Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Doprowadzenie c.o. z budynku gospodarczego i nie tylko

misieq

Recommended Posts

Witam

Z żoną zastanawiamy się nad zakupem piętrowego ok. 100m^2 domu z lat 70. Każde z pięter ok. 50m^2.

Parter: kuchnia, ubikacja, duży pokój,

I piętro: 2 pokoje i łazienka.

Ogrzewany jest za pomocą 4ch starych pieców. Po 2 na piętro. W samym budynku nie ma możliwości wygospodarowania kilku metrów na kotłownię. Jest taka możliwość w budynku obok. Znajduje się on w odległości ok. 8-10 m. Przypuszczam, że instalację doprowadzającą wodę do budynku głównego trzeba będzie wkopać w ziemię. No właśnie na ile. Podobno w okolicy 70 cm jest już woda gruntowa. Nie wiem jak wygląda z przymarzaniem w czasie zimy. No i gdzie zamontować bojler

Czy moglibyście mi podpowiedzieć czy jest sens bawić się w tego typu przedsięwzięcia. Wiem że najlepszym wyjściem byłoby zrobienie dobudówki, ale koszt może być zbyt duży (projekt, pozwolenia ect)

Przy okazji podpowiedzcie mi jak rozwiązać sprawę ogrzewania wody. W okresie zimowym nie będzie z tym chyba problemów. Oczywiście nie licząc problemów pomieszczeniowych. W okresie zimowym piec może w 100% zająć się ogrzaniem wody, latem można zastosować solary, a jak to wygląda w okresach wiosna oraz jesień. Myśleliśmy o jakimś układzie z kominkiem.

Z góry dzięki za odpowiedzi

Witaj, wszystko jest możliwe, tylko za ile? Wykonanie kotłowni poza budynkiem zwiększy koszt instalacji o ok. 50 %. Ile to jest konkretnie - nikt na forum tego nie powie. Dociągniecie rur w ziemi jest możliwe (rury preizolowane) ale ta woda.... i znów ryzyko.

Kominek z płaszczem wodnym podłączony prawidłowo to koszt minimum 15-20 tys. Solary - zapomnij, chyba że sam zrobisz.

Teraz policz....

Boje się tego zamarzania. Właśnie wyczytałem, że ziemia potrafi zamarznąć do 80 cm a w ekstremalnych sytuacjach do 1,2 - 1,5. Żeby było "dobrze" instalacja musiałaby się znajdować ok 1m pod powierzchnią. Ok a jakie straty w energii mogą wystąpić na takim długim odcinku (8-10m)

Kominek z płaszczem faktycznie może być troszkę przy drogi.

A czemu nie solary? Tyle ludzi zakłada tego typu urządzenia i nie narzeka (chyba).

Jak bardzo trzeba wkuć się w ścianę żeby pochować instalację od kaloryferów. Czy wszystko chować w ściany czy ściana w miejscu podłączenia i dalej podłogą

Przemarzanie nie grozi przy rurach preizolowanych, problemem może być woda gruntowa. Obliczeń strat ciepła i wogóle instalacji nikt Ci nie zrobi na forum. Instalacja solarów za 10 tys - kiedy to się zwróci w naszym klimacie?

Rury w instalacji ciśnieniowej prowadzisz jak chcesz - aby najkrócej. Jeśli będziesz rujnowal podłogi, to może pomyśleć o podłogówce?

koszt rur preizolowanych do co w Twoim wypadku powinien się zamknąć w kwocie 1100-1200 zł,

głębokość umiejscowienia w gruncie to około 50-60 cm,

czy to jest 50-60% więcej od normalnej kotłowni, nie wiem,

albo raczej doskonale wiem, że tak nie jest,:D

tak samo, jak koszt kominka z pw w wysokości 15-20 tyś, też jest wyssany z palca,

stosując najtańszy kominek z pw, koszt może się zamknąć w 4-5 tyś

do grzania wody poza sezonem, możesz zastosować pompę ciepła powietrze woda,

koszt w zależności od zastosowanego rozwiązanie od 4 tyś