Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Budowa domu - stan Surowy Otwarty

perso

Recommended Posts

Witam, może ja coś pomogę :) Ostatnio przeglądałem kilka katalogów z projektami i wiem że istnieje coś takiego jak pusty kosztorys lub jakoś podobnie. Kosztorys taki zakupisz w firmie oferującej taki projekt. Cena to chyba coś ok 160-200 nie pamiętam dokładnie, ale jest to kosztorys który zawiera zestawienie potrzebnych materiałów, ich ilości a także różnych powierzchni do wykonania.

Zamawiasz sobie taki pusty kosztorys robisz parę kopi i smigasz z tym do różmych wykonawców. I tak jak Ci poprzednicy już odpowiedzieli ceny typu 1200 za m2 są to ceny szacunkowe i mają one odniesienie do innych projektów tej samej firmy oferującej dane projekty. Czyli powiedzmy projekt A (1200zł m2) projekt B (1400zł m2) czyli według szacunków tej firmy wykonanie SSO projektu B będzie droższe i tyle.

Jak Ci nie szkoda tych 150-200 zł to skontaktuj się z nimi i zapytaj się czy oferują ów puste kosztorysy.

Pozdro

Witam

Mogę się wypowiedzieć jedynie w wycenie robocizny. Jestem świeżo po zebraniu ok 50 ofert robocizny na mój dom 160 m2 użytkowy skomplikowany, dach czterospadowy pokryty dachówką i od razu prosiłem o wycenę domu sąsiada - dom typu stodoła, prosty dach dwuspadowy kryty blachodachówką. W 90% nikt nie patrzył na skomplikowanie domu, wyceny były robione na podstawie metrażu całkowitego (mój 205 m2, sąsiad 165 m2) średnia cena 200 zł m2. Wybraliśmy wykonawcę ( kopanie fundamentów, dach na gotowo z orynnowaniem) mój dom 44 000 zł, sąsiada 38 000 zł.

Dom Z500 jest domem piętrowym i dojdą koszty dodatkowego stropu ok 10000, mniejszy ma dach może coś tu się urwie.

Wykonawcy zrobią wycenę na podstawie strony internetowej - roześlij oferty i będzie jasne. Nie ma znaczenia jaki region Polski mi oferty składali górale, z Suwałk, Lublina, Łodzi - buduje pod Warszawą. Górali nikt nie przebił ceny ponad 65 000 zł za mój domek

Witam

Mogę się wypowiedzieć jedynie w wycenie robocizny. Jestem świeżo po zebraniu ok 50 ofert robocizny na mój dom 160 m2 użytkowy skomplikowany, dach czterospadowy pokryty dachówką i od razu prosiłem o wycenę domu sąsiada - dom typu stodoła, prosty dach dwuspadowy kryty blachodachówką. W 90% nikt nie patrzył na skomplikowanie domu, wyceny były robione na podstawie metrażu całkowitego (mój 205 m2, sąsiad 165 m2) średnia cena 200 zł m2. Wybraliśmy wykonawcę ( kopanie fundamentów, dach na gotowo z orynnowaniem) mój dom 44 000 zł, sąsiada 38 000 zł.

Dom Z500 jest domem piętrowym i dojdą koszty dodatkowego stropu ok 10000, mniejszy ma dach może coś tu się urwie.

Wykonawcy zrobią wycenę na podstawie strony internetowej - roześlij oferty i będzie jasne. Nie ma znaczenia jaki region Polski mi oferty składali górale, z Suwałk, Lublina, Łodzi - buduje pod Warszawą. Górali nikt nie przebił ceny ponad 65 000 zł za mój domek

Witam,

na jakim portalu składałeś ogłoszenie ?

pozdr.

Witam

Nie kumam - przecież oba omawiane przeze mnie domki mają strop ? W tym zx33 ze studia z500 jest tylko jeden strop ( nad piętrem nie ma stropu - są tylko wiązary ).

Czyli tak naprawdę jeśli chodzi o rozwiązania techniczne to chyba można by go nazwać parterowy z użytkowym poddaszem ( tylko że ściany kolankowe są bardzo wysokie :D )

No ja też się rozglądam za ekipami z polecenia.

Nie, on faktycznie jest pietrowy, bo ściana kolankowa jest wysokości normalnej ściany i nie masz skosów. A że nie masz drugiego stropu, to coś innego. Przy okazji obejrzyj swój plan zagosp lub WZ, u mnie pietrowe (dwukondygnacyjne) były zabronione, choć wokół zbudowali ze 3. I jak???

Co do pustego kosztorysu czyli po prostu zestawienie materiałów, to dostaniesz je za darmo z projektem. Za 150-200 to ci zrobi firma kosztorys np dla banku ;)

Co do wykonawców - jakoś nie ufam takim, którzy tak samo wycenią dom z balkonami, wysokim tarasem i skomplikowanym dachem jak dom prosty dwuspadowy. Coś tu nie gra a co - wychodzi zwykle potem...