Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

jakie ogrzewanie najzdrowsze?

Recommended Posts

Dorzuce swoje trzy grosze

Planuje ogrzewanie scienne + podlogowka

dlaczego:

temp. zasilania max 45st, brak konwekcji jak w przypadku grzejnikow,

:o brak konwekcji? przy braku konwekcji bedzie ci cieplo jesli nie bedzie w pomieszczeniu mebli. konwekcja jest (i powinna byc) zawsze ... czasami jedynie troche mniejsza.

pociagaja mnie nizsze koszty eksploatacji,

:o hmmm...

mala pojemnosc wodna ukladu

:o :o

Widzialem takie ogrzewanie zamontowane i dzialajace, efekt jak na moj gust bardzo dobry - przyjemne cieplo, zadnych widocznych grzejnikow

Napiszcie, czy wiecie cos zlego o ogrzewaniu sciennym

Prosze o rzeczowa dyskusje

troche moze piszesz ksiazkowo ... raczej folderowo. idea jest fajna ale wykonanie trudne i pociaga za soba pewne niedogodnosci.

https://forum.murator.pl/topic/15260-jakie-ogrzewanie-najzdrowsze/page/2/#findComment-248799

Gość PYTUŚ

MASZ DZIECI?, KIEDY WYFRUNĄ Z DOMU?. CHCESZ BYĆ ZDROWY?, W POKOJU DZIENNYM MAX. 20-21 STOPNI, SYPIALNIA RODZICÓW 16, DZIECI 19, ZAWSZE W WYBORZE KIEROWAĆ SIĘ DOŚWIADCZENIEM INNYCH ORAZ DORADZTWEM WYKSZTAŁCONYCH PRAKTYKÓW. MOŻE NA POCZĄTKU TO DORADZTWO TROCHĘ KOSZTUJE ALE POTEM NIE ROBISZ KOSZTOWNYCH I NERWOWYCH REMONTÓW NOWEGO.

OCIEPLENIE, OGRZEWANIE KOMINKOWE DREWNEM, WSPOMAGANIE OLOEJOWYM/GAZOWYM TO DROŻSZE ALE NIEZWYKLE SKUTECZNE I EKOLOGICZNE OGRZEWANIE.

ZWROT KOSZTÓW INWEST. SZYBKI /2-3 LATA/.

A TAK NA MARGINESIE WOKÓŁ KAŻDEGO Z NAS W DOMU RÓŻNYCH DROBNOUSTROJÓW I INNYCH ŻYJĄTEK JST OKOŁO 100 TYS. SZTUK!!!, JAK SIĘ OD NICH ODDZIELISZ TO SE KUP TRUMNĘ, TY BEZ NICH A ONE BEZ CIEBIE CAŁE ŻYCIE ANI RUSZ!!!

POZDRAWIAM

https://forum.murator.pl/topic/15260-jakie-ogrzewanie-najzdrowsze/page/2/#findComment-248949

tom soyer - zakladam ze minimalna konwekcja wystepuje ale na pewno duzo nizsza niz przy grzejnikach

Do tej pory mieszkalem z ogrzewaniem grzejnikowym - cieplo jest, tylko dochodza efekty uboczne, przede wszystkim wysuszanie powietrza

Nizsze koszty eksploatacji wynikają z obnizonej temparatury powietrza - temperatura odczuwalna jest wyzsza o kilka stopni - sam tego doswiadczylem - w powietrzu 19st odczuwa sie ze jest znacznie cieplej

Mala pojemnosc wody wynika z faktu ze ogrzewanie ktore chce wybrac oparte jest na tzw "cieplowodach" - woda plynie tylko w poziomych rurach

Dlatego pisze ksiazkowo ze naczytalem sie mnostwo literatury w tym rowniez folderow, przestudiowalem polskie firmy i zachodnie .

Pomysl mi sie bardzo podoba, jest drozszy niz standardowe ogrzewanie ale ma chyba wiecej zalet

Przed podjecie decyzji chcialem poznac opinie forumowiczow i podyskutowac o takim ogrzewaniu

Jakie proponujecie inne ogrzewanie

te ktore znam to grzejniki,podlogowe, scienne, powietrzne z pieca nadmuchowego, kominkowe - DGP, piece meksykanskie.

Zalezy mi na wyborze ogrzewania nieklopotliwego i taniego w eksploatacji.

Pozdrawiam

https://forum.murator.pl/topic/15260-jakie-ogrzewanie-najzdrowsze/page/2/#findComment-249033

tom10

nie mam nic przeciwko twojej koncepcji, w biurze mam np "klimatyzacje scienna". chodzilo mi jedynie o nieprecyzyjnosc. chcialem przypomniec ze konwekcja jest potrzebna do ogrzania powietrza. efekt uczucia ciepla o ktorym piszesz pochodzi z promieniowania ale jesli nie bedzie konwekcji powietrze bedzie zimne i poruszanie sie w takim pomieszczeniu (ogrzewanym "promiennikowo") spowoduje uczucie chlodu. Stad tez wynika oszczednosc - zachowujac komfort cieplny obniza sie fizyczna temperature w pomieszczeniu.

Nie jestem jednak przekonany co do pojemnosci ukladu ale to nie jest jakas wielka wada - spada jedynie nieznacznie dynamika takiego ukladu to wszystko.

w kryterium zdrowego ogrzewania wydaje mi sie ze najlepszym jest ogrzewanie najbardziej podobne do slonecznego a wiec promiennikowe. to w jaki sposob uzyska sie promieniowanie cieplne moze jest mniej istotne. sa jednak inne kryteria doboru rodzaju ogrzewania i wtedy nie zawsze sprawdza sie tego typu rozwiazanie.

chcialbym ciebie zapytac: czy myslales juz o technologi budynku w kontekscie ogrzewania sciennego i do jakich rozwiazan doszedles?

co nalezy zmienic w tradycyjnym projekcie aby dostosowac go do wymagan takiego sposobu ogrzewania?

https://forum.murator.pl/topic/15260-jakie-ogrzewanie-najzdrowsze/page/2/#findComment-249382

tom soyer

zgadzam sie z powzszymi uwagami

Przebywajac w takim pomieszczeniu faktycznie odczuwa sie lekki chlod, dla mnie bylo to jednak odczucie korzystne

Mamy dom zbudowany w technologii murowej z porothermu, koncepcja ogrzewania sciennego pojawila sie na etapie stanu surowego. Do ogrzewania sciennego nalezy zastosowac jedynie tynk gipsowy i budynek musi byc dobrze ocieplony (jak to pisal Murator w artykule o ogrzewaniu sciennym - o wspolczynniku przenikania ciepla mniejszym 0,30 - chyba wszystkie nowe domy spelniaja ten warunek)

Zasadnicze zmiany w projekcie nie sa wymagane, nalezy wstepnie rozplanowac aranzacje pomieszczen, zwlasza jesli chodzi o trwala zabudowe scian

Jesli chodzi o projekt instalacji co, nalezy dobrac instalacje na parametry 45/40 i zastosowac belki rozdzielaczowe takie jak w przypadku podlogowki

U nas tylko w garazu planujemy tradycyjny grzejnik o wiekszych gabarytach aby mogl pracowac w tych parametrach

https://forum.murator.pl/topic/15260-jakie-ogrzewanie-najzdrowsze/page/2/#findComment-249474