Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Nibe 1245

Jacek150

Recommended Posts

Czy ktoś może porównywał Nibe 1245 z IVT Greenline HE C (ewentualnie Nibe 1145 z IVT HE E)?

Chodzi mi o możliwości sterownika, wymogi odnośnie DZ itp.

Rozważam PC z kolektorem pionowym (ok. 150mb) i wygląda że te 2 pompy mają bardzo podobną charakterystykę.

Wymogi dolnego źródła są takie same, bo jego wielkość dobierasz do mocy pompy a nie marki ani modelu. Co do sterownika - ogólnie sterownik Nibe ma więcej możliwości, ale wiem o co konkretnie Ci chodzi.

• 2 years później...

Zaglądają tu jeszcze użytkownicy tej pompy? ;)

Ja mieszkam pół roku, od pierwszego listopada po dziś dzień wydałem na ogrzewanie i wodę 350 zł. Dom 200m2 (tylko podłogówka), 2 odwierty pionowe. Pompa 8kW. Mam pytanie czy można gdzieś sprawdzić w menu ile razy na dobę pompa się włącza?

Zaglądają tu jeszcze użytkownicy tej pompy? ;)

Ja mieszkam pół roku, od pierwszego listopada po dziś dzień wydałem na ogrzewanie i wodę 350 zł. Dom 200m2 (tylko podłogówka), 2 odwierty pionowe. Pompa 8kW. Mam pytanie czy można gdzieś sprawdzić w menu ile razy na dobę pompa się włącza?

350 zł za 16 dni ogrzewania i CWU gdzie raczej nie było potrzeby grzania to okropna kwota. Jęśli jest ciepło i ogrzewanie za miesiąc 700 zł to ile będzie kosztowało ogrzewanie jak będzie -15 stopni.

350 zł za 16 dni ogrzewania i CWU gdzie raczej nie było potrzeby grzania to okropna kwota. Jęśli jest ciepło i ogrzewanie za miesiąc 700 zł to ile będzie kosztowało ogrzewanie jak będzie -15 stopni.

To pierwszy sezon i zaraz po zamieszkaniu, także wszystko jest możliwe :yes: Ja w pierwszym sezonie hajcowałem ekogroszkiem na maksa a i tak ciężko mi było 21st w domu osiągnąć. Teraz mam 23 bez większego wysiłku...

Statystyk dobowych w Nibe nie ma, są ogólne od początku działania pompy. Możesz sobie okresowo notować i dzielić przez ilość dni.

Wszystkie menu i podmenu chyba przejrzałem, i nie widzę nawet tych ogólnych statystyk, gdzie one są??

Co do mojego 350 zł to przepraszam, mój błąd. chodziło o okres od 1 pazdziernika do 15 listopada. Także tu juz chyba wygląda dobrze.

Może ktoś mi podpowiedzieć jak uruchomić Nibe Uplink? To znaczy, w instrukcji jest mowa żeby się zarejestrować na nibeuplink.com, itd. ale mi chodzi o informacje techniczne, w instrukcji piszą:

Podłączyć kabel sieciowy (prosty, kat. 5e UTP) z wtyczką

RJ45 do gniazda RJ45 z tyłu pompy ciepła.

no ale gdzie dalej podłaczam to Rj45? do routera?

Może ktoś mi podpowiedzieć jak uruchomić Nibe Uplink? To znaczy, w instrukcji jest mowa żeby się zarejestrować na nibeuplink.com, itd. ale mi chodzi o informacje techniczne, w instrukcji piszą:

Podłączyć kabel sieciowy (prosty, kat. 5e UTP) z wtyczką

RJ45 do gniazda RJ45 z tyłu pompy ciepła.

no ale gdzie dalej podłaczam to Rj45? do routera?

tak do routera.

• 1 year później...

Dzięki za odpowiedź.

Chętnie posłuchałbym opinii P. Tomek_Wen, który w 2011 pisał w tym wątku, że ma taka pompę:)

Co do abonamentu za sterowanie zdalne to faktycznie słabo.

A lokalnie z komputera domowego podłączonego do tej samej sieci, można zmieniać parametry?

Za darmo jest tylko podgląd parametrów. Zmiana ustawień przez www/apke kosztuje 25EUR/rok. Nie ważne czy stoisz obok pompy w tej samej sieci czy z Sydney. Miałem przez 3 miesiące z kuponu. Uważam że sterowanie jest niepotrzebne. Żeby dopasować parametry wystarczy raz dziennie podejść żeby coś zmienić. A jak już dopasujesz to masz spokój na parę miesięcy. Jak wprowadziłem zmiany w listopadzie to nie było potrzeby dotykać do marca. Bardziej mi się podobala rozszerzona historia ( też 25EUR/rok):

-wykresy od momentu uruchomienia a nie miesiąc

-więcej wykresów

-możliwość oglądania kilku na raz

Ale też nie warto za ta kasę,

Ww. pompa była w moim kręgu zainteresowań przez kilka lat, lecz ostatecznie zmieniłem zdanie i kupuję pompę firmy Vaillant, model VWF 58/4 z wbudowanym zasobnikiem. W tej pompie opcja internetowa jest darmowa, chłodzenie aktywne i sterowanie internetowe w cenie.

Aktualnie jest promocja na te pompy więc wychodzi taniej niż podobna firmy NIBE.

Jeśli ktoś ma Vaillanta, proszę o podzielenie się swoimi doświadczeniami.

Pozdrawiam

Zajrzyj na tą stronkę, może Ci się spodoba.

Kupiłem to do mojej IVT i wydaje mi się że jest przydatne.

Przez jakiś czas przy pomocy tego softu sterowałem pompą na odległość.

Na email przysyła mi raporty cogodzinne i dzienny.

Robi wkresy.

http://husdata.se/default.asp?id=15

Zajrzałem, dla tej Nibe są 2 warianty:

-interfejs MODBUS za 112 EUR którym możemy podłaczyc pompe do komputera lokalnie i ewnetualnie potem sie do tego komputera podłaczyć zdalnie

-raspberry pi z odpowiednim kabelkiem + platforma online 160 EUR+28 EUR/rok

Wydaje mi się że już lepiej kupić premium od producenta za 25 EUR/rok jak ktoś tego potrzebuje.