Frankai 20.05.2002 15:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2002 Alanta, Pitbull - ja miałem 2 działki i to było za dużo, a 1 za mało. Z drugiej zostawiłem sobie pas 1m i resztę sprzedałem. Żeby było jasne działki nie zostały połączone i śmiech mnie ogarnia jak przychodzi OSOBNY list POLECONY z wymiarem podatku. Mam do zapłaty 4 raty po 50gr, czyli razem 2 zł!!! Polecony chyba kosztuje 2.50!!! Zamiast włożyć to do jednej koperty, to nie dość, że nie zarobią tych 2zł to jeszcze wydadzą 50gr Wracam do tematu - oczywiście nie zamierzam tego wykorzystywać, ale jakby to było z drugiej strony ... Tam mam sąsiada z niezbyt przyjemnymi pieskami i akurat pasowałby mi tam garaż w przyszłości lub budynek gospodarczy w granicy lub przy niej. PanRopuch - w prawie są zapisy, które biorą pod uwagę ludzi ubogich - oni mogą być np. zwolnieni z opłat sądowych, a co się tyczy znajomości prawa, to skoro wiedzą jak się odwoływać teraz, to będą też wiedzieć jak to robić kiedy trzeba płacić. Słyszałem już o takich, co to za "nieoprotestowywanie". żądają "zadośćuczynienia". Nie uwazam, że wszyscy protestujący to pieniacze. A co się tyczy znajomych, to czy ten przepis nie mówi czasem o odległości okna od granicy działki i że odległość liczy się w linii prostopadłej? Nie ma tam chyba nic o kierunku kierunku, na które wychodzi okno. Co prawda przy takiej interpretacji mielibyśmy problem w szeregówkach, więc może faktycznie interpretuje się to tak jak zrobił to cwaniaczek. Ja zgodziłem się gościowi, któremu odsprzedawałem działkę, by przysuwał się do mojej granicy, ale musiał mi wyrysować plan, na który wyrażam zgodę. Gdyby za bardzo mi ktoś zaglądał, to wtedy dałbym sobie wysoki parkan z drewna. Taki zrobiła Gagata i jest śliczny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PanRopuch 25.06.2002 09:59 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2002 Frankai - jak widzisz, mam spozniony refleks, bo nawiazuje do Twojej wypowiedzi po polrocznej przerwie...Czy aby do wysokiego parkanu z drewna sasiad nie moze sie przyczepic? Jesli parkan stoi np. przy poludniowej granicy dzialki, to bedzie mu zacieniac grzedy, krzewy etc. Czy prawo to jakos reguluje?Oczywiscie co innego, gdy obaj sasiedzi sa zainteresowani takim ogrodzeniem... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
UNIDIS 26.06.2002 07:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2002 Witam, przy okazji mam pytanko.Mam działke 12,04m szerokosci, domek ktory sobie wybralem to seregowiec o szerokosci 6,19m .Nie posiada zadnych okien po bokach , czy to oznacza ze te brakujace 19cm uniemozliwi mi budowe bez zgody sasiadów ? Moze jest na to inne rozwiazanie , prosze pomozcie bo czytajac wczesniejsze wiadomosci troszke sie podlamalem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Frankai 26.06.2002 15:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2002 PanRopuch - o ile sie nie myle, to prawo nie wyznacza tu limitu. Mowa jest tylko o 25% przeswitu i wysokosci do 2.2m (czy 2m) od strony ulicy. Sasiedzi moga jednak isc do sadu z normalnego powodztwa cywilnego, o utrudnianie z korzystania prawa wlasnosci (k.p.c. 222). No bo jak im postawiesz plot na 10m od poludnia, to im faktycznie roslinki beda kiepsko rosly. Plot czesto bywa problemem sasiedzkim, wiec najpierw nalezy szukac kompromisu, a jak sie nie uda, to trzeba walczyc o swoje prawa. Unidis - przy dzialce 12m masz zapewne obowiazkowa zabudowe blizniacza lub szeregowa w warunkach zabudowych. Raczej nie wierze, by ktos myslal o budowaniu na takiej dzialce domu wolnostojacego. Sprawdz to najpierw. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
UNIDIS 27.06.2002 07:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2002 FrankaiWielkie dzięki , jutro pomykam do urzędu !Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts