MatDomi 29.04.2011 08:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2011 Witam:) To prawda..projekt wygląda bardzo interesująco:) Ale bardzo zdziwiły mnie szalunki pod ławy...dość skomplikowanie to wygląda. Jakiś trudniejszy teren?? POZDRAWIAM i Powodzenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michal_mlody 03.05.2011 16:39 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Maja 2011 Teren dość trudny. Mokry i na szkodach górniczych. Muszą być ławy stężające. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dwiemuchy 26.05.2011 13:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Maja 2011 I co tam - strop wylany i schnie? W temacie perlitu - u mnie ekipa nie bardzo wiedziala poczatkowo co i jak, ale szybko zbili skrzynkę i sypali. Trochę zostało - ale to się zużyje choćby na podsypanie styropianu od wylewek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
justkaaa 27.05.2011 19:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2011 Ładny domek. (Troche podobny do mojego dlatego taki ładny ) jak inni tak i jak kibicuje Mam takie troche może laickie pytanie, ale czemu służą te skośne ławy, jakby po przekątnej całego budynku. Żadnych ścian na nich nie widziałam. Już kiedyś widziałam zdjęcia z takimi łąwami więc aż musze zapytać bo ciekawośc mnie zżera. Może ona mają jakos spinac cały budynek do kupy ale czy to jest niezbędne? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michal_mlody 29.05.2011 08:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Maja 2011 Strop wylany i schnie już 10 dzień. Czekam na dostawę kolejnej partii porothermu. U mnie perlitu na stuk. dokupię jeszcze na pierwszą warstwę nad garażem i kotłownią (pom. nieogrzewane). Miała być zasypywana ostatnia warstwa ale zapomniałem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michal_mlody 29.05.2011 08:56 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Maja 2011 Ładny domek. (Troche podobny do mojego dlatego taki ładny ) jak inni tak i jak kibicuje Mam takie troche może laickie pytanie, ale czemu służą te skośne ławy, jakby po przekątnej całego budynku. Żadnych ścian na nich nie widziałam. Już kiedyś widziałam zdjęcia z takimi łąwami więc aż musze zapytać bo ciekawośc mnie zżera. Może ona mają jakos spinac cały budynek do kupy ale czy to jest niezbędne? Buduję na szkodach górniczych i takie ławy muszą być. Mogła być płyta ale już było za późno na zmiany. Nie doczytałem trochę Ale w sumie wyszło na plus. Mam fajny kanał pod całym garażem (taka niska piwnica do poziomu ław) i piwniczna pod schodami pogłębiona do poziomu ław. NA taki mały domek przydadzą się takie pomieszczenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
autorus 12.07.2011 12:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lipca 2011 Prosimy o więcej fotek w roli głównej z perlitem I dokładny opis co i jak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michal_mlody 12.07.2011 18:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lipca 2011 III kategoria szkód górniczych. Budowa w Libiążu. Jeżeli chodzi o perlit to zasypywałem nim pierwszą warstwę porothermu. Specjalnie skonstruowane korytko pomagało w dość szybki sposób wypełnić szczeliny. Należy pamiętać aby wszelkie szczeliny(spoiny) pionowe zarapować zaprawą aby perlit nie uciekał. Dodatkowo po zasypaniu pustaków robiłem delikatną szlichtę na pierwszej warstwie żeby wiaterek nie wydmuchał. Dodam że dość mocno wiało i ciężko było:) Ale udało się. Nieprzyjemne jak wpadnie do oka:d Dzisiaj zrobiłem próbki perlito-gipsowe do ocieplenia podłogi na gruncie według pomysłu Adama_mk. Wrażenia pozytywne! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michal_mlody 13.07.2011 20:04 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lipca 2011 po co wydłużać czas wiązania? mieszasz na sucho pelit z gipsem worek na worek i zanosisz tam gdzie jest to potrzebne. Mieszać raczej łopatą tak jak to Adam opisał. Potem zalewasz wodą i gotowe na następny dzień. Dobry by był taki mieszalnik jak w piekarniach:d Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klaudiusz_x 18.07.2011 20:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lipca 2011 (edytowane) Ile wychodzi perlitu na pierwszą warstwę?Będę zasypywał około 130 szt porothermu 25 a nie wiem ile kupić.Ponadto mam kilka metrów działówek z 11-stki i 8-semki do których także wsypię perlit. Edytowane 18 Lipca 2011 przez klaudiusz_x Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michal_mlody 20.07.2011 13:14 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lipca 2011 Policz objętość pierwszej warstwy w m3 i podziel to przez 2.0.25x0.25x długość wszystkich ścian /2 Może trochę zostać. P.S. Masz jakieś dojście do perlitu? (w dobrej cenie?) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klaudiusz_x 20.07.2011 21:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lipca 2011 (edytowane) P.S. Masz jakieś dojście do perlitu? (w dobrej cenie?) Jest w lokalnej hurtowni. Cena kosmiczna:230 złoty. W przyszłym tygodniu zacznę się rozglądać. Generalnie tylko w tej jednej w mojej okolicy wogóle wiedzą co to i mogą to załatwić. Na internecie znalazłem w sąsiednim mieście skład gdzie niby mają mieć, ale jakoś w tym tygodniu zapominam o rozsądnej porze tam zadzwonić (za dużo pracy na budowie). Postaram się dowiem. Trochę dużo tego wychodzi. Edytowane 20 Lipca 2011 przez klaudiusz_x Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klaudiusz_x 21.07.2011 14:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lipca 2011 (edytowane) Cena za 180 to 210 netto.Do pierwszej warstwy nie polecają zwykłego perlitu tylko hydrofobizowany ze względu to, że ta odmiana tego materiału nie chłonie wody która zgromadzi się pomiędzy murami z deszczówki.Stosowana jest w przypadku rozlania paliw np na zbiornikach wodnych w celu chłonięcia substancji niebezpiecznych a nie wody.Cena 290 netto.Na zamówienie, okres oczekiwania około 3 tyg.W ofercie praktycznie na okrągło dostępny jest wapex który stosowany jest właśnie do oczyszczania z substancji niebezpiecznych (to co pisałem wyżej) i który praktycznie niczym się nie różni od perlitu hydrofobizowanego.Według materiałów które otrzymałem izolację na na gruncie wykonyjemy z folii+perlit hydrofobizowany.Według mojej oceny na podstawie ,ateriałów które otrzymałem izolację na gruncie można wyjonać według sposobu przedstawionego przez adam_mk.Jeśli chcesz to prześlę materiały na meila. Podaj tylko adres na pw. Informacje pochodzą od technika z firmy. Edytowane 21 Lipca 2011 przez klaudiusz_x Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czapkaa 30.07.2011 07:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Lipca 2011 witam, przeglądam Twój dziennik i komentarze i nie widzę informacji na temat izolacji pionowej Twoich ścian fundamentowych, czyżbyś zrezygnował?? a odnoście perlitu chciałabym wiedzieć wszystko jestem z lubelskiego i niestety w najbliższych hurtowniach nie mają pojęcia o temacie. W tym momencie u nas na działce stoją ścianki z bloczka popaciane Dysperbitem 1 raz (bo drugiego dnia jak chcieliśmy to deszcz też chciał ) i trzeba się szybko decydować co dalej a ja nie wiem już jest milion doradców, z czego ten milion ma 2 miliony pomysłów Ty już jesteś "po" więc błagam o odp Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michal_mlody 30.07.2011 18:25 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Lipca 2011 Co do izolacji pionowej przeciwwilgociowej to praktycznie zrezygnowałem. Zastanawiałem się na różnymi systemami. Chcąc zrobić dobrą izolację ciężką (taka była by u mnie odpowiednia) musiałbym wydać kupę kasy a gwarancji 100% nie ma. Takie moje zdanie. Posmarowane mam dysperbitem 2 razy tak dla zasady na to przyklejony na piance do styro XPS 8cm i folia kubełkowa (kubełkami na zewnątrz) Tak wygląda moja izolacja pionowa. O perlicie można długo pisać. Poszukaj w necie informacji. Ja zastosowałem do zasypania porotherma i może pójdzie na ocieplenie podłogi na gruncie.Na składach budowlanych raczej perlitu nie dostaniesz. Szukaj u producenta (Cieszyn, Bełchatów) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klaudiusz_x 01.08.2011 15:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2011 (edytowane) Szukaj u producenta (Cieszyn,) Jest to czeski perlit. Dziś kupiłem u nich (Cieszyn) vapex po 365 za metr brutto. Edytowane 1 Sierpnia 2011 przez klaudiusz_x Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michal_mlody 01.08.2011 20:08 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2011 Jest to czeski perlit. ale polska firma:) Coś drogo płaciłeś, jaka odmiana? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DEZET 03.08.2011 16:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2011 Co do izolacji pionowej przeciwwilgociowej to praktycznie zrezygnowałem. ... Posmarowane mam dysperbitem 2 razy tak dla zasady na to przyklejony na piance do styro XPS 8cm i folia kubełkowa (kubełkami na zewnątrz) Tak wygląda moja izolacja pionowa. Folia kubełkowa powinna być ułożona kubełkami do styropianu, aby umożliwić odparowanie wilgoci z tego miejsca. W ten sposób jak zrobiłeś nie spełnia swojej roli! Też mnie ciekawiły te przekątne ławy , ale doczytałem;-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DEZET 03.08.2011 16:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2011 Uważam, że nie zamkniesz budowy w 200tys.zł, ale będę kibicował Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michal_mlody 04.08.2011 19:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2011 Uważam, że nie zamkniesz budowy w 200tys.zł, ale będę kibicował Do tej pory wydałem 50tyś (materiał, robota, papierki) Co do kubełkowej. Uważam, że folia kubełkowa pełni tylko i wyłącznie funkcję ochronną izolacji cieplnej. Kubełki dałem niby odwrotnie bo nie chcę aby te kubełki niszczyły izolację cieplną. Wilgoć i tak będzie. Tak czy siak:). Kubełki do wewnątrz nie spowodują, że jej tam nie będzie! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts