yummyyummy 15.11.2009 10:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2009 pytanie do znawców i wlaścicieli takich schodów: http://farm3.static.flickr.com/2691/4105489600_6f815378a9_o.jpg (jesli to zdjęcie kogoś z forumowiczów, to przepraszam za pozyczenie, pomimo przekopania kikudziesięciu stron nie zalazłam autora ) pytanie własciwe jak takie schody są montowane do ściany? zamierzamy zrobic prawie że identyczne, tyle że pierwszy bieg nie będize się rozpoczynal od środka pomieszczenia, ale przy ścianie. drugi bieg - przy drugiej ścianie, trzeci "wisi" w powietrzu i opiera się na stropie. Problem jest tylko z drugim biegiem - w tym miejscu prawie przez calą szerokość mam komin w ścianie, mocowanie schodów mogloby byc ewentualnie w dwóch miejscach - na początku i na końcu biegu (mam około 20 cm sciany murowanej nośnej, potem zaczyna się komin i kończy około 40 cm od konca otworu w stropie, dalej znów ściana nośna). Jak wowczas mocowac schody na fragmencie gdzie mam komin? I czy wogóle? Szerokość otworu w stropie - 197 cm, na drugim biegu właśnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cieszynianka 16.11.2009 21:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2009 Tu masz schody Forumowiczów. Znajdź te, które Ci odpowiadają i zadaj posiadaczowi pytania http://forum.muratordom.pl/pochwalcie-sie-swoimi-schodami,t107124.htm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
yummyyummy 17.11.2009 08:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2009 już naskrobałam do kaury jak na razie tylko ona ma zblizone do tych na moim zdjęciu, dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KamaG 17.11.2009 09:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2009 te które wstawiłaś są ze strony wnętrza.budujemydom.pl, z forumowiczów m.in ja je mam w dzienniku jako wymarzone szukam to link bezpośrednio do strony: http://wnetrza.budujemydom.pl/index.php?option=com_ponygallery&Itemid=2&func=detail&id=779#ponyimg ale nie mam pojęcia jak dotrzeć do wykonawcy MAM: http://marchewka-schody.informatorbudownictwa.pl/ schody MS-16 dane wykonawcy, skopiowane z podanej strony Marchewka Schody i balustrady Ul. Piotrowice 125 55-311 Kostomłoty (woj. dolnośląskie) tel. 071 397 01 83, 071 397 01 94 faks. 071 397 01 83, 071 397 01 94 www: http://www.marchewka.pl E-mail: [email protected] PS. zadzwoniłam, powiedziano mi, że konkretną wycenę robią na podstawie przesłanych rzutów budynku i przekroju, po ustaleniu szczegółów: rodzaju drewna, barierki ale występnie powiedziano mi, że schody 2, x 2,3m(otwór w stropie) i wys. 2,8(ze stropem) w dębie to koszt ok 30tys. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaura 17.11.2009 10:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2009 Yummy....... dostałam wiadomosć od Ciebie, ale odpowiadam w tym wątku... moze info przyda się komuś jeszcze. U stolarza, który nasze schody wykonał nazywają sie skrzynkowe. W pierwszym etapie powstał metalowy stelaż zakotwiony w dwóch scianach nośnych, w tym zaraz przy starcie schodów jest komin wyciągowy do okapu (kuchnia po drugiej stronie ściany). Nie wiem jak głęboko sięgają kotwy, ściany mamy z porothermu 30cm. Potem ten stelaż (po którym śmigaliśmy chwilę jak w małpim gaju ) został obudowany płytą OSB i finalnie warstwą drewna. Na końcu zamontowane zostały balustradki i poszło finalne olejowanie. Schody wg nas wyszły cud-malina. Nie sa tak subtelne jak te ze zdjecia, ale są wygodne, praktyczne, wytrzymałe, nie skrzypią, nie dudnią. Drewno pracuje- taka jego natura, więc robią się delikatne szczelinki miedzy drewnem a ścianą- nie mamy listew przyściennych, więc można je dostrzec. Jak dla mnie jest to bez znaczenia. Mogę z czystym sumieniem polecić wykonawcę http://www.romanowscy.com Takie schody jak ze zdjęcia na początku wykonuje firma Marchewka, jak również Domański-schody. Z tym że produkty Marchewki to mercedesy wśród schodów- byłam w montowni za Wrocławiem, naprawdę cuda tam potrafią. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
yummyyummy 17.11.2009 14:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2009 dziekuję za odzew właśnie kauro o takie informacje mi chodziło, podejrzewałam, że te schody mają "coś" w sobie grubość stopni u mnie akurat nie gra roli, tak jak mówiłam - Twoje wyglądają super marchewa liczy sobie krocie, więc pewnie będę szukała wykonawcy lokalnego (lubelskie). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
yummyyummy 17.11.2009 15:03 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2009 KamaG, dzięki za dokopanie się do źródeł, tylko tak jak pisałam, te ceny... bałabym się chodzić po tak drogich schodach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KamaG 17.11.2009 16:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2009 to masz dokładnie jak ja schody marchewkowe podobały mi się do dziś, tzn do momentu jak do nich zadzwoniłam, w sumie to schody podobają mi się dalej tylko cena nie, a jak sobie wyobrażę moje dwa psy na tych 30tys. to już mi zachwyt mija Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaura 18.11.2009 15:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2009 Dziewczyny te 30 tysiaków to cena za schody dębowe. Egzotyki wychodzą odpowiednio drożej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KamaG 19.11.2009 08:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2009 masz rację Kaura, nawet nie chciałam pytać o egzotyki, bo już ta cena jest dla mnie nie do przełknięcia przy ograniczonym mocno budżecie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marysia2009 20.02.2010 19:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2010 Czy moze ktos z was wie gdzie i jaki producent ma w ofercie sruby montazowe do skrecenia razem trepa i podstopnicyw schodach dywanowych.Dziekuje za informacje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość ANSEXXX 20.02.2010 20:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2010 http://doschodow.pl/lacznik-schodow-dywanowych-zeta-p-44.html?cPath=1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marysia2009 20.02.2010 21:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2010 Te loczniki to juz widzialem sa drogie. ANSE&DREW dzieki za link. Chodzi mi o cos takiego jak na tych zdjeciach http://centrum-schodow.com.pl/oferta-1,7-pl.html#7 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość ANSEXXX 20.02.2010 21:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2010 to chodzi Tobie o mocowanie przyscienne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość ANSEXXX 20.02.2010 22:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2010 http://doschodow.pl/lacznik-schodow-bolcowych-scienny-p-41.html?cPath=1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marysia2009 20.02.2010 22:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2010 nie chodzilo mi o przyscienne. _Tylko chodzi mi o te trzy sruby od spodu trepa ktorymi jest skrecony jeden z drugim Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kevinlomax 07.07.2010 08:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lipca 2010 Mam nadzieję że watek jeszcze aktualny. Żeby skręcić ze sobą trep i podstopnicę przy schodach dywanowych (trep, podstopnicę i jeszcze jeden trep) potrzebne sa tuleje gwintowane zewnątrz i wewnątrz. Na zewnątrz mają gwint do drewna a w środku gwint metryczny. Jak zobaczysz jak to wygląda to bez problemu rozwiążesz zagadkę jak to zamontować. Dokładnie nazywa się to "tulejka wkręcana z wewnętrznym gwintem metrycznym" i ma to firma WURTH. Ewentualnie można jeszcze użyć dwugwintu czyli śruby która z jednej strony ma wkręt do drewna i z drugiej gwint metryczny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
e-mól 22.01.2011 13:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2011 Mam taką małą prośbę na pw do posiadaczy takowych konstrukcji.Kaura ma to wiem, a ktoś jeszcze? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ilona Agata 22.01.2011 15:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2011 Ja również jakież to pytanie? Chętnie pomogę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
e-mól 22.01.2011 16:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2011 W sumie bez sensu sekrety robię, prosiłabym właścicieli takich schodów o wysłanie mi fotek z etapu montażu konstrukcji stalowej, przed obłożeniem jej drewnem.Z góry dziękuję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts