Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Schody dywanowe - montaż, zdjęcia itd.

yummyyummy

Recommended Posts

Która to wiodąca firma na rynku?

pozdrawiam

Trąbczyński, przynajmniej z tego co widać na ich stronie, nie robi schodów dywanowych z drewna tylko ze stali obklejonej drewnem, chociaż wzornictwo niektórych schodów ma bardzo ładne.

Kornik robi lite dywany ze 100% drewna:

[ATTACH]71752[/ATTACH]

Edytowane przez kornik 1

• 3 months później...
  • Odpowiedzi 50
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witam. Podbije temat.

Również szukam wykonawcy na takie schody i jestem z Białegostoku. Pisałem już do wielu firm ale ceny od 25 ty są dla mnie nie do przyjęcia. Może ma ktoś na to radę? i jakąś zaufaną firmę? Prosze o PW.

Jak ze stabilnością takich schodów?

U mnie niestety ale muszą one być na metalowym stelażu oraz trochę zakręcone (opis jak by ktoś stał na pierwszym stopniu): wejście na ścianę (na przeciwko) , obrót w lewo (ściana na przeciwko i po prawej ); obrót 90 stopni ściana na przeciwko i po prawej , obrót 90 stopni wyjście , ściana po prawej po lewej schody a z tyłu ściana.

• 2 weeks później...
  • 3 weeks później...
witam, czy dysponuje ktoś wiedzą z jakiego profilu powinny być wykonane schody dywanowe ilość stopni (schodów) to 7-8 szt. długość biegu to ok 2,7m na forum stolarskim doczytałem ze robią z kształtownika 50x50 czasami z 60x60. Biorąc firmę do wyceny takiej konstrukcji powiedziano mi ze się podejmą ale z kształtownika 80x60 o ściance 3mm i nie wiem czy to nie jest lekka przesada

• 2 weeks później...
  • 1 year później...
Witam forumowiczów. Schody na konstrukcji metalowej to już nie schody dywanowe a tylko takie udające! Prawdziwe dywany są z litego drewna bez żadnych profili wewnątrz. Wiele firm boi się robić prawdziwe schody dywanowe bo po prostu nie znają tej technologii więc proponują ludziom zamienniki. Cena schodów dywanowych poniżej 25 tys. jest alarmująca i należy unikać takich wykonawców. Sam koszt materiałów i robocizny jest przy tego typu schodach olbrzymi a i montaż kosztowny bo długotrwały. Jeśli robi je tylko kilka firm w Polsce to musi to o czymś świadczyć! Jest tyle innych typów schodów, że każdy znajdzie sobie coś ładnego -niekoniecznie muszą to być schody dywanowe. Wiele razy mam pytania podobnego typu: ludzie chcą schody bolcowe, półbolcowe, dywanowe lub półkowe ze szklanymi balustradami a potem wielkie zdziwienie, że takie schody kosztują ponad 30 tys. Jak mnie nie stać na nowego Merca to kupuję sobie Fiata - i to jeździ i to jeździ. Schodziarze mają tego pecha, że wchodzą na budowę na samym końcu. Początkowo inwestorzy "szaleją" bo kasy jak lodu, na wszystko wystarczy! W miarę jak się budżet kurczy (a kurczy się zawsze, chyba że ktoś ma nieograniczony) szukają oszczędności. Byłem na takiej budowie, gdzie płyty kamienne na elewacje przyjechały z Włoch, terakota prosto z Hiszpanii i nawet baterie łazienkowe były na zamówienie przywożone z Norwegii. Kiedy przyszło do schodów Pani chciała je u mnie zamówić z............ płyty wiórowej bo kasa się skończyła. Odmówiłem bo nie będę firmował swoją nazwą takiego dziadostwa! Jeśli chce się czegoś niepospolitego to musi to niestety kosztować, szkoda że zazwyczaj o tym nie pamiętamy. Jakość i bezpieczeństwo, gwarancja i odpowiedni serwis konsumencki też kosztują (tak klienta, jak i firmę wykonującą zleconą usługę). Pozdrawiam! dudik - schody drewniane. Edytowane przez dudik
zmiana w treści