DEZET 05.08.2011 16:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2011 ... Co do kubełkowej. Uważam, że folia kubełkowa pełni tylko i wyłącznie funkcję ochronną izolacji cieplnej. Kubełki dałem niby odwrotnie bo nie chcę aby te kubełki niszczyły izolację cieplną. Wilgoć i tak będzie. Tak czy siak:). Kubełki do wewnątrz nie spowodują, że jej tam nie będzie! Niestety źle uważasz. Poszukaj wątku na temat jej układania lub po prostu wgooglaj rysunki ułożenia. Na pewno nie niszczy styropianu- to coś jak gwoździe fakira- jednym się ukujesz, jak będzie ich 100 nic Ci się nie stanie. Idąc Twoim tokiem myślenia - zamiast kubełkowej mogłeś założyć czarną budowlaną- na jedno by wyszło... i taniej Ja z niej zrezygnowałem całkowicie, styropian pokryty siatką i klejem, ale poniżej drenaż wokół budynku, który i tak jest dość wysoko nad pierwotnym poziomem działki. Trochę podniosłem teren wokół domu, żeby zrównać się z poziomem chodnika- różnica między nim a gruntem była ok 80cm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michal_mlody 05.08.2011 18:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2011 (edytowane) Jest też temat na forum mówiący o kubełkach na zewnątrz:) Jak pisałem wcześniej jest to dla mnie tylko i wyłącznie ochrona ocieplenia ścian fundamentowych, a czarna budowlana do tego raczej się nie nadaje. Tak uważam.Drenaż też mam. Nad ławą fundamentową. Znalazłem http://forum.muratordom.pl/showthread.php?133866-Izolacja-pionowa-fundament%C3%B3w-papa-!&p=3197136&viewfull=1#post3197136 Edytowane 5 Sierpnia 2011 przez michal_mlody Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DEZET 08.08.2011 22:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2011 Na pas podrynnowy lepiej ponoć wykorzystać płytę osb- nie wygina się jak deski. Ja u siebie wykorzystałem ją z szalunków wieńca. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MatDomi 10.08.2011 11:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2011 Że tak wcisnę 5 groszy:) co do foli kubełkowej...moj kierbud stwierdził ze jak daje xps(nie chłonie wilgoci) to bez sensu folia kubełkowa...wiec jeśli zastosowałeś ją tylko jako ochronę mechaniczną to myslę że w niczym ona nie zawadza. Jak przyklejało Ci sie xps-a na piankę?? ja nie mogę się zdecydować na co przyklejać :/ Ps. budowa posuwa się do przodu całkiem żwawo:) zapraszam do mnie:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michal_mlody 10.08.2011 17:10 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2011 Pianką robiło się super. Szybko i czysto. Rączki czyściutkie:) Przy klejach bitumicznych było by trochę inaczej. Polecam piane. Robiłem na ceresicie. Dajesz pionowe pasy pianki. XPSa frezowanego dawałem w pionie, zero odpadów. Metoda podobna do kładzenia paneli podłogowych Przy XPS niby nie trzeba dawać kubełkowej ale ja dałem. Mój kierbud zwrócił mi uwagę czemu odwrotnie. Wytłumaczyłem mu o co chodzi i przyznał mi rację Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klaudiusz_x 16.08.2011 08:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2011 (edytowane) ale polska firma:) Coś drogo płaciłeś, jaka odmiana? Perlit hydrofobizowany. Do kombika zmieściłem 12 worków:D Okna będziesz kładł w warstwie ocieplenia? Jak będziesz montował drzwi wejściowe i tarasu? Edytowane 16 Sierpnia 2011 przez klaudiusz_x Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michal_mlody 27.08.2011 15:27 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2011 Witam. Co do okien to jeszcze nie wiem, na razie mam zostawione otwory powiększone po 5cm na stronę aby wsadzić tam XPSa . Pod drzwi wejściowe i okno tarasowe wyleje chyba perlitobeton. Planuje taras i schody z drzewa i dam normalne ocieplenie styro lub XPS tak jak przy oknach, może jaki wzmacniany parapet po którym można będzie chodzić Czas pokaże. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klaudiusz_x 28.08.2011 20:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2011 Witam. Co do okien to jeszcze nie wiem, na razie mam zostawione otwory powiększone po 5cm na stronę aby wsadzić tam XPSa . Pod drzwi wejściowe i okno tarasowe wyleje chyba perlitobeton. Drzwi? Dlaczego zrezygnowałeś z montażu okien w warstwie ocieplenia? Otwór na taras także dajesz powiększony? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michal_mlody 30.08.2011 04:25 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2011 Wszystkie otwory powiększone o 5cm na stronę. Jeszcze nie wiem czy zrezygnuje. Odstrasza mnie trochę cena oryginalnych kotew. No chyba, że zastosuję rozwiązanie na kątownikach, takie jak Piczmen. Pożyjemy zobaczymy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MatDomi 21.09.2011 16:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2011 dom cały opleciony wieńcami...nie pogadasz....to też z powodu szkód górniczych?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michal_mlody 26.09.2011 20:08 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2011 dom cały opleciony wieńcami...nie pogadasz....to też z powodu szkód górniczych?? yhy:) Znajomi projektanci pewnie chcieli się wykazać Na szczęście dodatkowo poniesione koszty na te wszystkie wzmocnienia zwróci kopalnia :D:D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klaudiusz_x 19.10.2011 23:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2011 (edytowane) Jaką miałeś różnicę pomiędzy w cenie pomiędzy betonową a ceramiczną dachówką?Sam stoję przed wyborem i u mnie to 3,5k. Niestety nie biorę kredytu i ta kwota dla mnie jest znacząca. Edytowane 19 Października 2011 przez klaudiusz_x Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michal_mlody 25.10.2011 18:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2011 750zł Braas Bałtycka Cisar grafitowa vs Roben Piemont antacyt Na tego piemonta podobno była promocja producenta i dlatego tak mała różnica. Negocjuj ceny. To się opłaca:D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piczman 15.11.2011 08:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2011 W ziemię poszło 120mb (w dwóch pętlach po 60m) niebieskiej rury fi25 na głębokość 2m. Operacja trwała 7h w tym częściowe równanie działki. Koszty: 550zł - koparka 312zł - rurki (2x65m) Jak byś miał jakieś pytania to jestem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michal_mlody 15.11.2011 18:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2011 Jak byś miał jakieś pytania to jestem Ok dzięki. Na pewno będę pamiętał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klaudiusz_x 17.11.2011 19:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2011 Dach kompletny. Planujesz jeszcze coś w tym roku?Aaaa. Bym zapomniał.Komin masz ze zwykłej cegły? Jaki tynk? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michal_mlody 17.11.2011 21:46 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2011 Dach kompletny. Planujesz jeszcze coś w tym roku? Aaaa. Bym zapomniał. Komin masz ze zwykłej cegły? Jaki tynk? Dach prawie kompletny. Brakuje podbitki ale to dopiero po dociepleniu które będzie na wiosnę (tak myślę). Następne w planie są okna. Będę zamawiał w niedługim czasie. Może jakieś dodatkowe rabaciki dostanę. A montaż pewnie w nowym roku. Myślę też nad instalacją elektryczną. Komin jest cały systemowy Leiera. Obłożyłem go twardym styro + siatka no i pomalowałem farbą do betonu Aksil bet kolor antracyt. (woda spływa jak po kaczce ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kamila i Marcin 17.12.2011 10:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2011 Piękny domek.. kibicuje mocno my też mamy okna z oknoplastu thermic 90.. dodatkowo rolety zewnętrzne odnośnie kubełków mamy takie samo zdanie.. jak kubełki to tylko do zewnątrz Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RK1719508166 18.12.2011 21:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2011 Michał - nie myslaleś o zmianie tych 3 "balkownowych" tradycyjnych zamienic na pelne podwujne? dom nabrał by nieco ladniejszego wygladu - bardziej nowoczesnego i wieksze zyski mialbys od poludnia no chyba ze kazda złotówka się liczy i / lub nie podobaja Ci sie takie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michal_mlody 19.12.2011 09:19 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2011 Powie Ci że myślałem. Od strony wschodniej zrezygnowałem z drzwi balkonowych, będzie tam normalne okno o takiej samej szerokości jak przed zmianą. Od zachodu zostawiłem. Pokombinuję coś wizualnie. W planach mam imitacje drewniane, coś w rodzaju przedłużenia tej dostawki do poziomu dolnej lini drzwi balkonowych. Co do złotówek zaoszczędzonych to masz racje. Na takim etapie jest to dla mnie ważne. Wolałem dołożyć do lepszych okien niż inwestować w większe przeszklenia. Zrezygnowałem też z północnego okna w salonie. Nie wiem czy nie będzie trochę ciemno:) Jestem dobrej myśli:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts