Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Beton komórkowy- jaka zaprawa??

Recommended Posts

Mam pewien problem.Planuje budować dom z pustaków prefabet 36.Nie wiem jednak jaką zaprawę dobrać żeby było jak najlepiej i najtaniej;)

Nie wiem czy kupić gotową zaprawę ,czy może perlit i jakoś go mieszać z cementem ?Z tym ,że znowu nie znam proporcji jakie dawać i co dodawać do tego perlitu....I czy sie to w ogóle opłaci? Mam ścian zewnetrznych 160 m2 i gotowa zaprawa z alpolu wyszłaby mnie około 3000zł(może się myle).Może zna ktoś tanszą metodę:)??

Prosze o pomoc

a co powiecie na murowanie solbetu 600 optimal na grube spoiny (poziome i pionowe) na zwykłą zaprawę cementowo-wapienną? ściany docelowo mają być docieplone styro...

ale po co sobie zycie utrudniać? Solbet nie dość, że super trzyma wymiary bloczków to ma dedykowany do tego własny klej, podobno nawet dodają go za darmo. Zaoszczedzisz sobie 70% pracy, nerwów, czasu i czegokolwiek jeszcze sobie wymyślisz. A, że ściany mają być docieplone to bardzo dobrze ;)

Oblicz sobie co ci wyjdzie taniej. Porównaj cenę i weź pod uwagę także to że im większa spoina miedzy bloczkami tym większy mostek termiczny. Przy BK na P+W daje się mniejsze ocieplenie np 5-8cm ze względu na dobrą jakość BK.(przy grubszej trzeba dać większe ocieplenie) Zobacz jak buduja ci murarze których masz zamiar zatrudnić. BK P+W to materiał który powinien być wykonany z największą precyzją, beż bezmyślnego walenia kleju na łączeniach albo łączenia połamanych bloczków. Widziałem takie na budowie gdzie "cieśla" bezmyślnie rozpiep...... bloczki klejone na ostatniej warstwie ścianki kolankowej która ocieplała murłaty. Nie dała mu do myślenia nawet wełna mineralna między murłatą a BK. Uważaj na pseudo wykonawców a z tymi prefabet to się zastanów.

no dokładnie. Nie chcę tu jakoś wyjść na wielkiego przeciewnika tego producenta, bo nic o nim nie wiem. Ale jak się chciałem dowiedzieć to ich strona nawet mi za bardzo nie śmiga. Więc za dużo się nie dowiedziałem. A szukałem jak się ceny kreują w porównaniu, np do Solbetu ale nic. Bo jednak do tych większych, sprawdzonych producentów mam większe zaufanie. Więc zadam pytanie czy ktoś budował może już z Bk Prefabetu?

Ktoś budował napewno, bo by firmy inaczej nie było. I nie wieszajmy też psów na stronie internetowej, bo serwer zawsze może się sypnąć każdy. Nawet nazwa.pl się sypie co chwile. Co nie zmienia faktu, że gdybym miał wybierać też wybrałbym coś większego, jak np. solbet, o którym mówicie. Bo jakoś tak większe zaufanie mam. Trochę jak kupić buty na targu i buty w adidasie.

pamietajmy ze producenci dziela sie na globalnych i lokalnych, jezeli cena jest w granicach 1zl nawet 2zl to i tak wole globalnego producenta bo jednak cos za nim przemawia.

ze Polak potrafi wiemy doskonale, wiec moze warto zwrocic uwage na nasze rodzime produkty.

Prefabet - pewnie beda i zwolennicy tylko ilu.

Wiesz jak to mówią: każda potwora znajdzie swojego amatora. Może nawet i bym zbudował dom z ich bloczków bk, ale to kwestia indywidualna. Pytanie czy ktoś szuka lepszego, czy tańszego czy jeszcze innego. Na daną chwilę wiem, że mimo wszystko stawiam na jakość, nawet gdyby miało to bardziej wysuszyć mi portfel.

A że Polak potrafi, fakt wiemy doskonale ;)