cichym 20.01.2011 14:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2011 Witam, Mam w domu kominek z płaszczem wodnym i chcę dokupić do tego piec gazowy, tylko teraz nie wiem jaki. Obecnie jest to moja pierwsza zima i powiem szczerze że jestem bardzo mile zaskoczony jeśli chodzi o palenie w kominku. Nie muszę palić cały czas tak jak mówili mi sąsiedzi tylko rozpalam około 15 -16 i pali się do 24 -1 w nocy. Spaliłem do tej pory około 6m3 olchy. Jak są cieplejsze dni jak teraz to wystarczy popalić 4 godziny i mam ciepłą wodę i w domu wręcz gorąco. Instalacja jest wpięta w podłogówkę (100 m2)+ piętro grzejniki (60 m2) oraz garaż (30 m2 - jeden mały grzejnik). Dodatkowo mam zbiornik c.w.u na 200l.Dom jest dobrze ocieplony: 12 cm wełna na ściany oraz 25 na poddaszu. Tak jak pisałem mam zamiar dokupić piec gazowy abym na lato miał ciepłą wodę oraz jak wyjadę aby dogrzał dom. Instalacja jest przygotowana pod piec tylko do podpiąć. Instalator mówi mi że tylko i wyłącznie kondensat nie. Mówi że niedługo nie będzie się montowało już innych pieców. Jak rozmawiałem z innym to poleca zwykłe z zamkniętą komorą spalania. Nie wiem co wybrać i proszę o radę. Dodam jeszcze że mam dostęp do drzewa kominkowego (olcha) praktycznie za darmo (koszt wycięcia, przewiezienia, porąbania i ułożenia co praktycznie wszystko wykonuje sam). PozdrawiamMichał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eniu 20.01.2011 22:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2011 Jak Cię bawi kominek , to poczekaj z gazowym.Wodę latem grzej prądem ,a kasę ..........np wyślij mi na konto Kupić zawsze możesz , jedź za to na wakacje ,tylko latem ,bo Ci rury pękną.......... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cichym 21.01.2011 06:59 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2011 Kominek fajna sprawa, Nie ma z nim tyle roboty jak piszą niektórzy. Nie chcę się bawić z grzaniem wody prądem bo i tak muszę zakupić piec gazowy. Interesują mnie opinie tylko jaki piec, może to też być informacja konkretnie model. Za sugestię będę bardzo wdzięczny. PozdrawiamMichał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ardziu 21.01.2011 11:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2011 sugestia - odstaw sobie ten pistolet od głowy (awatar) - nie będziesz musiał.skoro kominek jest taki fajny i lubisz z niego korzystać - po co pchać kupę kasy dodatkowo w gaz ?prąd wyjdzie (inwestycja+eksploatacja) znacznie taniej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cichym 21.01.2011 13:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2011 ardziu Mam już wykonane przyłącze gazowe i decyzja zapadła jeśli chodzi o piec. Kwestia jest tylko czy kondensat czy zwykły i np jaki? Piec gazowy będzie mi potrzebny np jak wyjeżdżam w góry na tydzień to kto mi będzie palił w domu jak na zewnątrz -10 oraz do ogrzewania c.w.u pozdrawiamMichał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mariobros35 21.01.2011 20:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2011 (edytowane) Witam widzę że nikt nie chce ci tu pomóc pozwól że ci doradzę jeżeli masz podłogówkę i grzejniki policzone na parametry grzewcze kondensat a to z pewnością doradził bym ci piec kondensacyjny a co do marki to ażebyś nie zbankrutował zastanów się nad taka marka jak ariston czy de ditrich trzeba jedynie mądrze przemyśleć automatykę takiego układu. Edytowane 21 Stycznia 2011 przez mariobros35 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
T i A 21.01.2011 22:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2011 Kupiłem kiedyś mamie pralke Ariston (4-5lat) i nie znasz dnia,ani godziny.Jak mają takie same piece jak pralki to trzymaj się od tej firmy z daleka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cichym 22.01.2011 14:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2011 Instalacja jest przygotowana pod kondensat ale równie dobrze będzie mógł na niej działać zwykły piec. Instalator chwali mocno Vaillanta, sąsiad też ma tej firmy i nie narzeka. U ojca (400 m2) działa Litola Viessmana od 1999 roku bez wzywania serwisantów więc Viessmman chyba dobra firma ale czytając fora to ostatnio nie ma dobrej opinii. Znajmy który się buduje stawia na piece Wolf. Nie wiem już co wybrać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aadamuss24 22.01.2011 17:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2011 Cichym kondensat w Twoim przypadku jest bez sensu. Kup prosty kocioł, np. Vitopend Viessmana lub nawet używaną Litolę, Atolę i będzie działało super. pozdr adam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cichym 23.01.2011 17:47 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2011 Coraz mocniej się przekonuję że nie warto inwestować w kondensata (rozpatruje tu mój przypadek). Wstępnie jestem przekonany do Vitopenda lub jakiś model Vaillanta. PozdrawiamMichał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrmak 23.01.2011 18:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2011 I pamiętaj, że kondensat nie kondensuje grzejąc CWU a do tego głównie potrzebujesz piec. Na twoim miejscu nie kupowałbym droższego i bardziej skomplikowanego kondensata Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts