Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Styropian STYROPMIN - opinie

MarcinWk

Recommended Posts

Witam

Czy ktoś spotkał się z styropianem STYROPMIN. Planowałem zakupić do ocieplenia ściany i podłogi styropian jakiś renomowanych firm Termoorganika, Austhrotherm jednak dostałem bardzo dobrą wycenę na styropian firmy STYROPMIN. Różnica w cenie jest dość znaczna (na całości jakieś 1,5tys.) i zastanawiam się czy jest sens oszczędzania i czy warto kupować ten produkt?

Pozdrawiam

Marcin

• 2 weeks później...

Najgorszy "pasywny" styro był na koniec 2009 i w 2010. Problemy z dostawcą grafitu (firmą BASF) i zamiast prawdziwego pasywnego robili mixa. Ewidentna różnica chociażby w kolorze. Ty jeszcze kupiłeś dobry w ciemnym kolorze. Mała ilość białych kropek (granulki) jest dopuszczalna, bo są to pozostałości po poprzednim bloku.

A co do strony to większość jest prawdą - poznałem to z drugiej strony.

Odpowiedź na pytanie autora wątku: moim zdaniem nie warto - kupuj markowe produkty.

Pozdrawiam

Ja zamawiałem bodaj w lutym 2009 r., na budowie był po 20 marca.

Nie wypowiadam się co do firmy, bo jedyną wiedzę jaką posiadam, to ta od dystrybutora z W-wy od którego kupiłem.

Wówczas zapewniał mnie, że firma zainwestowała w maszyny, technologię i podkupiła najlepszego technologa w kraju (nie pamiętam z jakiej firmy).

Jak jest w rzeczywistości nie wiem.

pzdr

Z tą bajką o nowej technologii, maszynach itp to nie jest tak ładnie jak opowiadali. Część sprzętu było wymieniane na "nowy", ale żeby mówić że najnowocześniejsza fabryka w Polsce / Europie. Widziałem to wszystko na żywo, technologa też poznałem. Jakiegoś mocnego wrażenia nie zrobiło to na mnie.

A wracając do samego styro - jeśli kupiłeś ok. luty 2009 - to powinien być ok (ciemny, jednolity odcień). Lato - jesień 2009 zaczęły się kłopoty z szarym. A jak jest teraz to ....... hmmm...... Pewnie też kiepsko, w Mińsku Maz. sprzedali (lub wynajęli) market budowlany który był ich własnością i nie sprzedają już w detalu, tylko hurtem poprzez zakład w Łochowie.

• 3 months później...

ja kupowałem w styczniu tego roku na fasadę termoorganike platinium plus a na podłogę styropmin pasywny dom 2.4t, termoorganika co płyta to inny odcień grafitu, jedna jasna inna ciemna. Styropmin każdy taki sam ciemny grafitowy. Pytanie któy był oszustwem ten jednolity czy ten jasno szary z termootganiki. Oba twarde i równe.

termoorganika:

DSC01831.JPG

styropmin

DSC02270.JPG

Edytowane przez lukiasz

• 9 months później...
  • 1 year później...
Jakie opinie o Styropminie bo mamy dobrą ofertę na grafitowy 15cm 0.033 ?

Decydować się czy brać neotherma, styrmanna itp ?

Ocieplałem też 15cm grafitowym tej firmy i na żadnym etapie budowy nie padło tyle słów na k... co przy ocieplaniu .Dwie plyty na cztery w paczce były mocno krzywe na dodatek frezy bardzo nierówne,zużyłem dużo pianki na wypełnienie szczelin.Na maile nawet nie raczyli odpowiedzieć.Drugi raz gdybym miał kupować to wolałbym dołożyć kilkaset zł. i kupić "normalnej" firmy styropian.

STyropmin tak w ogole to juz sam produkuje czy po pozarze dalej odkupuje od innych pod swoja marka? Piotrek mam sie dowiedziec?

Chociaz przy tych cenach to moze i dobrze by bylo zebys Ty zaczal sobie sam styropian zamawiac bezposrednio? chcesz numer do handlowca? a moj znajomy tam dyrektorem regionu jest. Awansowal :)

Pod koniec 2010 roku zakupiłem "Styropmin" grafitowy. Wykonawca nie narzekał, ale kupowałem "markowy" klej do styropianu. Natomiast wczoraj u sąsiada widziałem odklejające się od ściany płyty grafitowego styropianu (nie znam producenta). Właściciel, za sugestią wykonawcy twierdzi, że ten grafit to śliski i dlatego się nie klei do ściany ;)

• 1 month później...
Witam, odświeżam temat Styropminu: chcę kupić styropian do ocieplenia ścian; w hurtowni, w której robiłem większość zakupów do budowy, mają styropian Styropminu. Czy warto kupić materiały tej firmy? W hurtowni polecają mi Styropmin Fasada (pomarańczowe opakowanie) o współczynniku przewodzenia ciepła 0,042; cena: 150 PLN/ m3. Czy warto? Jeśli nie warto, to jaki styropian polecacie, który łączy solidną jakość w dobrej cenie? Edytowane przez painless

Ja na kawałku elewacji położyłem Styropmin (musiałem na szybko ocieplić kawałek ściany, gdzie dochodził dach. Styropian był niezbyt równy, płyty jakby zaokrąglone.

Na resztę elewacji kupiłem droższy Knauf (zdaje się z 10zł - 15 /m3 więcej kosztował). Moim zdaniem jakość dużo lepsza, lepiej trzymał wymiar.

pzdr

• 1 year później...