też wycenę zasłon. Co o tym sądzicie? Dużo, mało, szukać taniej?

Zasłony na taśmie szelkowej, tkanina BM Ford E2-X

Salon: 2 zasłony ok. 150 x 237cm

2 zasłony ok. 150 x 237 cm

1 zasłony ok. 300 x 237 cm

Tkanina 16,2m x 80,- = 1296,-

Uszycie 4 x 70,- = 280,-

1 x 140,- = 140,-

Taśma 9m x 20,- = 180,-

Razem: 1896,-

Jadalnia: 2 zasłony – 150 x 237cm

Tkanina 5,4m x 80,- = 432,-

Uszycie 2 x 70,- = 140,-

Taśma 3m x 20,- = 60,-

Razem: 632,-

W sumie jadalnia i salon - 2400 zł po rabatach. Chodzi o cztery okna.

Edytowane przez Darcy