chacal 21.01.2011 10:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2011 Czy uważacie, że warto przy budowie domu zainwestować w energię odnawialną? Tzn. wybrać kolektor i kominek zamiast tradycyjnego ogrzewania elektrycznego? Dodam, że chodzi o ogrzanie domu 120m2. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
panfotograf 21.01.2011 14:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2011 Solary (bez dopłaty) dla domku jednorodzinnego (przy średnich kosztach instalacji 10-15 tys) zwracają się po 10? 20 czy 30 latach? Raczej się to nie opłaca.Ja na wiosnę chce posadzić wierzbę energetyczna - ale czy to będzie bardziej opłacalne nią solary to też jeszcze nie wiem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
j-j 27.01.2011 14:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2011 (edytowane) Wszystko zależy od tylu czynników że tak prosto się nie da. Jaki "ciepły" dom. Ile osób. Czy wanna czy natryski. Czy dużo kąpania czy mało. Czy przez najbliższe ileś lat będzie ktoś w rodzinie coś trenował tak że odpadną mu kąpiele w domu bo będzie brał kąpiele po zajęciach sportowych . Jakie koszty inwestycyjnie systemów grzewczych (wraz z cwu) porownywanych do siebie pod względem opłacalności. Tak więc każda odpowiedz w oparciu o Twoje obecne pytanie będzie moooocno szacowana. Mój szacunek jest taki: mądrze zaprojektowany "prąd" dwutaryfowy będzie najwłaściwszy i najbardziej opłacalny\ dla 120 m2. pzdr Edytowane 27 Stycznia 2011 przez j-j Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kbab 27.01.2011 16:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2011 Chacal jak najbardziej warto!!! Sam przy budowie domu zdecydowałem się na „elektrykę”, ponieważ wydawało mi się to wygodniejsze. Teraz żałuję – cena prądu jest obłędna. Co więcej, za kilka lat ma być jeszcze gorzej. Zerknijcie do tego artykułu: http://www.odnawialnecieplo.pl/aktualnosciiciekawostki/1-blog/79-najblisze-lata-przynios-kolejne-powyki-cen-energii-tradycyjnej a może nie będzie tak źle, może będziemy szastać energią??? http://www.pb.pl/a/2011/01/24/Wlosi_zaoferuja_reaktor_umozliwiajacy_zimna_fuzje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts