wilski 22.01.2011 10:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2011 Mam pewien problem.Planuje budować dom z pustaków prefabet 36.Nie wiem jednak jaką zaprawę dobrać żeby było jak najlepiej i najtaniej;) Nie wiem czy kupić gotową zaprawę ,czy może perlit i jakoś go mieszać z cementem ?Z tym ,że znowu nie znam proporcji jakie dawać i co dodawać do tego perlitu....I czy sie to w ogóle opłaci? Mam ścian zewnetrznych 160 m2 i gotowa zaprawa z alpolu wyszłaby mnie około 3000zł(może się myle).Może zna ktoś tanszą metodę?? Prosze o pomoc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzysztof czajka 22.01.2011 18:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2011 Jeśli BK to na klej najlepie tylko muszą być równe bloczki, a nie wiem jak ten prefabet wymiary trzyma Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gustaw Fijak 24.01.2011 15:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2011 równiez bym poleciał z bloczkami na klej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
face 24.01.2011 18:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2011 jesli alpol ma klej do bk taki sam jak do silki to proponuje poszukac kleju innego producenta Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wilski 24.01.2011 19:46 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2011 ok.dzieki za odpowiedzi:)a co sądzicie o tym perlicie do ciepłych zapraw?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kuba Dąb 24.01.2011 20:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2011 ciepłe zaprawy przy gruości zabrawy rzędu 2mm. Chyba nie trzeba odpowiadać? Bajka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Esiak 24.01.2011 20:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2011 a co powiecie na murowanie solbetu 600 optimal na grube spoiny (poziome i pionowe) na zwykłą zaprawę cementowo-wapienną? ściany docelowo mają być docieplone styro... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kuba Dąb 24.01.2011 20:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2011 a co powiecie na murowanie solbetu 600 optimal na grube spoiny (poziome i pionowe) na zwykłą zaprawę cementowo-wapienną? ściany docelowo mają być docieplone styro... ale po co sobie zycie utrudniać? Solbet nie dość, że super trzyma wymiary bloczków to ma dedykowany do tego własny klej, podobno nawet dodają go za darmo. Zaoszczedzisz sobie 70% pracy, nerwów, czasu i czegokolwiek jeszcze sobie wymyślisz. A, że ściany mają być docieplone to bardzo dobrze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Esiak 24.01.2011 20:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2011 pytanie jak murarze sobie poradzą z trzymaniem grubości po 3mm....? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Esiak 24.01.2011 20:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2011 aaaa i z tego co się orientuje to solbet daje zaprawę darmo jedynie do bloczków Ideal P+W.... jeśli się mylę proszę o sprostowanie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gustaw Fijak 25.01.2011 09:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2011 pytanie jak murarze sobie poradzą z trzymaniem grubości po 3mm....? zartujesz? kilenia z zebami ktora umozliwia nałożenie zaprawy tak aby spoina miala od 1 do 3mm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gustaw Fijak 25.01.2011 09:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2011 aaaa i z tego co się orientuje to solbet daje zaprawę darmo jedynie do bloczków Ideal P+W.... jeśli się mylę proszę o sprostowanie ano dorzucaja do P-W Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wilski 25.01.2011 14:09 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2011 ciepłe zaprawy przy gruości zabrawy rzędu 2mm. Chyba nie trzeba odpowiadać? Bajka. Z tym ,że u mnie murarze przewiduja 10 mm zaprawy na ten prefabet? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
amstrong89 25.01.2011 21:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2011 Oblicz sobie co ci wyjdzie taniej. Porównaj cenę i weź pod uwagę także to że im większa spoina miedzy bloczkami tym większy mostek termiczny. Przy BK na P+W daje się mniejsze ocieplenie np 5-8cm ze względu na dobrą jakość BK.(przy grubszej trzeba dać większe ocieplenie) Zobacz jak buduja ci murarze których masz zamiar zatrudnić. BK P+W to materiał który powinien być wykonany z największą precyzją, beż bezmyślnego walenia kleju na łączeniach albo łączenia połamanych bloczków. Widziałem takie na budowie gdzie "cieśla" bezmyślnie rozpiep...... bloczki klejone na ostatniej warstwie ścianki kolankowej która ocieplała murłaty. Nie dała mu do myślenia nawet wełna mineralna między murłatą a BK. Uważaj na pseudo wykonawców a z tymi prefabet to się zastanów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gustaw Fijak 26.01.2011 10:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2011 amstrong89 sluszna uwaga! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kuba Dąb 26.01.2011 18:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2011 Z tym ,że u mnie murarze przewiduja 10 mm zaprawy na ten prefabet? to ja bym zastanowił się albo nad ekipą albo nad producentem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzysztof czajka 31.01.2011 19:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2011 no dokładnie. Nie chcę tu jakoś wyjść na wielkiego przeciewnika tego producenta, bo nic o nim nie wiem. Ale jak się chciałem dowiedzieć to ich strona nawet mi za bardzo nie śmiga. Więc za dużo się nie dowiedziałem. A szukałem jak się ceny kreują w porównaniu, np do Solbetu ale nic. Bo jednak do tych większych, sprawdzonych producentów mam większe zaufanie. Więc zadam pytanie czy ktoś budował może już z Bk Prefabetu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kuba Dąb 06.02.2011 14:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2011 Ktoś budował napewno, bo by firmy inaczej nie było. I nie wieszajmy też psów na stronie internetowej, bo serwer zawsze może się sypnąć każdy. Nawet nazwa.pl się sypie co chwile. Co nie zmienia faktu, że gdybym miał wybierać też wybrałbym coś większego, jak np. solbet, o którym mówicie. Bo jakoś tak większe zaufanie mam. Trochę jak kupić buty na targu i buty w adidasie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gustaw Fijak 08.02.2011 10:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2011 pamietajmy ze producenci dziela sie na globalnych i lokalnych, jezeli cena jest w granicach 1zl nawet 2zl to i tak wole globalnego producenta bo jednak cos za nim przemawia.ze Polak potrafi wiemy doskonale, wiec moze warto zwrocic uwage na nasze rodzime produkty. Prefabet - pewnie beda i zwolennicy tylko ilu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kuba Dąb 09.02.2011 15:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2011 Wiesz jak to mówią: każda potwora znajdzie swojego amatora. Może nawet i bym zbudował dom z ich bloczków bk, ale to kwestia indywidualna. Pytanie czy ktoś szuka lepszego, czy tańszego czy jeszcze innego. Na daną chwilę wiem, że mimo wszystko stawiam na jakość, nawet gdyby miało to bardziej wysuszyć mi portfel. A że Polak potrafi, fakt wiemy doskonale Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts