Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

mieszkanie 39m2 - jakie ogrzewanie?

yaolli

Recommended Posts

Witam, niedawno kupiłem swoje pierwsze mieszkanie i stoję przed problemem wyboru ogrzewania. Mieszkanie ma 39m2, blok jest wybudowany z cegły, ocieplony styropianem, okna są wymienione na plastikowe. Wydaje mi się, że mieszkanie jest ciepłe – poprzedni właściciel ostatni raz palił w mieszkaniu w wigilię, po 3 tygodniach niepalenia w mieszkaniu było 16,5 stopni C. Mieszkanie na dzień dzisiejszy ogrzewane jest piecem kaflowym, który planuję zlikwidować. Jaki rodzaj ogrzewania doradzilibyście w moim przypadku. Ja jestem laikiem jeśli chodzi o te sprawy i na dzień dzisiejszy wiem tylko tyle że, piec dwufunkcyjny + instalacja itd. wyniesie mnie 10 tyś. plusem są małe rachunki za gaz. Co myślicie o ogrzewaniu na prąd, o kominku?

Sprawdz jakie masz możliwości podłaczenia pieca-chodzi o komin. Podejrzewam, ze z gazem bedzie najtaniej koleżanka ma 50m2 i płaci za wszystko (ogrzewanie, woda, kuchenka) ok 400 zl za 2 miesiące. Jeśli chodzi o prąd to tez chyba trzeba sprawdzic możliwości techniczne.

• 3 weeks później...
mam mieszkanie 32m2. ostatnio zalogowałem się na stronie gazowni i okazało się, że rocznie koszt ogrzewania i mycia kosztuje mnie 1050 zł/rok. Takie rachunki miałem przez ostatnie 3 lata. Rok temu dociepliłem sufit styropianem, więc może spadło mi spalanie w stosunku do podwyżki cen gazu. Zamontowany mam czujnik, temp. 20 stopni. Często się kąpie w pełnej wannie, gazówki nie mam. Ale policz, czy prąd nie będzie tańszy. Na temat prądu się nie wypowiem, bo nie wiem. Życzę trafnego wyboru. :)