Jarek EM08 24.01.2011 20:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2011 Jeśli nie czytałaś... Rozmowa z wykonawcą - co uzgodnić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agata.kmisti 25.01.2011 21:08 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2011 Jeśli nie czytałaś... Rozmowa z wykonawcą - co uzgodnić Dziekuje za linka - przeczytalam. Zastosuje sie do wszystkich rad. Dzisiaj rozmawialam z jeszcze jednym wykonawca, ktory poprosil mnie o przyslanie mu wykazu prac i materialow, ktore chce zeby zastosowali podczas budowy naszego domu. W sumie to juz wczoraj zaczelam przygotowywac taka liste (zeby moc to wszystko wymienic w umowie). Znalazlam na necie oferty firm budowlanych. Na ich podstawie zaczelam tworzyc swoja liste (wybralam zagadnienia, ktore dotyczna mojej budowy; dodalam troche od siebie; przy okazji pojawily sie nowe pytania, ktore musze zadac wykonawcom). Teraz musze to wszystko uporzadkowac i utwierdzic sie, ze ma to rece i nogi. Jak lista bedzie gotowa, to ja tutaj wkleje. Na stowe pomine jakies wazne kwestie, wiec dobrze bedzie jak ktos " z zewnatrz" na nia spojrzy. Niezbyt krytycznie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agata.kmisti 28.01.2011 20:02 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2011 O prosze co znalazlam na Muratorze:http://muratordom.pl/prawo/wzory-umow/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pirawawa 30.01.2011 10:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2011 Dziekuje za linka - przeczytalam. Zastosuje sie do wszystkich rad. Dzisiaj rozmawialam z jeszcze jednym wykonawca, ktory poprosil mnie o przyslanie mu wykazu prac i materialow, ktore chce zeby zastosowali podczas budowy naszego domu. W sumie to juz wczoraj zaczelam przygotowywac taka liste (zeby moc to wszystko wymienic w umowie). Znalazlam na necie oferty firm budowlanych. Na ich podstawie zaczelam tworzyc swoja liste (wybralam zagadnienia, ktore dotyczna mojej budowy; dodalam troche od siebie; przy okazji pojawily sie nowe pytania, ktore musze zadac wykonawcom). Teraz musze to wszystko uporzadkowac i utwierdzic sie, ze ma to rece i nogi. Jak lista bedzie gotowa, to ja tutaj wkleje. Na stowe pomine jakies wazne kwestie, wiec dobrze bedzie jak ktos " z zewnatrz" na nia spojrzy. Niezbyt krytycznie Wysłałem na priv mój kosztorys Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pirawawa 30.01.2011 10:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2011 Dzisiaj rozmawialam z dwiema firmami. Obie prosily o dostarczenie projektu architektonicznego i konstrukcyjnego, oraz projektow branzowych przylaczenia wody, kanalizacji i pradu. W czwartek dostana dokumenty, czyli w przyszlym tygodniu powinnam dostac pierwsze wyceny. Ogolnie casting narazie odbywac sie bedzie w grupie 6 ekip budowlanych. Zobaczymy jak to bedzie. Cześć Ja na początku z nikim nie rozmawiałem - zbierałem oferty (ponad 50). Oczywiście były wstępne rozmowy telefoniczne, e-mail z 5 prosiło o spotkanie. Na podstawie ofert wybrałem 5 i udawałem osobą która na niczym się nie zna. Słuchałem i wyciągałem wnioski. Mało się znam na budowie ale FM dużo pomogło i mnie więcej mam rozeznanie - jeśli wykonawcy potwierdzali moje w moim przekonaniu lub przekonali mnie do innych lepszych rozwiązań o OK. Na początku każdy się na wszystko zgodzi, załatwi Ci taniej towar. Jak przyszło do wyceny na podstawie kalkulacji to się zaczeło. Nie podpiszę, ja nie robię ścian działowych, schody nie należą do wyceny SSO, tarasy nie maja nic wspólnego z domem. Prosiłem wypełnić co zrobi i za ile. Wyrał en kto zrobi wszystko z kopanien fundamentu i dachem na gotowo (wyszło że z polecenia ale miałem orientacje w cenach) Wycena domu 200 m2 skomplikowany od 30 000 - 65 000 mury z wieżbą. Podpisałem umowę za 44 000 wszystko od A-Z ( fundamenty, zasypywanie fundamentów, nie interesuje mnie gdzie śpi itd.). Oczywiście wszystkie ustalenia ustne zostały przelane na umowę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Freno 30.01.2011 19:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2011 O! dziękuję wszystkim za informacje i podpowiedzi, które ... doprowadziły do bólu głowy. Wygląda na to, że przygotowując się do budowy trzeba wiedzieć więcej niż "budowlańcy" . Jak zwykły człowiek ma wpaść na to, że mu chudziaka nie wyleją????!!! agata.kmisti czekam na Twoją listę i cieszę się, że ten wątek powstał . Dzięki! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
EZS 30.01.2011 20:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2011 Ja tylko chcę nieśmiało zauważyć, ze zależy ...... Ja też miałam listę pytań, umowę itd. Jak rozmawiałam z firmami, to nawet te umowy akceptowali ale ceny były za mój domek od 30 tyś bez dachu (dekarza miałam). Jak rozmawiałam z ekipami typu majster i pomocnicy - to ceny zaczynały się od 12 tyś ale żadnych umów itd. W sumie wybrałam tą drugą opcję i akurat trafiłam na tzw majstra starej daty, dla którego umowa ustna była ważniejsza od pisemnej. Widziałam też jego wcześniejsze prace, bo był mi polecony przez kolegę, u którego budował. Akurat trafiłan nienajgorzej... Moja koleżanka, budująca równolegle wzięła firmę i.... do dziś po sądach chodzi (od 2006), bo niestety z umowy nie wywiązali się zupełnie, budowa wyceniona na 32 kosztowała 45 tyś i w sumie ja już mieszkam 3 lata a ona jeszcze nie... Bywa i tak i chyba nie ma recepty. Firmę też miała polecaną, ale okazało się, że właściciel wcześniej robił jednoczesnie 1-2 budowy, a przy niej 7. Na 2 budowy to miał moce przerobowe, na 7 wcale. Poza tym najlepsi ludzie mu pouciekali na Wyspy i w trakcie sezonu łapał kogo się dało, na jej stropie uczył się układać terivę referent z biura A jakie ta firma miała dobre referencje jeszcze 3 miesiące wcześniej. Chyba trzeba mieć szczęście do ludzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agata.kmisti 30.01.2011 22:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2011 Cześć Ja na początku z nikim nie rozmawiałem - zbierałem oferty (ponad 50). Oczywiście były wstępne rozmowy telefoniczne, e-mail z 5 prosiło o spotkanie. Na podstawie ofert wybrałem 5 i udawałem osobą która na niczym się nie zna. Słuchałem i wyciągałem wnioski. Mało się znam na budowie ale FM dużo pomogło i mnie więcej mam rozeznanie - jeśli wykonawcy potwierdzali moje w moim przekonaniu lub przekonali mnie do innych lepszych rozwiązań o OK. Na początku każdy się na wszystko zgodzi, załatwi Ci taniej towar. Jak przyszło do wyceny na podstawie kalkulacji to się zaczeło. Nie podpiszę, ja nie robię ścian działowych, schody nie należą do wyceny SSO, tarasy nie maja nic wspólnego z domem. Prosiłem wypełnić co zrobi i za ile. Wyrał en kto zrobi wszystko z kopanien fundamentu i dachem na gotowo (wyszło że z polecenia ale miałem orientacje w cenach) Wycena domu 200 m2 skomplikowany od 30 000 - 65 000 mury z wieżbą. Podpisałem umowę za 44 000 wszystko od A-Z ( fundamenty, zasypywanie fundamentów, nie interesuje mnie gdzie śpi itd.). Oczywiście wszystkie ustalenia ustne zostały przelane na umowę. Dziekuje Ci bardzo za kosztorys! Jak Ci juz na privie pisalam, przyda(l) mi sie bardzo. Zaraz wkleje swoja liste (jest megadluga, ma pewnie mase bledow i jak znam zycie to wykonawcy beda przy niej plakac ze smiechu. ) Ciesze sie bardzo, ze na koniec wszystko sie dobrze u Ciebie ulozylo. Ja obecnie rozmawiam z 6cioma ekipami. Jutro dwoch pierwszych wykonawcow dostaje projekt. Z calej szostki, po pierwszym wrazeniu lubie 4 wykonawcow. Dwoch pozostalych to chyba cwaniaki, ale zobaczymy jak to bedzie dalej. Chce wybrac ekipe, z ktora bedzie mi sie milo pracowalo (nie chce odzalowac tej budowy stanem nerwicowym). Dlatego cena nie jest najwazniejszym kryterium (choc oczywiscie tez jest bardzo wazna). Napisalam swoj harmonogram prac. Szczegolowo (moze az za szczegolowo)... Zrobilam tak, bo wlasnie obawiam sie, ze jak jakiejs czynnosci nie ujme, to sie potem wykonawca na mnie wypnie, albo bedzie dodatkowej kasy zadal. Zobaczymy jak to bedzie. Mowia, ze gdzies tak za tydzien dostane wycene. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agata.kmisti 30.01.2011 22:27 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2011 (edytowane) O! dziękuję wszystkim za informacje i podpowiedzi, które ... doprowadziły do bólu głowy. Wygląda na to, że przygotowując się do budowy trzeba wiedzieć więcej niż "budowlańcy" . Jak zwykły człowiek ma wpaść na to, że mu chudziaka nie wyleją????!!! agata.kmisti czekam na Twoją listę i cieszę się, że ten wątek powstał . Dzięki! No to boj sie. Zaraz ja wklejam. 8 stron hahaha I bardzo okrojona czesc dachowa, bo niezbyt wiem co i kiedy tam sie robi. Edytowane 30 Stycznia 2011 przez agata.kmisti Uzylam dziwnego wyrazu, ktory w dodatku napisalam z bledem ortograficznym. :D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agata.kmisti 30.01.2011 22:32 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2011 Ja tylko chcę nieśmiało zauważyć, ze zależy ...... Ja też miałam listę pytań, umowę itd. Jak rozmawiałam z firmami, to nawet te umowy akceptowali ale ceny były za mój domek od 30 tyś bez dachu (dekarza miałam). Jak rozmawiałam z ekipami typu majster i pomocnicy - to ceny zaczynały się od 12 tyś ale żadnych umów itd. W sumie wybrałam tą drugą opcję i akurat trafiłam na tzw majstra starej daty, dla którego umowa ustna była ważniejsza od pisemnej. Widziałam też jego wcześniejsze prace, bo był mi polecony przez kolegę, u którego budował. Akurat trafiłan nienajgorzej... Moja koleżanka, budująca równolegle wzięła firmę i.... do dziś po sądach chodzi (od 2006), bo niestety z umowy nie wywiązali się zupełnie, budowa wyceniona na 32 kosztowała 45 tyś i w sumie ja już mieszkam 3 lata a ona jeszcze nie... Bywa i tak i chyba nie ma recepty. Firmę też miała polecaną, ale okazało się, że właściciel wcześniej robił jednoczesnie 1-2 budowy, a przy niej 7. Na 2 budowy to miał moce przerobowe, na 7 wcale. Poza tym najlepsi ludzie mu pouciekali na Wyspy i w trakcie sezonu łapał kogo się dało, na jej stropie uczył się układać terivę referent z biura A jakie ta firma miała dobre referencje jeszcze 3 miesiące wcześniej. Chyba trzeba mieć szczęście do ludzi To fakt. Trzeba miec szczescie. Chociaz uwazam, ze probowac znalezc tych podpisujacych umowy nie zaszkodzi. Majac umowe, mam chociaz papier w reku gdy chce isc do sadu. a bez umowy....to nic nie zrobie. Ja zrobilam tak: wyrukowalam moj harmonogram prac i dodatkowo doczepilam karte z pytaniami typu: czy daja gwarancje na swoje wyroby; czy maja swoj sprzet; czy mozna zobaczyc domy ktore zbudowali, czy maja swoje szalunki itd. Zobaczymy jaka bedzie odpowiedz i kto przejdzie w tym castingu do nastepnego etapu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agata.kmisti 30.01.2011 22:34 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2011 (edytowane) UWAGA! Moj harmonogram prac wklejam PRZYBLIŻONY HARMONOGRAM PRAC ( jeżeli coś pominęłam, zapisałam źle, lub w złej kolejności – proszę o informację) I. PRACE PRZYGOTOWAWCZE 1. Zdjęcie humusu. 2. Wstępne wytyczenie budynku 3. Wykop i wytyczenie ław fundamentowych II. WYKONANIE BUDYNKU DO STANU 0 1. Wykonanie law fundamentowych i fundamentow: * wykopanie rowu na lawe i fundamenty * wylanie warstwy chudego betonu * szalunki * ułożenie zbrojenia podłużnego • wylanie betonu * izolacja pozioma lawy - smoła i papa • Ułożenie szalunków • Zbrojenie • Zalanie betonem + zwibrowanie • Zdjęcie szalunków • Pomalowanie Dysterbitem • Izolacja termiczna fundamentów: styropian + folia kubełkowa) • Izolacja pozioma fundamentów: papa termozgrzewalna 2. Wykonanie instalacji. • ułożenie poziomej instalacji kanalizacyjnej • doprowadzenie napowietrzenia kominka • wprowadzenie przepustów do pozostałych mediów 3. Wykonanie podłogi w piwnicy • Uzupełnienie piaskiem przestrzeni pomiędzy ścianami fundamentowymi • Zagęszczenie piasku • Wylanie płyty na gruncie • Zwibrowanie • Wykonanie izolacji poziomej (papa termozgrzewalna) 4. Wykonanie ścian piwnic • Zamontowanie szalunków systemowych • Zbrojenie (?) • Wylanie monolitycznych ścian piwnicy • Zwibrowanie betonu • Demontaż szalunków • Pomalowanie ścian piwnic Dysterbitem • Izolacja termiczna ścian piwnic: styropian + folia kubełkowa • Izolacja pozioma ścian piwnic: papa termozgrzewalna • Wykonanie ścian działowych w piwnicy (SILKA) 5. Wykonanie ścian działowych piwnic. 6. Montaż nadproży – podciągów. 7. Wykonanie stropu gęstożebrowego typu TERRIVA • Wykonanie zbrojenia • Montaż deskowań • Ułożenie bloczków • Zalanie betonem • Zwibrowanie 8. Wykonanie schodów w piwnicy • Ułożenie szalunków • Zbrojenie • Zalanie betonem • Zwibrowanie (?) • Usunięcie szalunków 9. Zasypanie piaskiem lub żwirem przestrzeni pomiędzy ścianą piwnic, a istniejącym terenem. 10. Ułożenie opaski drenażowej wokół domu (rura w otulinie z geowłókniny). 11. Wykonanie fundamentu pod schody wejściowe do domu. • Chudziak • Szalunki • Zbrojenie • Wylanie betonu • Zwibrowanie • Usunięcie szalunków • Malowanie Dysterbitem • Izolacja termiczna: styropian + folia kubełkowa • Izolacja pozioma: papa termozgrzewalna * Dylatacja schodów III. WYKONANIE PARTERU BUDYNKU 1. Murowanie ścian nośnych parteru (YTONG 24cm). 2. Murowanie ścian działowych parteru (SILKA) . 3. Montaż nadproży - podciągów 4. Wykonanie przewodu kominowego. 5. Słupy, rdzenie żelbetonowe 6. Wykonanie stropu gęstożebrowego TERRIVA • Wykonanie zbrojenia * Montaż deskowań • Ułożenie bloczków • Zalanie betonem • Zwibrowanie 7. Wykonanie schodów na parterze • Ułożenie deskowań • Ułożenie zbrojenia • Wylanie betonu • Zwibrowanie (?) • Usuniecie deskowań * IV. WYKONANIE PODDASZA I ZADASZENIA DOMU 1. Murowanie ścian nośnych poddasza (YTONG 24cm) 2. Murowanie ścian działowych poddasza (SILKA E18A) 3. Montaż nadproży – podciągów. 4. Wykonanie dalszej części przewodu kominkowego. 5. Montaż więźby dachowej (impregnowanej). 6. Przygotowanie dachu pod kładzenie dachówki. 7. Położenie dachówki Do czytajacych: Chce Was tylko poinformowac, ze jestem laikiem, ktory o budowe otarl sie raz w zyciu (jak wujek na wsi, z wlasnorecznie wyrabianych pustakow, chlewik budowal ). W zwiazku z tym jestem otwarta na podpowiedzi i korekte. Dziekuje Edytowane 1 Lutego 2011 przez agata.kmisti bo chce cos dodac i stosuje sie do uwag Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
EZS 31.01.2011 08:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2011 1 uwaga - nie widzę ławy. Piszesz o fundamencie ale to nie to samo, co ława. Ale ja nie wiem, jak się buduje dom z piwnicą i może stąd moje pytanie. 2 uwaga - schody do domu raczej powinny być od niego oddylatowane ociepleniem i są jednostką samoistną. Przecież nie okładasz ich styropianem! Nie ma też sensu ich malować dysperbitem, bo i po co.3. na etapie stanu zero nie robisz kanalizacji ale przepusty i podciągniecie do domu. Robi to hydraulik a nie murarz. 4. masz mieć ytonga na klej? Na cienką spoinę? Nie bardzo rozumiem. Ytong 24 nie wystarczy, i tak trzeba go ocieplić. A jak masz zamiar ocieplać, to po co pchasz się w taki drogi materiał???5. przy stropie zapomniałaś o szalunkach. Co prawda to oczywiste, ale jeżeli chcesz dokładnie...6. wykonanie komina ponad dachem i co? ocieplenie styropianem? otynkowanie? wykonanie z klinkieru? Nie myślisz o kominach systemowych? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarek EM08 31.01.2011 09:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2011 3. na etapie stanu zero nie robisz kanalizacji ale przepusty i podciągniecie do domu. Robi to hydraulik a nie murarz. Niekoniecznie... Moja ekipa robiła mi też kanalizę zanim wylaliśmy podbeton na etapie stanu 0. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
EZS 31.01.2011 12:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2011 Niekoniecznie... Moja ekipa robiła mi też kanalizę zanim wylaliśmy podbeton na etapie stanu 0. owszem rozpowadzenie to i moja robiła. To znaczy hydtraulik zaproszony w tym celu. Ale przecież większość rur idzie na chudziaku w styropianie. Osobiście wolałam, żeby robił doprowadzenie hydraulik, zresztą ten sam, który potem przyjechał do reszty Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
panfotograf 31.01.2011 12:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2011 Wygląda na to, że przygotowując się do budowy trzeba wiedzieć więcej niż "budowlańcy" Oni często wiedzą ale świadomie idą na łatwiznę. Budowa o duża inwestycja (finansowo) i warto się do tej bitwy dobrze przygotować, bo pewnych rzeczy później już się nie da poprawić (albo jest to baaardzo trudne i kosztowne) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kornacki 31.01.2011 14:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2011 Najlepiej popytać wśród znajomych o ekipy. Oni już przecież wiedzą którzy są OK, a których lepiej unikać. Ale to słowo "Casting" na ekipę to mnie ubawiło. Prawie jak TapMadl. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarek EM08 31.01.2011 17:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2011 (edytowane) owszem rozpowadzenie to i moja robiła. To znaczy hydtraulik zaproszony w tym celu. Ale przecież większość rur idzie na chudziaku w styropianie. Osobiście wolałam, żeby robił doprowadzenie hydraulik, zresztą ten sam, który potem przyjechał do reszty Masz rację... Ale to było umieszczone w pkt. 2: 2. Wykonanie instalacji. • ułożenie poziomej instalacji kanalizacyjnej • doprowadzenie napowietrzenia kominka • wprowadzenie przepustów do pozostałych mediów właśnie sugerującym wykonanie inst. poziomej pod chudziakiem. Edytowane 1 Lutego 2011 przez Jarek EM08 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agata.kmisti 31.01.2011 22:25 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2011 (edytowane) 1 uwaga - nie widzę ławy. Piszesz o fundamencie ale to nie to samo, co ława. Ale ja nie wiem, jak się buduje dom z piwnicą i może stąd moje pytanie. 2 uwaga - schody do domu raczej powinny być od niego oddylatowane ociepleniem i są jednostką samoistną. Przecież nie okładasz ich styropianem! Nie ma też sensu ich malować dysperbitem, bo i po co. 3. na etapie stanu zero nie robisz kanalizacji ale przepusty i podciągniecie do domu. Robi to hydraulik a nie murarz. 4. masz mieć ytonga na klej? Na cienką spoinę? Nie bardzo rozumiem. Ytong 24 nie wystarczy, i tak trzeba go ocieplić. A jak masz zamiar ocieplać, to po co pchasz się w taki drogi materiał??? 5. przy stropie zapomniałaś o szalunkach. Co prawda to oczywiste, ale jeżeli chcesz dokładnie... 6. wykonanie komina ponad dachem i co? ocieplenie styropianem? otynkowanie? wykonanie z klinkieru? Nie myślisz o kominach systemowych? Dzieki za uwagi. ad 1 - napisalam "chudziak" majac na mysli lawe. Jednak ujelam to w podpunkcie "wykonanie fundamentow", co moze rzeczywiscie wprowadzac w blad. Zmieniam na "ulozenie zbrojenia podluznego" + "wylanie betonu". A podpunkt tytułuje "WYKONANIE LAW FUNDAMENTOWYCH I FUNDAMENTOW". ad 2 - nie wiem jak sie dylatuje schody. Nie pisalam nic o styropianie, ani desterbicie. Jak sie robi dylatacje schodow wewnetrznych? Na jakim etapie robi sie dylatacje i jakich materialow sie do tego uzywa? Pisze przy podpunkcie ze schodami 'wykonanie dylatacji', choc niebardzo wiem co to znaczy ad 3 - zostawiam tak jak jest. Jednak skupie sie bardziej na tym podpunkcie omawiajac szczegoly z wykonawca. ad 4 - Ytonga mam miec na klej. Wiem, ze YTONG to drogi materiał. Czytałam różne opinie i ostatecznie zdecydowaliśmy, że bedziemy robić YTONGA 24 + styropian. ad 5 - jak przy stropie pomiedzy piwnica, a parterem pamietalam o deskowaniach, tak rzeczywiscie przy tym drugim mi to ucieklo - poprawione. ad 6 - jak napisalam juz powyzej - opis wykonania dachu jest mocno uogolniony, bo nie wiem jeszcze co tam bedzie robione. Jeszcze nie wiem, jaki komin chce robic - systemowy, czy zwykly murowany. Musze o tym poczytac. Edytowane 31 Stycznia 2011 przez agata.kmisti literowka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agata.kmisti 31.01.2011 22:27 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2011 (edytowane) Najlepiej popytać wśród znajomych o ekipy. Oni już przecież wiedzą którzy są OK, a których lepiej unikać. Ale to słowo "Casting" na ekipę to mnie ubawiło. Prawie jak TapMadl. Slowo "casting" wlasnie taki ma cel swojego istnienia - rozbawienie czytelnika. Edytowane 31 Stycznia 2011 przez agata.kmisti Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
EZS 01.02.2011 11:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2011 Nie nie nie!. Albo to był mój błąd 9czasem czytam między innymi zajeciami i piszę na raty) albo było o schodach zewnętrznych. wewnątrz domu nic się nie dylatuje. Zbroi się razem ze stropem i szlus. Schody zewnętrzne się dylatuje od domu ociepleniem. teraz ława a fundament.... Najpierw trzeba wygrzebać ziemię, wyrównać ręcznie, wylać chudziak (albo i nie, ja nie lałam) czyli warstewkę rzadkiego betonu, która wsiąka w ziemię. Potem albo robi się szalunki albo nie (w końcu to tylko dom a nie blok, ja akurat nie robiłam, lałam beton w dziurę w ziemi ), układa wewnątrz zbrojenie i wylewa lawę. To robi każdy. Nie słyszałam, żeby ją smarować dysperbitem, ale może mało wiem. Na pewno się jej nie ociepla. Wierzch smaruje się faktycznie, ale chyba lepiej smołą bo dysperbit delikatny. I to jest pierwsza izolacja pozioma. O ile mnie pamięć nie myli dawaliśmy na wierzch też papę. I na to a) albo wylewa się ścianę fundamentu, według przepisu jak poprzednio, czyli tu już obowiązkowo szalunki, zbrojenie i smarowanie boków dysperbitem. niektórzy leją fundament razem z ławą, z czego akurat naśmiewał się mój kierbud, albo b) buduje się fundament z bloczków betonowych i znowu smarowanie itd. U ciebie ze względu na piwnicę przypuszczam, że fundament będzie murowany a nie lany. Potem trzeba znowu izolację poziomą między fundamentem a ścianą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts