Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dziennik M&M - komentarze

Recommended Posts

Jak rozwiązałeś sprawę ciepłego progu pod drzwiami wejściowymi/tarasu?

Mam wycenę na Oknoplast-Kraków thermic na wszystkie okna (ok 20m2/ 12szt) kolor obustronny (jednostronny 1,5k taniej) bez udziwnień na 11600 + 900 montaż na piance, wysunięcie za lico ściany.

Edytowane przez klaudiusz_x

• Odpowiedzi 113
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• 2 weeks później...
perlitobeton lub XPS.

Podaję link dla parametrów wytrzymałościowych oraz U dla perlitobetonu link

Generalnie nie wygląda to dobrze, ale tak jest lepsze niż standardowe.

Dziś montażysta dokonał pomiarów otworów na okna. Zasugerował mi próg pod okno tarasowe z cegieł...

Myślałeś by bufor ocynkować?

Edytowane przez klaudiusz_x

• 2 weeks później...
Witaj.Nie znalazłem,o co chodzi z zasypywaniem perlitem,tym bardziej,że piszesz,że pod wieńcem?Gdzie szukać materiałów na ten temat?Zazdroszczę etapu budowy-u mnie wszystko dopiero będzie-narazie nauka.Opisz jak udało się zwinąć rurkę wężownicy tak równo i bez załamań,też to mnie czeka.

Witam.

O perlicie znajdziesz sporo na tym forum. Ja u siebie zasypywałem pierwszą warstwę aby zminimalizować mostek termiczny na styku ściany z fundamentem.

Wężownicę do solara zwijałem na prowizorycznym blacie do którego przymocowałem kawałek rury kanalizacyjnej fi160. Początek rury miedzianej przykręciłem wkrętem do blatu, żeby było łatwiej doginać. Początek jest najtrudniejszy.

Bufor "tymi ręciami" to ok. 2,5 tyś zł .

Gotowy TAKI SAM LUB PODOBNY 8tyś i w górę .

Różnica warta przygody , satysfakcja i historia do opowiedzenia kolejnym pokoleniom gratis !

A ile człowiek się przy tym nauczy:)

Ale to i tak pikuś w porównaniu do tego co widziałem u Adama :)

Bufor "tymi ręciami" to ok. 2,5 tyś zł .

Gotowy TAKI SAM LUB PODOBNY 8tyś i w górę .

Różnica warta przygody , satysfakcja i historia do opowiedzenia kolejnym pokoleniom gratis !

Nie myślałem, że to aż taka różnica. Ktoś ze znajomych ma takie ustrojstwo zrobione z hydroforu- do środka wpuszczone wężownice też zwijane z rurki cu. Sprawowało się to całkiem dobrze. Zbiornik z odzysku- zbyteczny po podłączeniu wodociągu.

Piczman dobrze napisał. Wykonanie samego bufora bez jakichkolwiek wężownic jest dużo prostsze i tanie. Wężownicę bardzo podrażają inwestycję no i jeszcze wszelkiego rodzaju przejścia przez bufor. Trzeba się trochę nagłówkować :) Moje dwie wężownice kosztowały prawie 1tyś + akcesoria.

Miedź z miedzią można by lutem miękkim. Ale mosiądz ze stalą to już chyba nie bardzo :) Luty twarde są bardziej pewne.

Powiem tak szczerze, że nie znam się na tym lutowaniu. Dopiero zaczynam. Wiedzę czerpie z tego forum.

Adam raz pokazał trochę podpowiedział co i jak no i tak sobie działam :)

A wiesza jaka satysfakcja jak się głupi palnik odpaliło :D

Pozdrawiam

Z palnikiem to jestem już obeznany- fakt , że małym, takim ręcznym - jakieś 12 lat temu robiłem przedłużenie instalacji co, cwu i zwu do nowej łazienki- wszystko w miedzi, pierwszy raz. Super sprawa.

Zastanawiam się czy dobrze jest lutować stal z mosiądzem- korozja ... elektrochemiczna czy jakoś tak. Może lepiej końce wężownicy w miedzi, a tylko "wymyślić" złącze na zbiorniku- jakaś dławica itp.

• 2 weeks później...
  • 3 weeks później...

Witam bliskiego sąsiada!! (parę kroków??)

Domek bardzo ładny, zazdroszczę zaawansownia budowy :p

Też mieliśmy zacząć w zeszłym roku, ale się poprzesuwało i zaczniemy w tym. Też mamy takie kombinacje w projekcie z powodu szkód górniczych - u nas dochodzi jeszcze piwnica - z tymi wszystkimi zbrojeniami wyjdzie prawie jak schron przeciw bombowy :cool:

Pozdrawiam.