Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dziennik M&M - komentarze

Recommended Posts

• Odpowiedzi 113
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• 4 weeks później...

Ładny domek. (Troche podobny do mojego dlatego taki ładny :) ) jak inni tak i jak kibicuje

Mam takie troche może laickie pytanie, ale czemu służą te skośne ławy, jakby po przekątnej całego budynku. Żadnych ścian na nich nie widziałam. Już kiedyś widziałam zdjęcia z takimi łąwami więc aż musze zapytać bo ciekawośc mnie zżera. Może ona mają jakos spinac cały budynek do kupy ale czy to jest niezbędne?

Ładny domek. (Troche podobny do mojego dlatego taki ładny :) ) jak inni tak i jak kibicuje

Mam takie troche może laickie pytanie, ale czemu służą te skośne ławy, jakby po przekątnej całego budynku. Żadnych ścian na nich nie widziałam. Już kiedyś widziałam zdjęcia z takimi łąwami więc aż musze zapytać bo ciekawośc mnie zżera. Może ona mają jakos spinac cały budynek do kupy ale czy to jest niezbędne?

Buduję na szkodach górniczych i takie ławy muszą być. Mogła być płyta ale już było za późno na zmiany. Nie doczytałem trochę :) Ale w sumie wyszło na plus. Mam fajny kanał pod całym garażem (taka niska piwnica do poziomu ław) i piwniczna pod schodami pogłębiona do poziomu ław. NA taki mały domek przydadzą się takie pomieszczenia.

• 1 month później...

III kategoria szkód górniczych. Budowa w Libiążu.

Jeżeli chodzi o perlit to zasypywałem nim pierwszą warstwę porothermu. Specjalnie skonstruowane korytko pomagało w dość szybki sposób wypełnić szczeliny. Należy pamiętać aby wszelkie szczeliny(spoiny) pionowe zarapować zaprawą aby perlit nie uciekał. Dodatkowo po zasypaniu pustaków robiłem delikatną szlichtę na pierwszej warstwie żeby wiaterek nie wydmuchał. Dodam że dość mocno wiało i ciężko było:) Ale udało się. Nieprzyjemne jak wpadnie do oka:d

Dzisiaj zrobiłem próbki perlito-gipsowe do ocieplenia podłogi na gruncie według pomysłu Adama_mk. Wrażenia pozytywne!

P.S. Masz jakieś dojście do perlitu? (w dobrej cenie?)

Jest w lokalnej hurtowni.

Cena kosmiczna:230 złoty.

W przyszłym tygodniu zacznę się rozglądać. Generalnie tylko w tej jednej w mojej okolicy wogóle wiedzą co to i mogą to załatwić.

Na internecie znalazłem w sąsiednim mieście skład gdzie niby mają mieć, ale jakoś w tym tygodniu zapominam o rozsądnej porze tam zadzwonić (za dużo pracy na budowie).

Postaram się dowiem.

Trochę dużo tego wychodzi.

Edytowane przez klaudiusz_x

Cena za 180 to 210 netto.

Do pierwszej warstwy nie polecają zwykłego perlitu tylko hydrofobizowany ze względu to, że ta odmiana tego materiału nie chłonie wody która zgromadzi się pomiędzy murami z deszczówki.

Stosowana jest w przypadku rozlania paliw np na zbiornikach wodnych w celu chłonięcia substancji niebezpiecznych a nie wody.

Cena 290 netto.

Na zamówienie, okres oczekiwania około 3 tyg.

W ofercie praktycznie na okrągło dostępny jest wapex który stosowany jest właśnie do oczyszczania z substancji niebezpiecznych (to co pisałem wyżej) i który praktycznie niczym się nie różni od perlitu hydrofobizowanego.

Według materiałów które otrzymałem izolację na na gruncie wykonyjemy z folii+perlit hydrofobizowany.

Według mojej oceny na podstawie ,ateriałów które otrzymałem izolację na gruncie można wyjonać według sposobu przedstawionego przez adam_mk.

Jeśli chcesz to prześlę materiały na meila. Podaj tylko adres na pw.

Informacje pochodzą od technika z firmy.

Edytowane przez klaudiusz_x

• 2 weeks później...
witam, przeglądam Twój dziennik i komentarze i nie widzę informacji na temat izolacji pionowej Twoich ścian fundamentowych, czyżbyś zrezygnował?? a odnoście perlitu chciałabym wiedzieć wszystko :) jestem z lubelskiego i niestety w najbliższych hurtowniach nie mają pojęcia o temacie. W tym momencie u nas na działce stoją ścianki z bloczka popaciane Dysperbitem 1 raz (bo drugiego dnia jak chcieliśmy to deszcz też chciał :D) i trzeba się szybko decydować co dalej a ja nie wiem już :( jest milion doradców, z czego ten milion ma 2 miliony pomysłów :( Ty już jesteś "po" więc błagam o odp

Co do izolacji pionowej przeciwwilgociowej to praktycznie zrezygnowałem. Zastanawiałem się na różnymi systemami. Chcąc zrobić dobrą izolację ciężką (taka była by u mnie odpowiednia) musiałbym wydać kupę kasy a gwarancji 100% nie ma. Takie moje zdanie. Posmarowane mam dysperbitem 2 razy tak dla zasady na to przyklejony na piance do styro XPS 8cm i folia kubełkowa (kubełkami na zewnątrz) Tak wygląda moja izolacja pionowa.

O perlicie można długo pisać. Poszukaj w necie informacji. Ja zastosowałem do zasypania porotherma i może pójdzie na ocieplenie podłogi na gruncie.

Na składach budowlanych raczej perlitu nie dostaniesz. Szukaj u producenta (Cieszyn, Bełchatów)

Co do izolacji pionowej przeciwwilgociowej to praktycznie zrezygnowałem. ... Posmarowane mam dysperbitem 2 razy tak dla zasady na to przyklejony na piance do styro XPS 8cm i folia kubełkowa (kubełkami na zewnątrz) Tak wygląda moja izolacja pionowa.

Folia kubełkowa powinna być ułożona kubełkami do styropianu, aby umożliwić odparowanie wilgoci z tego miejsca. W ten sposób jak zrobiłeś nie spełnia swojej roli!

Też mnie ciekawiły te przekątne ławy , ale doczytałem;-)

Uważam, że nie zamkniesz budowy w 200tys.zł, ale będę kibicował :-)

Do tej pory wydałem 50tyś (materiał, robota, papierki)

Co do kubełkowej.

Uważam, że folia kubełkowa pełni tylko i wyłącznie funkcję ochronną izolacji cieplnej. Kubełki dałem niby odwrotnie bo nie chcę aby te kubełki niszczyły izolację cieplną. Wilgoć i tak będzie. Tak czy siak:). Kubełki do wewnątrz nie spowodują, że jej tam nie będzie!