Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kominek z płaszczem a opłacalność zakupu pieca kondensacyjnego - Proszę o poradę

cichym

Recommended Posts

Witam,

Mam w domu kominek z płaszczem wodnym i chcę dokupić do tego piec gazowy, tylko teraz nie wiem jaki.

Obecnie jest to moja pierwsza zima i powiem szczerze że jestem bardzo mile zaskoczony jeśli chodzi o palenie w kominku. Nie muszę palić cały czas tak jak mówili mi sąsiedzi tylko rozpalam około 15 -16 i pali się do 24 -1 w nocy. Spaliłem do tej pory około 6m3 olchy.

Jak są cieplejsze dni jak teraz to wystarczy popalić 4 godziny i mam ciepłą wodę i w domu wręcz gorąco.

Instalacja jest wpięta w podłogówkę (100 m2)+ piętro grzejniki (60 m2) oraz garaż (30 m2 - jeden mały grzejnik). Dodatkowo mam zbiornik c.w.u na 200l.

Dom jest dobrze ocieplony: 12 cm wełna na ściany oraz 25 na poddaszu.

Tak jak pisałem mam zamiar dokupić piec gazowy abym na lato miał ciepłą wodę oraz jak wyjadę aby dogrzał dom. Instalacja jest przygotowana pod piec tylko do podpiąć.

Instalator mówi mi że tylko i wyłącznie kondensat nie. Mówi że niedługo nie będzie się montowało już innych pieców. Jak rozmawiałem z innym to poleca zwykłe z zamkniętą komorą spalania.

Nie wiem co wybrać i proszę o radę.

Dodam jeszcze że mam dostęp do drzewa kominkowego (olcha) praktycznie za darmo (koszt wycięcia, przewiezienia, porąbania i ułożenia co praktycznie wszystko wykonuje sam).

Pozdrawiam

Michał

Kominek fajna sprawa, Nie ma z nim tyle roboty jak piszą niektórzy.

Nie chcę się bawić z grzaniem wody prądem bo i tak muszę zakupić piec gazowy.

Interesują mnie opinie tylko jaki piec, może to też być informacja konkretnie model. Za sugestię będę bardzo wdzięczny.

Pozdrawiam

Michał

ardziu Mam już wykonane przyłącze gazowe i decyzja zapadła jeśli chodzi o piec. Kwestia jest tylko czy kondensat czy zwykły i np jaki?

Piec gazowy będzie mi potrzebny np jak wyjeżdżam w góry na tydzień to kto mi będzie palił w domu jak na zewnątrz -10 oraz do ogrzewania c.w.u

pozdrawiam

Michał

Witam widzę że nikt nie chce ci tu pomóc pozwól że ci doradzę jeżeli masz podłogówkę i grzejniki policzone na parametry grzewcze kondensat a to z pewnością doradził bym ci piec kondensacyjny a co do marki to ażebyś nie zbankrutował zastanów się nad taka marka jak ariston czy de ditrich trzeba jedynie mądrze przemyśleć automatykę takiego układu. Edytowane przez mariobros35

Instalacja jest przygotowana pod kondensat ale równie dobrze będzie mógł na niej działać zwykły piec. Instalator chwali mocno Vaillanta, sąsiad też ma tej firmy i nie narzeka. U ojca (400 m2) działa Litola Viessmana od 1999 roku bez wzywania serwisantów więc Viessmman chyba dobra firma ale czytając fora to ostatnio nie ma dobrej opinii.

Znajmy który się buduje stawia na piece Wolf.

Nie wiem już co wybrać