Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Darcy zaprasza...

Recommended Posts

Darcy - wielki szacunek za twój gust, wnętrza i blogi. Jestem oczywiście Twoją nałogową - acz nie anonimową - podglądaczką. :jawdrop:Pozdrawiam. Jeśli można się wtrącić to chciałam tylko uspokoić kachę.crac - Bambi Darcy to dorosły koziołek (znaczy pan;)) gatunku sarna.

• Odpowiedzi 2,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Kacha, skrzynka po piwie to jest myśl, z uwagi na dotychczasowy brak mebli tarasowych tę uwagę to JA wezmę sobie do serca :lol2:

Darcy, możesz mieć nadzieję, ale to dość blisko miasta i....Wy też chyba wycinaliście drzewa pod dom ;)?

Zapomniałam dodać, u nas ostatnio sarenka była, przez drogę dzień wcześniej przebiegał lis a wzdłuż drogi jak jedziemy bardzo często biegną zające czy inne króliki :lol2:

yokasta, wycinaliśmy, oczywiście. I chyba jako jedyni we wsi pomierzyliśmy te wszystkie drzewa i postaraliśmy się o pozwolenie na wycinkę. Musieli się strasznie zdziwić w gminie. Ale staraliśmy się zachować maksimum drzewostanu. Jak lwica walczyłam też o dąb przed domem, choć miała tam przechodzić rura od gazu.

Tymczasem większość sąsiadów wpada z piłą i rżnie jak leci. Bo liście trzeba grabić, bo się rynny zapychają, bo coś tam srośtam... Nie rozumiem tego! Dla mnie drzewa były pierwszym i podstawowym argumentem za kupnem tej działki.

kacha, hehe, skrzynki z piwem nie bardzo, choć wizualizacja mnie dobiła. :lol2:

Luby jest na diecie, to i piwo ogranicza.

tinaj, a dziękuję, dziękuję i zapraszam do komentowania na blogu. :)

yokasta, wycinaliśmy, oczywiście. I chyba jako jedyni we wsi pomierzyliśmy te wszystkie drzewa i postaraliśmy się o pozwolenie na wycinkę. Musieli się strasznie zdziwić w gminie. Ale staraliśmy się zachować maksimum drzewostanu. Jak lwica walczyłam też o dąb przed domem, choć miała tam przechodzić rura od gazu.

Tymczasem większość sąsiadów wpada z piłą i rżnie jak leci. Bo liście trzeba grabić, bo się rynny zapychają, bo coś tam srośtam... Nie rozumiem tego! Dla mnie drzewa były pierwszym i podstawowym argumentem za kupnem tej działki.

Nie masz pojęcia jak bardzo zgadzam się z Tobą w kwestii drzew! Też agituję kogo się da. Raczej z marnym skutkiem. Szczytem był sąsiad, któremu przeszkadzają dwie lipy, które posadziliśmy przy ogrodzeniu w taki sposób, że będą mu ocieniały podjazd. Łaskawie zgodził się żeby zostawić tą przy bramie, ale stanowczo zażądał żeby przesadzić tą bliżej domu. Cień mu będzie przeszkadzał i te sławetne liście, do sprzątnięcia aż raz na rok! Na nic tłumaczenia, że samochód stojący latem w cieniu to błogosławieństwo. U siebie na działce posadził dużo roślin - same thuje i rożne krzaczki. Efekt zaniedbanego boiska.

ja mam niedużą działkę, na której 15 lat temu właściciel posadził dużo drzew - niestety, głównie iglaki, w tym nadmiar świerków, które będę musiała przerzedzić - i wszyscy się zachwycają jak przyjemnie. Mimo że działka jeszcze baardzo dużo pracy wymaga

Bo w Polsce zieleń się olewa. Po naszym zgłoszeniu do gminy nikt nawet nie sprawdził, czy rzeczywiście wycięliśmy te drzewa. A sąsiedzi pukali się w czoło, po co sobie papierkami zawracamy głowę (trzeba było czekać z wycinką chyba ze trzy tygodnie od daty zgłoszenia), skoro na własnej działce możemy robić, co chcemy.

Z kolei kolega męża opowiadał nam, że jego sąsiad żąda od niego wycięcia starego dębu. Powód - cień pada na sąsiednią działkę. Kurka wodna, stuletni dąb! Ja skakałabym z radości, gdybym miała w zasięgu wzroku takie okazy. Nawet u sąsiada.

My też zgłaszaliśmy chęć wycięcia -była nawet inspekcja i dopiero potem wycięliśmy jeden grab, który stał na linii ogrodzenia. Sąsiedzi jak zobaczyli, że zabieramy się za ogród od razu zapytali czy posadzimy thuje. Niestety rozczarowałam ich, bo nie ma ani 1 sztuki. Sądzili, że tanim kosztem się odgrodzą.

P.S. Darcy (i inni podglądacze tego wątku) czy macie może pomysł na te zabudowane szafy pod skosem, o którym wcześniej już pisałam. Pls

I za to Cię Darcy uwielbiam, wiesz? Mam taki sam ogląd na sprawę drzew. Dlatego też uwielbiam w Warszawie Żoliborz i cenię osiedle Sady Żoliborskie, które zmarła niedawno Skibniewska wpisała (za czasów PRLU!!!) w stary sad owocowy. Gdybym miała się kiedyś budować byłabym przeszczęśliwa mając drzewa na działce. Na działce mojej babci/mojego ojca jest mnóstwo świerków i sosen (takie tereny) i naprawdę w lato jest tak niezmiernie, niezmiernie przyjemnie. A dęby czy drzewa owocowe to już w ogóle. Szkoda, że nie docenia się roli przyrody w Polsce. :(

No tak, bo chciałam, żebyście mi doradziły. :D

Już kombinuję, aby w przyszłym roku zmienić obicie kanapy i fotela (bo na pewno baaaaardzo się ubrudzą ;-) ), ale teraz szukam jeszcze jakichś dodatków, które... no sama nie wiem, co mają zrobić.

Jestem w inspiracyjnym dołku, więc każdą pomoc powitam z radością.

skibusia, ale ja nie mam ani jednego skosu i jedyne, co o nich wiem to to, że można sobie o nie rozbić głowę. :-(

Zawsze się zastanawiam, jak ludzie sobie radzą z organizacją przestrzeni, szaf, biurek etc. pod czymś tak niewygodnym.

A wczoraj byłam w Fabryce Wnętrz w Jankach. Ale mają promoooocje!

Stół o długości 180 cm z pięknego ciemnego drewna przeceniony z 4,5 tys. na 1,4 tys.! Komody za 2 tysiące (wcześniej 5 tys.), kanapy też za niewiele ponda 2 tysie (a wcześniej prawie 5). No i zaczęłam żałować, że nie poczekałam z zakupami, że trzeba było pojechać ciemnym drewnem, a nie tą bielą, że zamiast Riviery powinnam był wybierać inne inspiracje, że może styl kolonialny...

:bash:

Potem jednak przechodziłam obok salonu HTH, gdzie zobaczyłam przepiękną supernowoczesną kuchnię. W rezultacie tego zachwytu zaczęłam oczywiście żałować, że nie mam minimalistycznej kostki, że obrosłam przedmiotami, że trzeba było postawić na funkcjonalność i nowoczesny design...

:bash:

Osiołkowi w żłoby dano, W jeden owies, w drugi siano. Uchem strzyże, głową kręci. I to pachnie, i to nęci...

Darcy, co jak co ale moje skosy nie są niewygodne :D jeszcze nikt się nie uderzył, a organizacja jest bardzo prosta :D w zasadzie niczym by się nasze pokoje nie różniły gdyby ściany miały standardową długość ;).

Przeceny no cóż :) po prostu nie możesz chodzić po sklepach. Tylko, że Darcy - meble możesz przecież zawsze sprzedać, powystawiać na Allegro i jakieś szczegóły domu zmieniać na inne.

Darcy,

doskonale Cię rozumiem - za duży wybór to ciągły ból głowy i miotanie się, co ostatecznie wybrać. A czasem po wyborze żal, że jednak to, nie tamto....

Skibusia,

załóż wątek na wnętrzach, na pewno więcej osób doradzi.

Ja uważam, że skosy są romantyczne i pozwalają fajnie, nastrojowo zaaranżować sypialnię, pod warunkiem oczywiście, że ściana kolankowa ma rozsądną wysokość, około metra, a nie np. 50 cm:)

Edytowane przez Anjazzielonego

yokasta, na razie nie bardzo mogę. Ledwie udało mi się wczoraj spacyfikować lubego po tym, jak zmieniłam zasłony.

- Bo ja się przyzwyczaiłem do tych w paski! - taki usłyszałam argument. :lol2:

Krzeseł też nie mogę zmienić, bo się małż przyzwyczaił. A to krzesła mają polecieć w pierwszej kolejności.