budowniczy30 23.01.2011 18:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2011 Ja również planuję takie schody, tylko jedna firma w moim mieście podejmie się ich realizacji i dostałam wycenę, czy mogę wiedzieć ile kosztowały wasze, na jakiej są konstrukcji i z jakiego materiału oraz czy zdecydowalibyście ponownie na takie rozwiązanie:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Princesa 25.01.2011 07:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2011 Podpinam się pod pytanie. Są droższe od innych rozwiązań czy raczej nie? Ja jestem nimi oczarowana, idealne do nowoczesnego wnętrza Wysłałam dziś zapytania do 3 firm, zobaczymy, co doradzą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Princesa 25.01.2011 08:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2011 Czy schody dywanowe da się zakotwić w ścianie o grubości 12 cm zrobionej z silki? Schody mają być z 1 strony otwarte a z 2 mają działową ściankę (1 bieg, bo 2 - wyższy już z 1 strony przylega do nośnej). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
budowniczy30 25.01.2011 18:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2011 Czy schody dywanowe da się zakotwić w ścianie o grubości 12 cm zrobionej z silki? Schody mają być z 1 strony otwarte a z 2 mają działową ściankę (1 bieg, bo 2 - wyższy już z 1 strony przylega do nośnej). Wiesz z tego co się orientuję to ściana musi być nośna, bo całą konstrukcja się na tym trzyma. Właśnie zawsze pytają o grubość ściany przy wycenie. Jeżeli będziesz miała wycenę to będę wdzięczna za podzielenie się informacją. Moja firma wyceniła schody na 21000 bez balustrady, druga natomiast ok 15000. Wykonanie z tego samego materiału dąb barwiony na merbau, do tego chciałbym poręcz szklaną- koszt to ok 7000 zł. Co najważniejsze pytaj zawsze o grubość stopni bo obie firmy dały grubość 9 cm i wtedy naprawdę wyglądają ładnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
e-mól 25.01.2011 19:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2011 Czy ktoś potrafi powiedzieć jaka przewagę będzie miała konstrukcja stalowa obudowana drewnem nad konstrukcją z samego drewna, a może ta druga lepsza?Bo już zauważyłam, że na dwa sposoby te schody można zrobić. budowniczy, a ta wycena za 15000 to jaki typ? Samo drewno czy stal + drewno Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Princesa 25.01.2011 21:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2011 (edytowane) budowniczy30 no właśnie mi zorbiła 1 firma wycenę a o grubość ściany nie pytali innej frmie pisałam o tym 1 biegu bez ściany nośnej, do 2 dni obiecali odpisać, więc być może jest sposób skoro od razu nie napisali, że się nie da Póki co wyceny od 19 tys do 23 brutto+ barierka ale ona u nas będzie krótka więc to niski koszt. Pisałam dziś jedynie do dużych firm od schodów, pewnie małe zakłady mają ceny niższe, ale zaczęłam celowo od dużych firm. edit: doczytałam właśnie na stronie zebradesign (robią schody) że wersja drewniana na metalowej konstrukcji może być zrobiona bez kotwienia w ścianach bocznych. Można je zamontować na etapie stanu surowego (sam metal) i używać jako schody robocze a potem nałożyć drewno i jest piękny dywanik no to kamień z serca... jak zobaczyłam dywanowe schody to już teraz żadne inne mi się nie podobają I dostałam jeszcze info, że te na metalowej konstrukcji to +4 tys. i że one są masywniejsze właśnie. Edytowane 26 Stycznia 2011 przez Princesa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
budowniczy30 27.01.2011 18:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2011 Witam, e-mól Dla mnie wyceniła firma na konstrukcji drewnianej, trzeba naprawdę zwracać uwagę na solidność wykonania i grubość stopni, to z jakiego materiału są wykonane. Wiele zależy na jakiech technice pracuje dana firma i w czym się specjalizuje. Podczas rozmów rozważałam różne rozwiązania nawet robienie oddzielnie konstrukcji i obłożenie drewnem przez stolarza. W sumie po przeliczeniu czasem wychodziło drożej, ponieważ firmy od schodów liczą sobie wtedy więcej i oczywiście zostaje problem gwarancji. Jeżeli coś będzie się działo to do kogo wtedy? Jeden będzie odsyłał do drugiego. Cena samej konstrukcji to ok 200-250 zł za stopień. Oczywiście nie muszą być one kotwiczone, mogą opierać się tylko na stropie, ale myślę, że takie kotwiczone są mocniejsze. Princesa Ja niestety na pewno również nie zdecyduję się na inne schody. Jeżeli chodzi o proporcje pomiędzy wielkością firmy a ceną schodów to nie zawsze idzie to w parze. Ja np wyceniałm w mniejszych firmach i tylko zerkałam na pięknie wykonane schody wiodącej firmy na rynku-nawet nie odważyłam się wysłać zapytania. Po wielu rozmowach już mięliśmy rezygnować z tej koncepcji ale jeszcze poprosiłam męża aby sprawdził cenę właśnie w dużej firmie i okazało się że nie tylko mają dużą wiedzę i od razu zrobili wycenę to również cena okazała się naprawdę dobra. Niektóre małe firmy nawet nie podejmowały się realizacji a wręcz pewnie zastanawiały się co ta kobieta wymyśla Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
yaro672 04.02.2011 14:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2011 Czy mógłbyś podać na priv namiary na firmę w której robileś wyceny swoich schodów. Z góry dziękuję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
budowniczy30 04.02.2011 16:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2011 Czy mógłbyś podać na priv namiary na firmę w której robileś wyceny swoich schodów. Z góry dziękuję Wysłałam:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
yaro672 06.02.2011 09:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2011 Dotarło!Dziekuję bardzo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Iwek 07.02.2011 08:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2011 hej, ja mam schody dywanowe jednobiegowe zrobione przez lokalnego stolarza Schody nie mają żadnej metalowej konstrukcji, zostały przywiezione w 3 częsciach i na miejscu skręcone. Sciana przy której są schody jest zrobiona z cegły pełnej, tylko nie wiem jak schody są do ściany przymontowane, zapytam i dopiszę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
budowniczy30 09.02.2011 18:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2011 hej, ja mam schody dywanowe jednobiegowe zrobione przez lokalnego stolarza Schody nie mają żadnej metalowej konstrukcji, zostały przywiezione w 3 częsciach i na miejscu skręcone. Sciana przy której są schody jest zrobiona z cegły pełnej, tylko nie wiem jak schody są do ściany przymontowane, zapytam i dopiszę Bardzo ładne schody, rozumiem, że są na konstrukcji drewnianej i mocowane do ściany, mogę wiedzieć jakiej grubości są stopnie i jak była ich cena na priv. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
djcezar 23.02.2011 06:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2011 hej, ja mam schody dywanowe jednobiegowe zrobione przez lokalnego stolarza Schody nie mają żadnej metalowej konstrukcji, zostały przywiezione w 3 częsciach i na miejscu skręcone. Sciana przy której są schody jest zrobiona z cegły pełnej, tylko nie wiem jak schody są do ściany przymontowane, zapytam i dopiszę Witam Bardzo ładne schody. Możesz napisać jakich wymiarów są stopnie i podstopnice i grubość? A jak one są przymocowane do ściany? Pozdrawiam Djcezar Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kozien 06.03.2011 22:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2011 hej, ja mam schody dywanowe jednobiegowe zrobione przez lokalnego stolarza Schody nie mają żadnej metalowej konstrukcji, zostały przywiezione w 3 częsciach i na miejscu skręcone. Sciana przy której są schody jest zrobiona z cegły pełnej, tylko nie wiem jak schody są do ściany przymontowane, zapytam i dopiszę ja również poproszę inf. na priv ile kosztują takie schody i jak są mocowane.Schody bardzo ładne. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Iwek 07.03.2011 16:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2011 Z góry przepraszam za "szybkość" mojej odpowiedzi:), ale jakoś tak ciągle mi z głowy te schody wypadały!grubość schodów - 5 cmgłębokość stopnia - 23 cmwysokość podstopnicy 17 cmAle z tego co wiem, to stolarz dobiera wysokość i głębokość schodów i stopnic w zależności od długości ściany i wysokości.Drewno bukowe.Do ściany montowane są na jakieś śruby i kołki, ale nie wiem jakie, a że ze stolarzem jesteśmy pokłóceni to się już raczej nie dowiem:)Cena 10tyś. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
djcezar 08.03.2011 19:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2011 WitamDzięki za odpowiedź Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karol22 19.03.2011 22:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2011 Witam...Bardzo podobaja mi sie takie schody jak ma Iwek, ale czy ma ktoś namiary na małą firme lub stolarza z okolic Puław...? woj. lubelskie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kornik 1 07.07.2011 09:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lipca 2011 Z góry przepraszam za "szybkość" mojej odpowiedzi:), ale jakoś tak ciągle mi z głowy te schody wypadały! grubość schodów - 5 cm głębokość stopnia - 23 cm wysokość podstopnicy 17 cm Ale z tego co wiem, to stolarz dobiera wysokość i głębokość schodów i stopnic w zależności od długości ściany i wysokości. Drewno bukowe. Do ściany montowane są na jakieś śruby i kołki, ale nie wiem jakie, a że ze stolarzem jesteśmy pokłóceni to się już raczej nie dowiem:) Cena 10tyś. Pozdrawiam Kto robi takie schody za 10 tyś.? Przecież sam materiał i łączniki prawie tyle wychodzą! Poza tym konstrukcja musi być zbadana, żeby nie było tragedii. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Matilde1 01.08.2011 12:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2011 Ja np wyceniałm w mniejszych firmach i tylko zerkałam na pięknie wykonane schody wiodącej firmy na rynku-nawet nie odważyłam się wysłać zapytania. Po wielu rozmowach już mięliśmy rezygnować z tej koncepcji ale jeszcze poprosiłam męża aby sprawdził cenę właśnie w dużej firmie i okazało się że nie tylko mają dużą wiedzę i od razu zrobili wycenę to również cena okazała się naprawdę dobra. Która to wiodąca firma na rynku? pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Danae 25.08.2011 11:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2011 (edytowane) Czy wie ktoś może ile kosztują schody techne, miał ktoś - marzą mi się takie schody dywanowe Edytowane 31 Grudnia 2011 przez Danae Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts