amalfi 31.01.2011 19:41 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2011 Chyba zaczynają zwozić i naszych:http://fakty.interia.pl/raport/rewolucja-w-krajach-arabskich/news/msz-ostrzega-polakow-incydenty-w-kurortach,1590677 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lulkas 31.01.2011 21:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2011 Dziś w szanowny radiu Tok FM usłyszałem, że lada chwila w Egipcie zapanuje spokój, turyści musza przeczekać, ale niedługo będą mogli spokojnie wylegiwać się z powrotem na plażach!? Jak dla mnie odpowiedź na pytanie co będzie dalej z Egiptem, z Mubarakiem to jak wróżenie z fusów. Jest tyle składowych, że w sumie może się tam zdarzyć de facto wszystko: popieranie przez wiele lat reżimu i prezydenta przez USA i teraz Obamę, chęć uniknięcia sporów w rejonie (patrz apele Izraela), islam, turyści i oparta na turystyce gospodarka, brak edukacji wśród społeczeństwa, braz zjednoczonej opozycji, brak wyraźnego przywódcy opozycji, uparty Mubarak i jego przywiązanie do tradycji (patrz starych członków rządu)... można tak jeszcze długo. bardzo jestem ciekaw jak i kiedy się to 'powstanie Egiptu' zakończy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
amalfi 01.02.2011 07:45 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2011 Z jednej strony desperacja ludzi. Wczoraj słyszałam deklaracje typu "albo tu umrę, albo wreszcie coś sie zmieni". Z drugiej czynniki, o których wspominasz. Nadzieją jest to, że próbują "omijać" blokady internetowe, że własciwie wybrali przywódcę itp. Jeśli teraz oklapną, to już nic nie zmienią. Nie dziwię się, że Mubarak jest tak uparty. W końcu aby przez tyle lat trzymać tak liczny naród w ryzach, musi mieć pewne cechy charakteru, więc raczej nie oczekiwałam, że podwinie ogon i ucieknie. Siły dodaje mu jeszcze poparcie ze strony państw, które z jednej strony deklarują poparcie dla idei praw człowieka, a z dugiej dyktatora traktowały jak równego partnera. Problem wydaje się też to, że Egipcjanie są narodem mało wykształconym. Jak wiadomo, "głupim najłatwiej manipulować". Widać to nawet na zdjęciach z demonstracji. Nieliczni mowią coś sensownego, czyli artykułują oczekiwania. Reszta zachowuje się na ulicy jak w czasie karnawału, a jeszcze inni kradną i dewastują. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grave 01.02.2011 09:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2011 ogromnie jestem ciekawy czy ten naród (inne też..) jest w stanie poprowadzić własne państwo jakąś normalną ścieżką nie uciekając się do skrajności typu islamizacja.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
amalfi 01.02.2011 11:45 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2011 (edytowane) Myślę, że jest. Kraje postkomunistyczne są niby przykładem, że można. Tylko zanim sie uporają ze starymi nawykami (korupcja, oszustwa itp.), to kilka pokoleń musi minąć. Jesteśmy tego najlepszym przykładem. ps. dzięki za zmianę tytułu wątku. Właśnie myślałam o jakiejś jasminowej rewolucji, ale tak też jest ok. Edytowane 1 Lutego 2011 przez amalfi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grave 01.02.2011 14:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2011 tytuł powinien brzmieć: obecna sytuacja w krajach arabskich... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czmirek 01.02.2011 16:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2011 Niemiecka telewizja ZDF podal ze w tunezji zginelo w zamieszkach 200 osob, wierzyc mi sie niechce do czego to dochodzi, zeby kilk osob zostalo na stolkach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
amalfi 01.02.2011 18:43 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2011 Słuchajcie, chyba nie odpuszczą!!!!! Nie sądziłam, no nigdy nie sądziłam, że się będę solidaryzować z "takimi" nacjami. Żyjemy w bardzo ciekawych czasach. Mamy szczęście. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamykkamyk2 03.02.2011 09:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2011 Słucham radia i właśnie się dowiedziałem że zamieszki przybierają na sile, dzisiaj jest bardzo nieciekawie.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jola_krzysiek 03.02.2011 10:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2011 Niestety leje się krew. Nie bardzo mogę to ogarnąć. Podobno zwolennicy prezydenta otworzyli ogień z broni maszynowej do protestujących (sic!). Działo się to przy braku reakcji ze strony wojska. Czy tam wszyscy w domach mają kałachy? Toż nawet w 1968 "nasze" robotnicze bojówki tłukły protestujących pałami! Skąd w Egipcie tyle broni? Nie wierzę, że były to grupy niezorganizowane. Jednak Hosni Mubarak nie odda bezkrwawo władzy. Czyżby scenariusz rumuński?K. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
amalfi 03.02.2011 10:40 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2011 Na facebooku skrzykują się już Algierczycy i Marokańczycy (chyba w tygodniowym odstępie). Jemen dzisiaj zaczął na poważnie. Co z tego będzie? Po dzisiejszych informacjach już nie wygląda to na piękny zryw uciskanego narodu. Jatka sie robi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
amalfi 03.02.2011 11:10 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2011 http://fakty.interia.pl/raport/rewolucja-w-krajach-arabskich/news/operatorzy-tvp-zatrzymani-w-kairze,1592309 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nemi 03.02.2011 12:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2011 Kurcze coraz mniej ciekawie to wygląda. Cały czas czytam komunikaty - większość biur odwołuje wyjazdy do Egiptu niemal do końca lutego. Wprowadzono dodatkowe samoloty na Kanary - może choć część ludzików wyjedzie gdzieś na ferie. Co do innych krajów - o Maroku słyszałam dziś od kogoś, Algieria to nowość - zobaczymy. W Jemenie ponoć demonstracja na 20 tys osób. Najbardziej z tego wszystkiego wkurza mnie to niszczenie zabytków - piramidy otoczone są kordonem wojskowym (policyjnym?), a w Muzeum poniszczyli lub pokradli wszystko co się dało. Nieciekawie się rooobi bardzo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grave 03.02.2011 13:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2011 ano bardzo nieciekawie..szkoda tych ofiar, żal tych zniszczeń, które niesie ze sobą ta rewolucja ale taka bywa często cena wolności... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lulkas 03.02.2011 21:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2011 Kurcze coraz mniej ciekawie to wygląda. Cały czas czytam komunikaty - większość biur odwołuje wyjazdy do Egiptu niemal do końca lutego. Wprowadzono dodatkowe samoloty na Kanary - może choć część ludzików wyjedzie gdzieś na ferie. Co do innych krajów - o Maroku słyszałam dziś od kogoś, Algieria to nowość - zobaczymy. W Jemenie ponoć demonstracja na 20 tys osób. Najbardziej z tego wszystkiego wkurza mnie to niszczenie zabytków - piramidy otoczone są kordonem wojskowym (policyjnym?), a w Muzeum poniszczyli lub pokradli wszystko co się dało. Nieciekawie się rooobi bardzo. Telewizja Al-jazeera twierdzi, że splądrowanie muzeum w Kairze i zniszczenie dwóch mumii na początku zamieszek to była prowokacja Mubaraka. Specjalnie chce wywołać chaos i strach przed zniszczeniem dóbr kultury, która pracuje na nowe pokolenia Egipcjan. Dlatego też teraz wprowadza chaos na ulice Kairu i innych miast. Specjalnie płaci "swoim zwolenikom" (czyt. tajna policja bezpieczeństwa) by terroryzować społeczeństwo, by zatrzymywać dostawy środków i jedzenia. Zresztą juz ponoć brakuje podstawowych produktów w niektórych dzielnicach Kairu. Zabytki - to pretekst. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michal0712 03.02.2011 21:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2011 Turystyka jest głównym źródłem dochodu Egiptu w związku z tym mieszkańcy tego kraju powinni pomyśleć o turystach - banał ... Jeżeli zamieszki w Egipcie trwać będą dalej to ani Mubarak, ani jego przeciwnicy nic nie zyskają - Polacy zaczną wypoczywać w Hiszpanii/ Włoszech, ale tak naprawdę to My polscy turyści w Egipcie stanowimy margines - znacznie więcej jest Rosjan .... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grave 04.02.2011 08:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2011 a teraz Algieria, Jemen.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
amalfi 11.02.2011 14:00 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2011 Podobno Mubarak jednak uciekł:http://fakty.interia.pl/raport/rewolucja-w-krajach-arabskich/news/al-arabija-mubarak-uciekl-z-kairu,1595882 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jola_krzysiek 11.02.2011 16:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2011 Mubarak podał się do dymisji i odleciał śmigłowcem do kurortu. Czemu dopiero dziś? Na co on liczył? Obyłoby się bez ofiar.K. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
amalfi 11.02.2011 16:29 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2011 Liczył, że odpuszczą i sie rozejdzie po kościach. Żądza władzy jest najsilniejsza z żądz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts