Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jakiej firmy kostkę polecacie i dlaczego?

jaka kostka brukowa, granitowa czy inna?  

43 użytkowników zagłosowało

1. 1. jaka kostka brukowa, granitowa czy inna?

• Jadar
      1
    • Semmelrock
      2
    • Libet
      12
    • Polbruk
      7
    • Brukbet
      5
    • inna
      5
    • GRANITOWA
      11

Recommended Posts

Witam,\

jaką kostkę beteonową brukową a może granitową jakiej firmy polecilibyście i dlaczego?

WPisujcie swoje opinie z autopsji. Na co należy zwrócić uwage, do tej pory wiem, że niby te z frezem to nie bardzo bo się potem mech zbiera itp...

Dzieki z góry, może to pomoze mi w wyborze przy urządzeniu swojego ogródka.

Edytowane przez grave

Tylko granit. 4 razy mocniejszy o betonowych imitacji kostki. Naturalny. Stary. I zdecydowanie najładniejszy materiał.

Granit może jest i ładny, ale pod warunkiem, że jest gładki a taka kostka kosztuje majątek.

Te łupki granitowe dla mnie to koszmar. Źle się po tym chodzi, dziecko rowerkiem sobie po tym nie pojeździ, nie pobiega - każdy upadek to tragedia dla kolan, no i jak dla mnie za piękne te łupanki też nie są.

Oczywiście to moja subiektywna ocena. Ja już wolę beton. Jak będę chciał podziwiać naturę to mam sporo trawy, planuję też trochę zielska, drzewek, krzewów i w ogóle ;)

Pozdrawiam

Jest też kostka cięto-łupana. Płaska z góry. Są płyty granitowe również płaskie jak stół. A cena bywa niższa za metr od betonowej. Betonowa kostka o nazwie nova granit i jej podobne imitacje są wręcz kosmicznie drogie w porównaniu z granitem. Wystarczy zajrzeć na moją stronkę, żeby się przekonać.

A co do zielska, to w zestawieniu z kamieniami wygląda jeszcze ładniej:)

Jest też kostka cięto-łupana. Płaska z góry. Są płyty granitowe również płaskie jak stół. A cena bywa niższa za metr od betonowej. Betonowa kostka o nazwie nova granit i jej podobne imitacje są wręcz kosmicznie drogie w porównaniu z granitem. Wystarczy zajrzeć na moją stronkę, żeby się przekonać.

A co do zielska, to w zestawieniu z kamieniami wygląda jeszcze ładniej:)

Kurde, ja tańszej granitowej ciętej niż po 150 zł za metr kwadratowy nie widziałem. Do ułożenia mam około 230 m^2. Dla mnie to kosmos...

Te łupki granitowe dla mnie to koszmar. Źle się po tym chodzi, dziecko rowerkiem sobie po tym nie pojeździ
Moja żona też tak mówiła i położyliśmy bruk klinkierowy.

Miejcie świadomość że kostka betonowa z każdym rokiem będzie coraz bledsza, brudniejsza i powykruszana. Granit z każdym rokiem nabiera smaku (trochę się wyciera, porasta mchem tu i ówdzie - ale oczywiście to kwestia gustu)

Moja żona też tak mówiła i położyliśmy bruk klinkierowy.

Miejcie świadomość że kostka betonowa z każdym rokiem będzie coraz bledsza, brudniejsza i powykruszana. Granit z każdym rokiem nabiera smaku (trochę się wyciera, porasta mchem tu i ówdzie - ale oczywiście to kwestia gustu)

Pokaż jakieś zdjęcia PROSZĘ!!!

• 2 weeks później...
Kurde, ja tańszej granitowej ciętej niż po 150 zł za metr kwadratowy nie widziałem. Do ułożenia mam około 230 m^2. Dla mnie to kosmos...

Ja mam do ułożenia 350m2 i szukam taniej i dobrej kostki. Tylko czy tania może być dobra??? Marzy mi się bruk klinkierowy ale za drogo przy takiej powierzchni...

Ja mam do ułożenia 350m2 i szukam taniej i dobrej kostki. Tylko czy tania może być dobra??? Marzy mi się bruk klinkierowy ale za drogo przy takiej powierzchni...

Dodatkowy wydatek na ten klinkier jakiś tam jest. Taki Kalahari z CRH można kupić w cenie 70 zł za metr kwadratowy. Chcąc kupić dobrą kostkę trzeba wydać te 55 zł. w Twoim przypadku to różnica 5000 zł. Z drugiej strony są ludzie, którzy tyle miesięcznie zarabiają :)

Ja będę miał pewnie z 200 m a to daje 3000 zł różnicy. Też trochę jest.

Ciągle jednak zastanawiam się czy warto. Nie znam nikogo kto miałby zrobiony tym podjazd. Nie znam żadnej firmy, która miałaby doświadczenie z tym materiałem. Wszyscy dookoła układają kostkę... Nawet na forum fanów bruku klinkierowego brakuje.

My będziemy sami układać, tzn mąż i ktoś do pomocy. No właśnie 5tys różnicy - sporo. Jest też kostka po 40zł ale czy ktoś taką ma i może się wypowiedzieć? Z drugiej strony czytałam, że do klinkieru nie trzeba krawężników a do kostki tak, co podnosi cenę kostki. Rzeczywiście bruk klinkierowy bez krawężników będzie OK?

My będziemy sami układać, tzn mąż i ktoś do pomocy. No właśnie 5tys różnicy - sporo. Jest też kostka po 40zł ale czy ktoś taką ma i może się wypowiedzieć? Z drugiej strony czytałam, że do klinkieru nie trzeba krawężników a do kostki tak, co podnosi cenę kostki. Rzeczywiście bruk klinkierowy bez krawężników będzie OK?

No właśnie też się nad tym zastanawiałem. Jaka to niby różnica? Kształt ten sam. Dlaczego pod beton krawężnik a pod klinkier już nie? Dla mnie to pozbawione logiki...

Granit może jest i ładny, ale pod warunkiem, że jest gładki a taka kostka kosztuje majątek.

Te łupki granitowe dla mnie to koszmar. Źle się po tym chodzi, dziecko rowerkiem sobie po tym nie pojeździ, nie pobiega - każdy upadek to tragedia dla kolan, no i jak dla mnie za piękne te łupanki też nie są.

Oczywiście to moja subiektywna ocena. Ja już wolę beton. Jak będę chciał podziwiać naturę to mam sporo trawy, planuję też trochę zielska, drzewek, krzewów i w ogóle ;)

Pozdrawiam

Podpisuję się pod tą opinią obiema rękami!