Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Podłoga w garażu

Nowicjisz2

Recommended Posts

Witam

Czy w garażu który znajduje się na tym samym poziomie co cała reszta domu (dom jednorodzinny z garażem) też na podłogę chudziak i 10 steropian i ponowna wylewka , czy tylko wylewka bez steropianu ? Jak myślicie , proszę o pomoc ?

Dziękuje

Przepraszam jeśli nie dokładnie się opisałem !!

Zapraszam na stronkę !!!

http://pl.20dollars2surf.com/?ref=232095

Mam zamiar nie ogrzewać garażu. Zadałem to samo pytanie paru fachowcom i odpowiedzieli mi, że mimo wszystko dawać styro, bo grunt raczej nie "ogrzeje" garażu, a dawanie 20 cm wylewki (tyle musiałbym dać, żeby garaż był na jednym poziomie z resztą pomieszczeń) na chudziaka jest bez sensu.

Czy możecie mi poradzić, jak "zagospodarować" te 20 cm nad chudziakiem? Czy można na chudziak nasypać np. 5 cm piachu, na to np. 5 cm styro? Reszta to byłaby wylewka i płytki gresowe. Czy nie kombinować "jak koń pod górkę" tylko położyć styro i zalać go betonem?

Daj sobie spokój z tym styropianem, nasyp piachu i zrób wylewkę z lekkim zbrojeniem, pod samochód osobowy powinno wystarczyć jakieś 10 cm. Jedyne co możesz zrobić, to ocieplić ścianę garażu, jeśli ma być nie ogrzewany, od strony pomieszczeń mieszkalnych, przed wykonaniem wylewki.

Garaż może być niżej niż pomieszczenia mieszkalne - będzie 1 stopień. Nie zawsze to co architekt wymyśli jest wg mnie konieczne.

Ja planuję garaż w bryle nie ogrzewany bez styropianu na podłodze. Będzie na ścianie i suficie. A od wilgoci jest przede wszystkim wentylacja o której niektórzy w garażu zapominają.