Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dziennik M&M - komentarze

Recommended Posts

Witaj Michał.

Gratulacje z postępów prac.

Przelukałem dziennik i wielki szacun dla Ciebie. Budowałeś SSO sam??

Muszę sobie skopiować fotki wymiennika ciepła (bufora). Przy średnicy 800mm i wys 2300mm będzie miał jakieś 1100l odejmując wężownice.

Też buduję dom energooszczędny (niskoenergetyczy).

grubość izolacji to 20cm elewacje, 20cm podłogi, 35cm wełny.

Mostki w szczytach będą likwidowane, mostek w tarasie częściowo zlikwidowany przez izolowanie termiczne tarasu.

Żadnych balkonów itp. (szczegóły w dzienniku )

Pozdrawiam z północy Polski

PS.uzupełnij dziennik :p:P:P

• Odpowiedzi 113
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Do tej pory wszystko sam robiłem, tzn ja, tata, brat i pomocnicy :) Do dachu miałem tylko ekipę. Działa w tej branży to trochę łatwiej mi było :)

Masz rację coś dziennik zaniedbałem.

Na dzień dzisiejszy jestem po tynkach, wylewkach, ogrzewaniu podłogowym, instalacjach wody, prądu, odkurzacza centralnego.

W trakcie prac jest poddasze i przewody do WM

Wszystko "tymi ręcami". W niektórych dziedzinach trzeba było się trochę podszkolić.

Witaj.

Już dopisałem Ciebie do zakręconej kolejki samorobów w moim dzienniku. Jest nas naprawdę DUŻOOOOO!!!

Jakiego producenta i jaki typ instalacji CO i H2O w domu robiłeś (klejony, na złączki, zgrzewany, typ rurek?) jak sięsprawuje i czy zmieniłbyś na inny jakbyś miał czas i pieniądze. Szukam możliwie najlepszego rozwiązania ale nie z tych ekstremalnie drogich oczywiście. Prosze o odp (najlepiej w moich komentach abym nie szukał :p:P:P)

Zastanawiam się nad Wavinem PEX/ALU/PEX na złączki skręcane - do 95'C

Pozdrawiam

Radek

Edytowane przez rkowal79

• 4 weeks później...
  • 3 weeks później...
Witam możesz mi napisać pw dlaczego dawałeś piankę na chudy beton bo niedługo ja też będę walczył że styropianem .

Zapewne aby uchronić folię od uszkodzeń na chudym betonie który nigdy nie jest idealnie gładki, zawsze ma jakieś ostrzejsze krawędzie. Zastanawiam się tylko jak ta pianka zachowywać się będzie pod wylewką, jak od spodu podejdzie wilgoć, bo panele to co innego.

Witam!

Widzę że już więcej za niż przed... i gratuluje samozaparcia roboczego.

Mam pytanie odnośnie nagłośnienia w domu, jak sterowane, skąd, jakie głośniki, kable itd.

Jestem na etapie instalacji także chłonę wszelkie info na temat nagłośnienia, WM, GWM , H2O, CO, OC.

Dzięki i pozdrawiam!

Witam!

Widzę że już więcej za niż przed... i gratuluje samozaparcia roboczego.

Mam pytanie odnośnie nagłośnienia w domu, jak sterowane, skąd, jakie głośniki, kable itd.

Jestem na etapie instalacji także chłonę wszelkie info na temat nagłośnienia, WM, GWM , H2O, CO, OC.

Dzięki i pozdrawiam!

Instalacja głośnikowa tylko w salonie pod system 5+1, przekroi kabli nie pamiętam

dopiero teraz sprawdziłem gdzie jest Lubiąż ... ze 2x w roku bywam w Polkowicach ;)

na tym zdjęciu z zacieraniem posadzki widać rurę i przewód od OC??? czemu z posadzki wychodzi a nie ze ściany ??

R&K

Nie Lubiąż tylko Libiąż woj. Małopolskie :)

A ta rura to pod szufelkę w kuchni

• 2 months później...
  • 1 year później...

Witam, czy mogę prosić o wyjaśnienie jak Pan rozwiązał temat kanału w garażu z piwniczką? Może jakieś zdjęcie? Jestem na etapie modernizacji mojego projektu i zastanawiam się nad kanałem lub piwnicą w garażu z otworem w płycie.

Pozdrawiam Wojtek z Gdańska.