Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wilgoć między watą a membraną dachową

dangi

Recommended Posts

Chciałbym podzielić się z wami pewnym doświadczeniem i prosić o pomoc

Rozpocząłem proces docieplania poddasza czyli 2xwełna (20czm i 5 cm) folia paraizolacyjna i karton gips.

Podczas prac wykończeniowych panwie którzy wykonują ocieplenie poddasza zauważyli wilgoć między folią dachową (DORKEN MAXX) a dosuniętą do nią wełną, mój dom jest prosty dach dwuspadzisty o pochyleniu 40stopni ocieplenie jest wykonane od ściany kolankowej do jętek później idzie po suficie na poddaszu czyli stryszek nad jętkami jest nieocieplony.

Im głębiej sięgam ręką na będąc na strychu tym wyczuwam więcej wilgoci między wełną a folią. Panowie od ocieplenia proponują wykonanie dylatacji miedzy wełną a folią dachową (membraną) tak jak dla dachów krytych gontem. Pan z działu technicznego firmy Dorken uspokajał mnie i powiedział że okresowo może pojawić się w tym miejscu wilgoć, która wyparuje jeżeli wilgotność powietrza się zmniejszy.

Problem jest i zastanawiam się nad jego rozwiązaniem jeżeli wilgoć nie zniknie to na pewno wata będzie do wyrzucenia a wykonanie dylatacji między wełną a membraną dachową jest dość kłopotliwe ponieważ adaptacja poddasza praktycznie się zakończyła można na stryszku próbować wkładać listewki 2cmx2cm razem z jakąś płytą ale może poczekać tak jak radzi pan z działu technicznego DORKEN a wilgoć odparuje.

Dodam że budynek jest ogrzewany ale w środku trudno doszukać się śladów wilgoci nie ma ich ani na oknach – nie są zaparowane, ani na ścianach.

• Odpowiedzi 41
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Para wodna zawarta w powietrzu unosi się do góry, w chłodnym miejscu następuje kondensacja ,duża wilgotność jaką mamy o tej porze roku uniemożliwia osuszanie tego miejsca.Wełny nie musisz wyrzucać obeschnie w upalne dni.Po wyschnięciu zabudować płytami.Zadbać o sprawną wentylacje w pomieszczeniach zwłaszcza kuchnie i łazienki.Kominki fantastycznie regulują wilgotność.Koniecznie pamiętaj o wentylacji.

ja tez nie jestem ale na pewno nie zaszkodzi:)

gdy wykona jak napisalem to woda z membrany nie ma styku z welna

teraz przyklad ze zdjec:

gdy wystapi sytuacja autora watku - welna mokra

jeszcze dodam aby gdy membrana mokra od gory przejechac po niej dlonia od spodu - efekt jest taki ze reka mokra, choc membrana byla sucha zanim reka jej dotknela

mozna sprawdzic samemu i wyobrazic sobie co sie stanie z welna dotykajaca membrany w momencie ewentualnego przecieku przez pokrycie dachowe

Ja ocieplilem styropianem, ktory pozniej otynkuje na siatce, taniek od karton gips, nie peka, nie wilgotnieje i wiekszy wspolczynnik izolacji. w skosach mam 30cm grafitu k-0,032, a w suficie nad pietrem 35cm tego samego

wszystko fajnie z zalozenia tylko mozesz drewno ugotowac z wiezby - zwlaszcza gdy nie masz tam wentylacji

dlatego niewarto ocieplac welna ....:)

ano dlatego.Coś tam zostało spartolone(ja nie wiem co)a wy zamiast radzić prywatę urządzacie,no chyba że waszą radą na problemy dangi jest wywalenie waty i zastąpienie jej styropianem który mimo iż taki świetny to jakoś marne ma powodzenie.

Hmmm dużo tu tego ale konkretów póki co brak ważne są fakty

1. Wata na styku z membraną dachową jest wilgotna

2. Membrana DORKEN MAXX umożliwia dosunięcie waty do samej membrany co zostało zrobione

3. Zabudowa została już zrealizowana łącznie z położeniem płyt K-G

4. Ja usłyszałem 2 propozycje 1. Poczekać obeschnie (nie wiem kiedy i czy w takich warunkach atmosferycznych jest to możliwe czy ewentualnie nie trzeba będzie jakoś osuszać tego wcześniej). 2. Wkładany od góry – dostęp przez stryszek- „mazonite” z 2 cm listewkami ma zapewnić. Ta cała mazonita to płyta coś jak tył szafek z jednej strony ślizga. Bez zastanowienia zdecydował bym się na drugą ewentualność podarunkiem że miałbym pewność że pomoże oraz że same prace nie narobią więcej szkód niż pożytku np. rozdarcie membrany dachowej.

Problem polega jeszcze na wentylacji tej dylatacji nie wiem czy będzie potrzebna dodatkowa wentylacja.

Pozdrawiam i liczę na pomoc