klaudiusz_x 19.12.2011 16:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2011 (edytowane) Jak rozwiązałeś sprawę ciepłego progu pod drzwiami wejściowymi/tarasu?Mam wycenę na Oknoplast-Kraków thermic na wszystkie okna (ok 20m2/ 12szt) kolor obustronny (jednostronny 1,5k taniej) bez udziwnień na 11600 + 900 montaż na piance, wysunięcie za lico ściany. Edytowane 19 Grudnia 2011 przez klaudiusz_x Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michal_mlody 19.12.2011 19:57 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2011 Jeszcze nie mam zrobionych progów/podmurówek. Ale tak jak pisałem wcześniej będzie to jakiś perlitobeton lub XPS. Podpory/kliny oczywiście zostawię we właściwych miejscach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DEZET 29.12.2011 19:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2011 Co za rura na bufor- myślę sobie, dopiero jak napisałeś o butli to zaskoczyłem. Nie lepiej było kupić gotowy zbiornik?Drzwi (zewnętrzne?!) bardzo ładne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michal_mlody 29.12.2011 20:24 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2011 Lubie pomajsterkować i wyzwania:). Bufor dostosuję do swoich wymagań i różnych źródeł zasilania. No i pewnie trochę taniej wyjdzie niż sklepowy.Drzwi zewnętrzne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klaudiusz_x 31.12.2011 22:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2011 (edytowane) perlitobeton lub XPS. Podaję link dla parametrów wytrzymałościowych oraz U dla perlitobetonu link Generalnie nie wygląda to dobrze, ale tak jest lepsze niż standardowe. Dziś montażysta dokonał pomiarów otworów na okna. Zasugerował mi próg pod okno tarasowe z cegieł... Myślałeś by bufor ocynkować? Edytowane 1 Stycznia 2012 przez klaudiusz_x Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michal_mlody 01.01.2012 19:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2012 Nie zastanawiałem się nad ocynkowaniem. Od środka potraktuję go odrdzewiaczem a na zewnątrz pomaluję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wlodo 15.01.2012 12:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2012 Witaj.Nie znalazłem,o co chodzi z zasypywaniem perlitem,tym bardziej,że piszesz,że pod wieńcem?Gdzie szukać materiałów na ten temat?Zazdroszczę etapu budowy-u mnie wszystko dopiero będzie-narazie nauka.Opisz jak udało się zwinąć rurkę wężownicy tak równo i bez załamań,też to mnie czeka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michal_mlody 15.01.2012 17:08 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2012 Witam.O perlicie znajdziesz sporo na tym forum. Ja u siebie zasypywałem pierwszą warstwę aby zminimalizować mostek termiczny na styku ściany z fundamentem. Wężownicę do solara zwijałem na prowizorycznym blacie do którego przymocowałem kawałek rury kanalizacyjnej fi160. Początek rury miedzianej przykręciłem wkrętem do blatu, żeby było łatwiej doginać. Początek jest najtrudniejszy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piczman 15.01.2012 17:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2012 Nie lepiej było kupić gotowy zbiornik? Bufor "tymi ręciami" to ok. 2,5 tyś zł . Gotowy TAKI SAM LUB PODOBNY 8tyś i w górę . Różnica warta przygody , satysfakcja i historia do opowiedzenia kolejnym pokoleniom gratis ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michal_mlody 15.01.2012 19:19 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2012 Bufor "tymi ręciami" to ok. 2,5 tyś zł . Gotowy TAKI SAM LUB PODOBNY 8tyś i w górę . Różnica warta przygody , satysfakcja i historia do opowiedzenia kolejnym pokoleniom gratis ! A ile człowiek się przy tym nauczy:) Ale to i tak pikuś w porównaniu do tego co widziałem u Adama Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DEZET 16.01.2012 19:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2012 Bufor "tymi ręciami" to ok. 2,5 tyś zł . Gotowy TAKI SAM LUB PODOBNY 8tyś i w górę . Różnica warta przygody , satysfakcja i historia do opowiedzenia kolejnym pokoleniom gratis ! Nie myślałem, że to aż taka różnica. Ktoś ze znajomych ma takie ustrojstwo zrobione z hydroforu- do środka wpuszczone wężownice też zwijane z rurki cu. Sprawowało się to całkiem dobrze. Zbiornik z odzysku- zbyteczny po podłączeniu wodociągu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piczman 16.01.2012 20:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2012 Goły zbiornik akumulacyjny kosztuje tyle ze nie chciało by mi się robić samemu .Dodanie 1 wężownicy podraża koszt kilkukrotnie, dodanie kolejnej to już tak jak wyżej pisałem i sens ekonomiczny przytłacza zyski . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DEZET 16.01.2012 20:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2012 Bardzo ładne ślimaczki wykręciłeś Michale:) A po co takie kombinacje z lutami, nie może być zwykły do lutowania rurek cu (jak do instalacji co i cwu)? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michal_mlody 17.01.2012 06:18 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2012 Piczman dobrze napisał. Wykonanie samego bufora bez jakichkolwiek wężownic jest dużo prostsze i tanie. Wężownicę bardzo podrażają inwestycję no i jeszcze wszelkiego rodzaju przejścia przez bufor. Trzeba się trochę nagłówkować Moje dwie wężownice kosztowały prawie 1tyś + akcesoria. Miedź z miedzią można by lutem miękkim. Ale mosiądz ze stalą to już chyba nie bardzo Luty twarde są bardziej pewne. Powiem tak szczerze, że nie znam się na tym lutowaniu. Dopiero zaczynam. Wiedzę czerpie z tego forum. Adam raz pokazał trochę podpowiedział co i jak no i tak sobie działam A wiesza jaka satysfakcja jak się głupi palnik odpaliło Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DEZET 17.01.2012 18:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2012 Z palnikiem to jestem już obeznany- fakt , że małym, takim ręcznym - jakieś 12 lat temu robiłem przedłużenie instalacji co, cwu i zwu do nowej łazienki- wszystko w miedzi, pierwszy raz. Super sprawa. Zastanawiam się czy dobrze jest lutować stal z mosiądzem- korozja ... elektrochemiczna czy jakoś tak. Może lepiej końce wężownicy w miedzi, a tylko "wymyślić" złącze na zbiorniku- jakaś dławica itp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michal_mlody 17.01.2012 18:47 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2012 Łącząc stal z miedzią powstanie ogniwo elektrochemiczne. Dlatego trzeba połączyć te dwa materiały mosiądzem. A te elementy polutować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MatDomi 22.01.2012 21:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2012 No...zrobić bufor własnoręcznie...to już jest wyższa szkoła jazdy...jak wszystko zadziała(wierzę że tak:]) to satysfakcję bedziesz miał nieziemską:] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aksamitka 31.01.2012 06:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2012 witam jakie rynny wybraliście do dachówki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michal_mlody 31.01.2012 09:00 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2012 Lindaby czarne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kurdybanek 19.02.2012 14:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2012 Witam bliskiego sąsiada!! (parę kroków??) Domek bardzo ładny, zazdroszczę zaawansownia budowy Też mieliśmy zacząć w zeszłym roku, ale się poprzesuwało i zaczniemy w tym. Też mamy takie kombinacje w projekcie z powodu szkód górniczych - u nas dochodzi jeszcze piwnica - z tymi wszystkimi zbrojeniami wyjdzie prawie jak schron przeciw bombowy Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts