Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Schody dywanowe - montaż, zdjęcia itd.

yummyyummy

Recommended Posts

pytanie do znawców i wlaścicieli takich schodów:

http://farm3.static.flickr.com/2691/4105489600_6f815378a9_o.jpg

(jesli to zdjęcie kogoś z forumowiczów, to przepraszam za pozyczenie, pomimo przekopania kikudziesięciu stron nie zalazłam autora :) )

pytanie własciwe :)

jak takie schody są montowane do ściany? zamierzamy zrobic prawie że identyczne, tyle że pierwszy bieg nie będize się rozpoczynal od środka pomieszczenia, ale przy ścianie. drugi bieg - przy drugiej ścianie, trzeci "wisi" w powietrzu i opiera się na stropie.

Problem jest tylko z drugim biegiem - w tym miejscu prawie przez calą szerokość mam komin w ścianie, mocowanie schodów mogloby byc ewentualnie w dwóch miejscach - na początku i na końcu biegu (mam około 20 cm sciany murowanej nośnej, potem zaczyna się komin i kończy około 40 cm od konca otworu w stropie, dalej znów ściana nośna). Jak wowczas mocowac schody na fragmencie gdzie mam komin? I czy wogóle?

Szerokość otworu w stropie - 197 cm, na drugim biegu właśnie.

• Odpowiedzi 50
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

te które wstawiłaś są ze strony wnętrza.budujemydom.pl, z forumowiczów m.in ja je mam w dzienniku jako wymarzone :wink:

szukam :wink:

to link bezpośrednio do strony:

http://wnetrza.budujemydom.pl/index.php?option=com_ponygallery&Itemid=2&func=detail&id=779#ponyimg

ale nie mam pojęcia jak dotrzeć do wykonawcy :oops:

MAM:

http://marchewka-schody.informatorbudownictwa.pl/

schody MS-16

dane wykonawcy, skopiowane z podanej strony

Marchewka

Schody i balustrady

Ul. Piotrowice 125

55-311 Kostomłoty (woj. dolnośląskie)

tel. 071 397 01 83, 071 397 01 94

faks. 071 397 01 83, 071 397 01 94

www: http://www.marchewka.pl

E-mail: [email protected]

PS. zadzwoniłam, powiedziano mi, że konkretną wycenę robią na podstawie przesłanych rzutów budynku i przekroju, po ustaleniu szczegółów: rodzaju drewna, barierki

ale występnie powiedziano mi, że schody 2, x 2,3m(otwór w stropie) i wys. 2,8(ze stropem) w dębie to koszt ok 30tys.

Yummy.......

dostałam wiadomosć od Ciebie, ale odpowiadam w tym wątku... moze info przyda się komuś jeszcze.

U stolarza, który nasze schody wykonał nazywają sie skrzynkowe.

W pierwszym etapie powstał metalowy stelaż zakotwiony w dwóch scianach nośnych, w tym zaraz przy starcie schodów jest komin wyciągowy do okapu (kuchnia po drugiej stronie ściany). Nie wiem jak głęboko sięgają kotwy, ściany mamy z porothermu 30cm.

Potem ten stelaż (po którym śmigaliśmy chwilę jak w małpim gaju :) ) został obudowany płytą OSB i finalnie warstwą drewna.

Na końcu zamontowane zostały balustradki i poszło finalne olejowanie.

Schody wg nas wyszły cud-malina. Nie sa tak subtelne jak te ze zdjecia, ale są wygodne, praktyczne, wytrzymałe, nie skrzypią, nie dudnią.

Drewno pracuje- taka jego natura, więc robią się delikatne szczelinki miedzy drewnem a ścianą- nie mamy listew przyściennych, więc można je dostrzec. Jak dla mnie jest to bez znaczenia.

Mogę z czystym sumieniem polecić wykonawcę http://www.romanowscy.com

Takie schody jak ze zdjęcia na początku wykonuje firma Marchewka, jak również Domański-schody.

Z tym że produkty Marchewki to mercedesy wśród schodów- byłam w montowni za Wrocławiem, naprawdę cuda tam potrafią.

pozdrawiam

dziekuję za odzew :) właśnie kauro o takie informacje mi chodziło, podejrzewałam, że te schody mają "coś" w sobie :)

grubość stopni u mnie akurat nie gra roli, tak jak mówiłam - Twoje wyglądają super :)

marchewa liczy sobie krocie, więc pewnie będę szukała wykonawcy lokalnego (lubelskie).

:)

• 3 months później...
  • 4 months później...
Mam nadzieję że watek jeszcze aktualny. Żeby skręcić ze sobą trep i podstopnicę przy schodach dywanowych (trep, podstopnicę i jeszcze jeden trep) potrzebne sa tuleje gwintowane zewnątrz i wewnątrz. Na zewnątrz mają gwint do drewna a w środku gwint metryczny. Jak zobaczysz jak to wygląda to bez problemu rozwiążesz zagadkę jak to zamontować. Dokładnie nazywa się to "tulejka wkręcana z wewnętrznym gwintem metrycznym" i ma to firma WURTH. Ewentualnie można jeszcze użyć dwugwintu czyli śruby która z jednej strony ma wkręt do drewna i z drugiej gwint metryczny.

• 6 months później...