Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Nibe 1245

Jacek150

Recommended Posts

Od początku listopada mam zainstalowaną Nibe 1245 12kw do tego bufor podłogówki 100 litrów Biawar. Jestem ciekawy jak sie pompa sprawuje innym użytkownikom. Wszędzie mam podłogówkę tj. 300 m kw. W marcu zamierzam się wprowadzic. Na razie wykańczam wnetrze. W sumie wszystko działa ok , nie miałem jeszcze rachunku za prąd od 11-2010. W domu mam temperaturę ok 19,5 stopnia. Podczas pracy pompy temperatura dolnego źródła oscyluje w dniu dzisiejszym na wlocie do pompy 2 stopnie a na wylocie ok -2 stopni. Jeśli pompa nie pracuje to na wlocie po ok 20 minutach mam 7,5 stopnia. Kolektor pionowy 6 x 50 m. Ustawilem krzywą grzania n 3 tj. przy temperaturze 0 stopni na zewnątrz woda w podłogówce ma ok 27, 7 stopni. Jesli macie podobny sprzęt to napiszcie czy wszytko mam ok. Dodam że od 07-11 -10 do dzisiaj pompa chodziła 1075 godzin.

• 3 weeks później...
Jak duże wymienniki ma PC gruntowa Nibe 10KW ?

Jesli przez wymiennik chodzi Ci o kolektor grunowy aka dolne zrodlo, to nie ma dla niego stalej wielkosci. I dotyczy to kazdej pompy ciepla.

Zwlaszcza jesli jest to kolektor poziomy, jego dlugosc powinna byc uzalezniona od warunkow grutowych. Kolektor pionowy jest mniej czuly na warunki gruntowe, ale jest te sa dobre, np grube warstwy wodonosne, to mozna to go pewnie skorcic, zaoszczedzic.

marcin

Edytowane przez Jastrząb
.

Od początku listopada mam zainstalowaną Nibe 1245 12kw do tego bufor podłogówki 100 litrów Biawar. Jestem ciekawy jak sie pompa sprawuje innym użytkownikom. Wszędzie mam podłogówkę tj. 300 m kw. W marcu zamierzam się wprowadzic. Na razie wykańczam wnetrze. W sumie wszystko działa ok , nie miałem jeszcze rachunku za prąd od 11-2010. W domu mam temperaturę ok 19,5 stopnia. Podczas pracy pompy temperatura dolnego źródła oscyluje w dniu dzisiejszym na wlocie do pompy 2 stopnie a na wylocie ok -2 stopni. Jeśli pompa nie pracuje to na wlocie po ok 20 minutach mam 7,5 stopnia. Kolektor pionowy 6 x 50 m. Ustawilem krzywą grzania n 3 tj. przy temperaturze 0 stopni na zewnątrz woda w podłogówce ma ok 27, 7 stopni. Jesli macie podobny sprzęt to napiszcie czy wszytko mam ok. Dodam że od 07-11 -10 do dzisiaj pompa chodziła 1075 godzin.

Koszt za 2,5 miesiąca 1075X3(bo cop 4)=3225kWh to około 1600 zł dojdzie jeszcze cwu czyli jakieś 600 zł /miesiąc:p

Nibe 1245 w wersji 12 kw trój fazowa na pobór mocy ok 2, 5 kw. przy 0/35. Nigdy temperatura dolnego źródła sie nie obniżyła poniżej plus 1,5 a na zasilaniu nigdy nie miałem w pobliżu 35 stopni a pomimo tego zawsze temperatura w domu oscylowala ok 19, 5 stopnia. Więc myślę że COP jest troche wyższy niż 4.

• 1 month później...
Witam! Mam pc NIBE 1245 12 kw, 200 m2 podłogówki, 4 osoby, wm z reku i GWC. Pierwszy rachunek za okres 17.10.-17.12. ( były wtedy tęgie mrozy )- nie mieszkaliśmy jeszcze - wyniósł 940 zł, minus jakieś 100 zł, czyli ok. 420 na miesiąc za ciepło. Drugi rachunek - do 17.02. 1600 zł. Mieszkamy od 18.01., taryfa budowlana, wszystko na prąd, brak podbitki i jeszcze kilka mostków termicznych do likwidacji. przez jakieś 2 tygodnie grzałam sobie wodę w trybie luksusowym, w domu teraz jest 21.8-22.5 st. C, ale były i okresy kiedy było 26 st. podczas regulacji. Obecnie nachylenie krzywej na +2, przesunięcie na +3, temp. zasilania 28. Przechodzę na taryfę G12 i chcę założyć podlicznik na pc.

• 3 weeks później...

Ja mam 1245 8kw i użytkuje ją już prawie dwa lata (od września 2009).

Do tej pory to miałem tylko drobne problemy z wchodzeniem pompy w tryb awaryjny z powodu wahań napięcia w sieci.

Elektronika tej pompy jest bardzo wrażliwa na skoki napięcia (u mnie na fazę było nawet 200V)

Wczoraj pękła złączka elastyczna w piecu łącząca sprężarkę z dolnym źródłem (był serwis i powiedział ze jest to problem który notorycznie występuje w pompach z pierwszego okresu produkcji.

Dodam ze mam jeden z pierwszych modeli z kolorowym wyświetlaczem.

Wymiana złączki ma dziś nastąpić….

Jeżeli miał bym jeszcze raz dokonać wyboru typu ogrzewania budynku nie zmienił bym zdania!!!

Pozdrawiam

• 1 month później...
  • 4 years później...