JacekBB 28.09.2015 06:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2015 Czy ktoś może porównywał Nibe 1245 z IVT Greenline HE C (ewentualnie Nibe 1145 z IVT HE E)? Chodzi mi o możliwości sterownika, wymogi odnośnie DZ itp. Rozważam PC z kolektorem pionowym (ok. 150mb) i wygląda że te 2 pompy mają bardzo podobną charakterystykę. Wymogi dolnego źródła są takie same, bo jego wielkość dobierasz do mocy pompy a nie marki ani modelu. Co do sterownika - ogólnie sterownik Nibe ma więcej możliwości, ale wiem o co konkretnie Ci chodzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin_ozo 16.11.2017 10:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2017 Zaglądają tu jeszcze użytkownicy tej pompy? Ja mieszkam pół roku, od pierwszego listopada po dziś dzień wydałem na ogrzewanie i wodę 350 zł. Dom 200m2 (tylko podłogówka), 2 odwierty pionowe. Pompa 8kW. Mam pytanie czy można gdzieś sprawdzić w menu ile razy na dobę pompa się włącza? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wihajster 16.11.2017 11:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2017 Statystyk dobowych w Nibe nie ma, są ogólne od początku działania pompy. Możesz sobie okresowo notować i dzielić przez ilość dni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maciuspala 16.11.2017 14:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2017 Zaglądają tu jeszcze użytkownicy tej pompy? Ja mieszkam pół roku, od pierwszego listopada po dziś dzień wydałem na ogrzewanie i wodę 350 zł. Dom 200m2 (tylko podłogówka), 2 odwierty pionowe. Pompa 8kW. Mam pytanie czy można gdzieś sprawdzić w menu ile razy na dobę pompa się włącza? 350 zł za 16 dni ogrzewania i CWU gdzie raczej nie było potrzeby grzania to okropna kwota. Jęśli jest ciepło i ogrzewanie za miesiąc 700 zł to ile będzie kosztowało ogrzewanie jak będzie -15 stopni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
map78 16.11.2017 15:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2017 350 zł za 16 dni ogrzewania i CWU gdzie raczej nie było potrzeby grzania to okropna kwota. Jęśli jest ciepło i ogrzewanie za miesiąc 700 zł to ile będzie kosztowało ogrzewanie jak będzie -15 stopni. To pierwszy sezon i zaraz po zamieszkaniu, także wszystko jest możliwe Ja w pierwszym sezonie hajcowałem ekogroszkiem na maksa a i tak ciężko mi było 21st w domu osiągnąć. Teraz mam 23 bez większego wysiłku... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
imrahil 16.11.2017 20:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2017 pytanie czy dom był już rozgrzany, czy może ta kwota zawiera koszt rozgrzania np. z 15 stopni. no jeszcze jaka taryfa (zapewne G11) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin_ozo 17.11.2017 09:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2017 Statystyk dobowych w Nibe nie ma, są ogólne od początku działania pompy. Możesz sobie okresowo notować i dzielić przez ilość dni. Wszystkie menu i podmenu chyba przejrzałem, i nie widzę nawet tych ogólnych statystyk, gdzie one są?? Co do mojego 350 zł to przepraszam, mój błąd. chodziło o okres od 1 pazdziernika do 15 listopada. Także tu juz chyba wygląda dobrze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
drogba_37 22.11.2017 08:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2017 Może ktoś mi podpowiedzieć jak uruchomić Nibe Uplink? To znaczy, w instrukcji jest mowa żeby się zarejestrować na nibeuplink.com, itd. ale mi chodzi o informacje techniczne, w instrukcji piszą: Podłączyć kabel sieciowy (prosty, kat. 5e UTP) z wtyczkąRJ45 do gniazda RJ45 z tyłu pompy ciepła. no ale gdzie dalej podłaczam to Rj45? do routera? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
NC_PC 22.11.2017 09:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2017 Może ktoś mi podpowiedzieć jak uruchomić Nibe Uplink? To znaczy, w instrukcji jest mowa żeby się zarejestrować na nibeuplink.com, itd. ale mi chodzi o informacje techniczne, w instrukcji piszą: Podłączyć kabel sieciowy (prosty, kat. 5e UTP) z wtyczką RJ45 do gniazda RJ45 z tyłu pompy ciepła. no ale gdzie dalej podłaczam to Rj45? do routera? tak do routera. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
drogba_37 22.11.2017 09:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2017 Do routera kabelkiem mam daleko, ale mam w domu wifi, to mozna by zakończyć to jakąs karta wifi?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
NC_PC 22.11.2017 09:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2017 Do routera kabelkiem mam daleko, ale mam w domu wifi, to mozna by zakończyć to jakąs karta wifi?? http://allegro.pl/tp-link-wzmacniacz-sygnalu-tl-wa850re-i6591963019.html?utm_source=google&utm_medium=cpc&ev_campaign=plasma_tp-link&ev_adgr=TP+Link&ev_ln=PRODUCT+GROUP&gclid=Cj0KCQiA3dTQBRDnARIsAGKSflmu23zGPplmtnlq5Nttw5uRHBo9zlYajjvMlFv-Dhq5NjhytMPRgCAaAgZJEALw_wcB&dclid=CLDVyMbx0dcCFdSVGAodAdUFSw Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
drogba_37 22.11.2017 10:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2017 TAKI MI nie potrzebny, mam silny sygnał w całym domu, ale dzieki wiem o co chodzi, kupie zwykły adapter na rj45 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
A1986 04.03.2019 19:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2019 A tak ogólnie jak wam się sprawują pompy ciepła Nibe F1145 i F1245? Ile kosztują serwisy/naprawy? Pytanie do tych co od dawna mają Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zibizz1 04.03.2019 20:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2019 Kupiłem 2 lata temu, grzeje 1,5 roku. Jedyne co mnie wkurza to to że żeby mieć rozszerzone wykresy lub zmianę parametrów przez internet to trzeba płacić abonament. Bez tego jest tylko podgląd miesiąc wstecz. Użytkowanie bez problemu. Stopniominuty mi się bardzo podobają Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
A1986 05.03.2019 09:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2019 Dzięki za odpowiedź. Chętnie posłuchałbym opinii P. Tomek_Wen, który w 2011 pisał w tym wątku, że ma taka pompę Co do abonamentu za sterowanie zdalne to faktycznie słabo. A lokalnie z komputera domowego podłączonego do tej samej sieci, można zmieniać parametry? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zibizz1 05.03.2019 20:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2019 Za darmo jest tylko podgląd parametrów. Zmiana ustawień przez www/apke kosztuje 25EUR/rok. Nie ważne czy stoisz obok pompy w tej samej sieci czy z Sydney. Miałem przez 3 miesiące z kuponu. Uważam że sterowanie jest niepotrzebne. Żeby dopasować parametry wystarczy raz dziennie podejść żeby coś zmienić. A jak już dopasujesz to masz spokój na parę miesięcy. Jak wprowadziłem zmiany w listopadzie to nie było potrzeby dotykać do marca. Bardziej mi się podobala rozszerzona historia ( też 25EUR/rok):-wykresy od momentu uruchomienia a nie miesiąc-więcej wykresów-możliwość oglądania kilku na razAle też nie warto za ta kasę, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
A1986 06.03.2019 09:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2019 Dzięki za odpowiedź, cenne szczegóły, których nie wyłapałem na etapie czytania dokumentacji:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
NOMIS 09.03.2019 15:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2019 Ww. pompa była w moim kręgu zainteresowań przez kilka lat, lecz ostatecznie zmieniłem zdanie i kupuję pompę firmy Vaillant, model VWF 58/4 z wbudowanym zasobnikiem. W tej pompie opcja internetowa jest darmowa, chłodzenie aktywne i sterowanie internetowe w cenie. Aktualnie jest promocja na te pompy więc wychodzi taniej niż podobna firmy NIBE.Jeśli ktoś ma Vaillanta, proszę o podzielenie się swoimi doświadczeniami.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zibizz1 09.03.2019 21:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2019 Zajrzyj na tą stronkę, może Ci się spodoba. Kupiłem to do mojej IVT i wydaje mi się że jest przydatne. Przez jakiś czas przy pomocy tego softu sterowałem pompą na odległość. Na email przysyła mi raporty cogodzinne i dzienny. Robi wkresy. http://husdata.se/default.asp?id=15 Zajrzałem, dla tej Nibe są 2 warianty: -interfejs MODBUS za 112 EUR którym możemy podłaczyc pompe do komputera lokalnie i ewnetualnie potem sie do tego komputera podłaczyć zdalnie -raspberry pi z odpowiednim kabelkiem + platforma online 160 EUR+28 EUR/rok Wydaje mi się że już lepiej kupić premium od producenta za 25 EUR/rok jak ktoś tego potrzebuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts