keri80 20.01.2011 19:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2011 Witam. Dostałem od architekta projekt domu parterowego według własnych planów i potrzeb. Architekt nie brał pod uwagę WM lecz jedynie wentylację grawitacyjną. Proszę Was drodzy forumowicze o poradę: - z którego komina mogę zrezygnować zakładając rekuperator - czy ilość kanałów wentylacyjnych jest wystarczająca i czy są poprawnie rozmieszczone - do kogo sie zwrócić o poprawny projekt Reku i GWC(na forum i poza nim) - jakie kominy zastosować do tego typu zabudowy (firma-model) - czy jest cos co byście w nim zmienili albo ulepszyli Dodam ze głównym źródłem ciepła planowany jest kocioł konde. na Gaz. W salonie jedynie kominek dekoracyjny. W ZAŁĄCZNIKU PLAN Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kangaxx 21.01.2011 08:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2011 kotłownia to kanał spalinowy i wentylacyjny, otwarta komora to przydałby sie nawiew powietrza do spalania przy piecu, zamknięta komora to tylko kanał spalinowy i wm naw/wyw, to załatwia kominiarza, okap w kuchni można do wm połączyć jak i w kanał grawitacyjny, jeśli kuchenka gazowa to kanał grawitacyjny musi być lub wm naw/wyw czy do dekoracyjnego wyglądania kominka, trzeba dołożyć również dekoracyjne spalanie? jeżeli więc zdecydujesz się na dobrą wm, w dachu potrzebna bedzie dziura na kanał spalinowy z kotłowni, jeśli dasz pc to żadnego komina Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
keri80 21.01.2011 10:12 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2011 Czyli jedno już wiem, komin w kuchni wylatuje. Natomiast w kotłowni zostaje, w razie zmiany na inne alternatywne zródło ogrzewania.Co z kominem w salonie pod kominek z zamkniętą komorą spalania? Jaki rodzaj i jakiej firmy polecacie?Czy jest ktoś na forum kto mogłby mi polecic dobrego fachowca od projektowania całościowej WM z odzyskiem ciepła? Z góry dziekuje i czekam na info. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts