Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dziennik M&M - komentarze

Recommended Posts

...

Co do kubełkowej.

Uważam, że folia kubełkowa pełni tylko i wyłącznie funkcję ochronną izolacji cieplnej. Kubełki dałem niby odwrotnie bo nie chcę aby te kubełki niszczyły izolację cieplną. Wilgoć i tak będzie. Tak czy siak:). Kubełki do wewnątrz nie spowodują, że jej tam nie będzie!

Niestety źle uważasz. Poszukaj wątku na temat jej układania lub po prostu wgooglaj rysunki ułożenia. Na pewno nie niszczy styropianu- to coś jak gwoździe fakira- jednym się ukujesz, jak będzie ich 100 nic Ci się nie stanie. Idąc Twoim tokiem myślenia - zamiast kubełkowej mogłeś założyć czarną budowlaną- na jedno by wyszło... i taniej ;-) Ja z niej zrezygnowałem całkowicie, styropian pokryty siatką i klejem, ale poniżej drenaż wokół budynku, który i tak jest dość wysoko nad pierwotnym poziomem działki. Trochę podniosłem teren wokół domu, żeby zrównać się z poziomem chodnika- różnica między nim a gruntem była ok 80cm.

• Odpowiedzi 113
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Jest też temat na forum mówiący o kubełkach na zewnątrz:)

Jak pisałem wcześniej jest to dla mnie tylko i wyłącznie ochrona ocieplenia ścian fundamentowych, a czarna budowlana do tego raczej się nie nadaje. Tak uważam.

Drenaż też mam. Nad ławą fundamentową.

Znalazłem http://forum.muratordom.pl/showthread.php?133866-Izolacja-pionowa-fundament%C3%B3w-papa-!&p=3197136&viewfull=1#post3197136

Edytowane przez michal_mlody

Że tak wcisnę 5 groszy:)

co do foli kubełkowej...moj kierbud stwierdził ze jak daje xps(nie chłonie wilgoci) to bez sensu folia kubełkowa...wiec jeśli zastosowałeś ją tylko jako ochronę mechaniczną to myslę że w niczym ona nie zawadza.

Jak przyklejało Ci sie xps-a na piankę?? ja nie mogę się zdecydować na co przyklejać :/

Ps. budowa posuwa się do przodu całkiem żwawo:) zapraszam do mnie:)

Pianką robiło się super. Szybko i czysto. Rączki czyściutkie:) Przy klejach bitumicznych było by trochę inaczej. Polecam piane. Robiłem na ceresicie.

Dajesz pionowe pasy pianki. XPSa frezowanego dawałem w pionie, zero odpadów. Metoda podobna do kładzenia paneli podłogowych :)

Przy XPS niby nie trzeba dawać kubełkowej ale ja dałem. Mój kierbud zwrócił mi uwagę czemu odwrotnie. Wytłumaczyłem mu o co chodzi i przyznał mi rację:)

• 2 weeks później...

Witam.

Co do okien to jeszcze nie wiem, na razie mam zostawione otwory powiększone po 5cm na stronę aby wsadzić tam XPSa .

Pod drzwi wejściowe i okno tarasowe wyleje chyba perlitobeton. Planuje taras i schody z drzewa i dam normalne ocieplenie styro lub XPS tak jak przy oknach, może jaki wzmacniany parapet po którym można będzie chodzić:D Czas pokaże.

Witam.

Co do okien to jeszcze nie wiem, na razie mam zostawione otwory powiększone po 5cm na stronę aby wsadzić tam XPSa .

Pod drzwi wejściowe i okno tarasowe wyleje chyba perlitobeton.

Drzwi?

Dlaczego zrezygnowałeś z montażu okien w warstwie ocieplenia?

Otwór na taras także dajesz powiększony?

• 4 weeks później...
  • 4 weeks później...
  • 3 weeks później...
Dach kompletny. Planujesz jeszcze coś w tym roku?

Aaaa. Bym zapomniał.

Komin masz ze zwykłej cegły? Jaki tynk?

Dach prawie kompletny. Brakuje podbitki ale to dopiero po dociepleniu które będzie na wiosnę (tak myślę).

Następne w planie są okna. Będę zamawiał w niedługim czasie. Może jakieś dodatkowe rabaciki dostanę. A montaż pewnie w nowym roku. Myślę też nad instalacją elektryczną.

Komin jest cały systemowy Leiera. Obłożyłem go twardym styro + siatka no i pomalowałem farbą do betonu Aksil bet kolor antracyt. (woda spływa jak po kaczce :))

• 5 weeks później...

Michał - nie myslaleś o zmianie tych 3 "balkownowych" tradycyjnych zamienic na pelne podwujne? dom nabrał by nieco ladniejszego wygladu - bardziej nowoczesnego i wieksze zyski mialbys od poludnia

no chyba ze kazda złotówka się liczy i / lub nie podobaja Ci sie takie

Powie Ci że myślałem. Od strony wschodniej zrezygnowałem z drzwi balkonowych, będzie tam normalne okno o takiej samej szerokości jak przed zmianą. Od zachodu zostawiłem. Pokombinuję coś wizualnie. W planach mam imitacje drewniane, coś w rodzaju przedłużenia tej dostawki do poziomu dolnej lini drzwi balkonowych.

Co do złotówek zaoszczędzonych to masz racje. Na takim etapie jest to dla mnie ważne. Wolałem dołożyć do lepszych okien niż inwestować w większe przeszklenia. Zrezygnowałem też z północnego okna w salonie. Nie wiem czy nie będzie trochę ciemno:) Jestem dobrej myśli:)