Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

bateria namurkowa - jak zamontować bez oryginalnego stelarza?

redlum

Recommended Posts

Witam

Żona wypatrzyła sobie fajna baterie http://www.lazienkaplus.pl/pl/jednouchwytowa-bateria-wannowa-zucchetti-isyfresh-zp2169,55378,120,i.html ale trzeba do niej stelaż http://www.lazienkaplus.pl/pl/stelaz-do-baterii-na-brzeg-wanny-zucchetti-isyfresh-r99671,55398,114,i.html - który kosztuje 2,8tys zł. Jest jakiś sposób aby zainstalować ta baterie bez stelaża? Każda podpowiedź będzie dla mnie zbawienie.

oj nic się nie starasz!!!!!! stelaż już widziałem bo wkleiłeś go wcześniej i wiem o tym że od góry bo baterii nie dojdziesz, więc co mam się we wróżkę bawić czy w totolotka zagrać by wiedzieć jak ta Twoja wanna ma być ustawiona i z której strony ma być ten murek a gdzie ściany a może ją postawisz na środku salonu

podbije temat - rysunek techniczny tego stelaża już znalazłem - teraz męczy mnie jedna rzecz - jak to zrobić aby w razie jakiejś awarii można było bez demolki szybko wyjąć baterie. Jak ktoś ma doświadczenie w tym polu - to bym prosił o wpisy.

Nie wiem czy Ci pomogę, ale pokażę i powiem jak to zostało u nas rozwiązane:

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?151470-Bateria-wannowa&p=3807545&viewfull=1#post3807545

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?112047-Baterie-w-%C5%82azience&p=2464594&viewfull=1#post2464594

:)

dopiero teraz przeczytałem uważnie jeszcze raz twój post - wcześniej zrozumiałem - że chcesz rysunek techniczny stelaża

Wanna ma być 180x80 ustawiona w rogu; na około murek 20cm szerokości; bateria ma być na murku po środku wanny na dłuższej krawędzi.

Miałem spotkanie z osoba która najprawdopodobniej będzie mi robić łazienkę. Gość twierdzi że bez stelaża się nie obejdzie - bo jak wcześniej wstawiał z Grohe to był stelaż i wszystko ładnie wyszło. Tak się zastanawiam czy nie dać baterii na płytkę przyklejoną z boku silikonem - tak żeby w razie czego wyciąć go i łatwo wyjąc baterię z płytką. Też się zastanawiam czy nie dałoby się zrobić jakieś zdejmowanej płytki gdzieś przy ścianie - tak aby po jej zdjęciu dostać się pod wannę do wężyków od baterii.

dobrze myślisz tak się to robi ze zdejmowanymi płytkami, co do murka to jak go zbuduje z cegły czy pustaków to będzie kiepsko, tu na zachodzie buduje się takie murki i całe zabudowy ze sklejki pokrywa specjalną gumą, wtedy do sklejki montuje się baterie i robi się drzwiczki na magnesach klei na nie płytki i fugę wypełnia sylikonem tak że niema śladu, ale przemyśl umiejscowienie tej baterii bo gdy zrobisz to w tym miejscu o którym piszesz to będziesz trochę musiał ręce wydłużyć, może lepiej pomyśl o tym by łatwo było wannę wyciągnąć jeśli będzie plastikowa

dobrze myślisz tak się to robi ze zdejmowanymi płytkami, co do murka to jak go zbuduje z cegły czy pustaków to będzie kiepsko, tu na zachodzie buduje się takie murki i całe zabudowy ze sklejki pokrywa specjalną gumą, wtedy do sklejki montuje się baterie i robi się drzwiczki na magnesach klei na nie płytki i fugę wypełnia sylikonem tak że niema śladu, ale przemyśl umiejscowienie tej baterii bo gdy zrobisz to w tym miejscu o którym piszesz to będziesz trochę musiał ręce wydłużyć, może lepiej pomyśl o tym by łatwo było wannę wyciągnąć jeśli będzie plastikowa

Te drzwiczki rewizyjne są do kupienia w Castoramie albo w Leroy Merlin w przeróżnych rozmiarach.

A jak dasz baterię na krótszy bok wanny, to nie będzie problemem dosięgnąć jej przez te ukryte drzwiczki :)

dzięki za rady

wanna to będzie http://www.kolo.com.pl/produkt/wanna_prostokatna_clarissa_180_x_80_cm/4375

pogadam jeszcze z projektantka wnętrz i gościem co ma to robić - czy takie przeniesienie tej baterii jest możliwe

kajmanxxl - a taki murek ze sklejki jest wytrzymały? można na nim np usiąść?

cieszynianka - niezły patent z miską - dużo tam się wody w niej zbiera?

dzięki za rady

cieszynianka - niezły patent z miską - dużo tam się wody w niej zbiera?

To na wypadek awarii. Póki co, w misce sucho i pusto. Mam nadzieję, że tak na zawsze :D

Właściwie, to my prysznicowcy jesteśmy, a wanna jest na wszelki wypadek, gdyby kiedyś komuś zachciało się wymoczyć odwłok :lol2: