Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dziennik M&M - komentarze

Recommended Posts

• Odpowiedzi 113
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

patrze na projekt...

- górne linie okien są na różnej wysokosci...

wygląda też jakby każde okno inne...górne okna (wys 210) inne niz drzwi tarasowe (230...)

na elewacji tarasowej nad oknem podział okno/drzwi balkonowe przesunięty względem okna jadalni i górne okienko jakies małe

troche to wygląda jakby dom miał zeza.

- spadek na działce aż taki duzy ze po prawej stronie schody zewnętrzne ?

- wejscie na góre koliduje z otwartymi drzwiami - moze zmien kierunek otwarcia?

To zdjęcie które wkleiłem było jeszcze przed drobnymi zmianami. Niektóre okna na tym projekcie mają jakieś ozdóbki typu gzyms. Jeżeli chodzi o okienka koło górnych drzwi balkonowych to będą większe. Kierunek drzwi do łazienki jest już zmieniony. Spadku na działce nie ma. Działeczka prosta. Nie rozumie o co chodzi z tymi schodami?

Witam wszystkich.

Jakiś czas temu zaczęliśmy przygotowania do budowy wymarzonego domu.Domek będzie parterowy z poddaszem użytkowym z garażem jednostanowiskowym o powierzchni zabudowy 110m2.

Założenia:

- dom energooszczędny

- ściany porotherm 25 + 20cm styropian

- podłoga 20cm styropianu + ogrzewanie podłogowe na całej powierzchni

- ogrzewanie (kocioł gazowy kondensacyjny lub .............)

- wentylacja mechaniczna z odzyskiem

- ocieplenie poddasz 30cm wełna lub styropian

- dachówka cementowa

- brak kominka!!!

- w miarę możliwości GWC glikolowy (idealne warunki glebowo-wodne:yes:)

To są podstawowe założenia których będziemy się trzymać.

Jak bym czytał swój Dziennik :)

Powodzenia i w razie czego służę pomocą.

Jak bym czytał swój Dziennik :)

Powodzenia i w razie czego służę pomocą.

Powiem Ci, że Twój dziennik budowy był inspiracją do budowania domu energooszczędnego. Gdy go przeglądałem jakieś półtora roku temu to nawet nie myślałem o takiej budowie. Od tamtego momentu aż do dzisiaj są ludzie którzy chcą mnie od tego odciągnąć, ale nie dam się:D!!!

mówisz o prądzie? wiem, że się da, tylko trzeba jednak zachować większą uwagę i dokładność przy budowie bo przy grzaniu prądem pomyłki i niedokładności sporo kosztują...

Myślę, że dokładność będzie na 1 miejscu. Większość prac wykonam sam z pomocą rodziny i pomocników tj.fundamenty. mury, tynki, wylewki, docieplenie, poddasze, może dach no i chyba ogrzewanie z pomocą fachowca - jak takiego znajdę :D

Co do grzania domu to chyba zostanę przy buforze + grzałki + kociołek wszystko-palny

• 3 weeks później...

Miał być gaz ale nie dam 5tys za przyłącz :p

Na ten prąd zdecydowałem się w sumie dzięki forum, bo wszyscy dookoła chcą mnie przekonać że mnie to zrujnuje. Ale ja im pokaże. Mam nadzieje:)

A ten piec to taka sobie alternatywa dla kominka, w kotłowni będzie cała skrzyneczka browarka.

Myślę teraz nad kotłownią (takie małe plany), i kto mi to wykona hehe.

Pewnie będę pierwszy w mojej okolicy co takie cuda ma :D

• 1 month później...