Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jak to Nulla z Tu?kiem buduj?

Recommended Posts

• Odpowiedzi 94
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Dzisiaj bardzo ważny Pan Dyrektor z firmy Goran oglądał moje okno wyglądało to tak:

-Panie Jacku to jest ten problem

- O Matko Boska co się z tym stało , ktoś walnął siekierą?

- Zgadł Pan

- Chyba Pani żartuje

- Nie wcale

- Nie wierzę, Pani żartuje

- Nie zartuję, to co tym możemy zrobić

- Pani Aniu, prosze się nie martwić zabierzemy, tu rozgrzejemy wstawimy nowa ramkę i zgrzejemy na nowo, nawet Pani nie pozna że coś sie z tym działo

- A ile to bedzie kosztować?

- Jak dla Pani to gratis

- Chyba Pan Zartuje

- A skądże

i w ten oto sposób moje okno zostanie uratowane :D :D :D

To dobre wiadomosci a te złe to takie że jeszcze nie mam ostatecznej decyzji kredytowej i dzisiaj była niezła awantura o to w banku, mój doradca Pani Karolinka zrobiła taki raban w Caku że ąż furczało, zagroziła im że nie dostaną ani jednego klienta z mojej firmy ( a jest ich około 10-15 miesięcznie) i tak się przestraszyli, że dzwonili do nej co godzine i potwierdzali ze prace w toku i ze nie puszczą pracownika do domu jesli nie skończy. Boję sie tylko czy to nie będzie miało negatywnego wpływu na moja decyzję.

z kredytem ciągle nic, wczoraj wymyślili że mi go dadzą ale w dwóch transzach po akceptacji wykonanych robót przez bank, efekt tego był taki że powiedziałam im że chyba jednak wycofam swój wniosek, obiecywali 4 dni a tu zaraz trzy tygodnie mija, już sie nie dziwię że klienci mojej firmy tak narzekają. Pan obiecał że dzisia to już napewno ostateczna decyzja będzie tylko dlaczego już w to nie wierzę?

:cry:

Dzisiaj złożę wniosek w innym banku, jako stałemu klientowi oferują "specjalne" warunki i decyzję w 48h zobaczymy ile w rzeczywistości trwa 48 h

A co do budowy prawie skończyliśmy elektrykę, mamy już rozprowadzone wszystkie pomieszczenia poza kuchnią i przebudowywaną łazienką, zostało też podłączenie skrzynki bezpiecznikowej (rozdzielnicy) i podłączenie do "fazy" co pewnie zostanie dokonane w piątek

Całą środę byłam strasznie zajęta, najpierw musiałam dostarczyć dodatkowe dokumenty po otrzymaniu decyzji, żeby bank mógł zacząć szykować umowę i dostarczyć opinię z Kredyt Banku na temat spłaty rat za działkę, przy okazji złożyłam u nich wniosek zobaczymy czy 48h jest realne.

Potem odwiedziłam kochanych Panów od kuchni, żeby dopracować projekt i po kilku godzinach przemyśleń mam jeszcze większy dylemat.

Jedna strona jest dograna na 100% i wyglądać ma tak

http://www.apetrulewicz.photosite.com/~photos/tn/266_348.ts1117040554000.jpg

natomiast na drugą są 4 koncepcje, jeśli możecie to napiszcie która Wam się najbardziej podoba

nr 1 - piekarnik przy oknie

http://www.apetrulewicz.photosite.com/~photos/tn/273_348.ts1117039888000.jpg

nr 2 - cargo i szafka

http://www.apetrulewicz.photosite.com/~photos/tn/270_348.ts1117024620000.jpg

nr 3 - szafki i blat

http://www.apetrulewicz.photosite.com/~photos/tn/271_348.ts1117024790000.jpg

nr 4 - pełna zabudowa

http://www.apetrulewicz.photosite.com/~photos/tn/276_348.ts1117040758000.jpg

http://www.apetrulewicz.photosite.com/~photos/tn/267_348.ts1117040698000.jpg

• 2 weeks później...

Jejku prawie dwa tygodnie nic nie napisałam a dzieje sie sporo....

przyjechał juz materiał na hydraulikę i jeszvze w tym tygodniu powinna się zacząć praca nad jej ułożeniem

Dzisiaj po długim kastingu został wybrany wykonawca tynków, ocieplenia poddasza i wykonania sufitów podwieszanych

Umówiliśmy sie też wstępnie z panem od wylewek

kupiliśmy motor dla Tuśka

poszukujemy motoru dla mnie, już testowałam dwie sztuki i mam dylemat co wybrać

w pracy nie mam czasu na nic, nawet na śniadanie

zaczełam kurs przygotowywujący do egzaminu na usługowe prowadzenie ksiąg w ministerstwie

wyjeżdzamy na wyjazd integracyjny, którego organizacja zabiera mi czas na sniadanie i chodzenie do łazienki

Tusiek wyjeżdza na tydzień do Włoch i zostawia mnie samą z Juniorem na pastwę robotników :cry:

czekamy na wycenę tynków zewnętrznych

bardzo żałujemy że nie udało nam się dotrzeć do Whisperów :(

i sama nie wiem co jeszcze

• 3 weeks później...

1. Mamy elektrykę

2. Mamy instalacje do alarmu - chyba już całą

3. Mamy hydraulikę - bez ogrzewania podłogowego które położymy po skończeniu tynków

4. Mamy część tynków - prace w toku :D

5. Kupiliśmy gres na taras

6. Kupiliśmy kabinę do łazienki ( powiększonej) na dole

7. Nie mamy kątów prostych w domu, próbujemy nadrobic to tynkiem

8. Mamy gniazdko z trzema małymi ptaszkami i mamy problem co z nim zrobić

9. Nie mam czasu na nic :evil:

10. W sobotę zbudowaliśmy z Tuśkiem śliczna huśtawkę - zapraszam na testy :D

11. Tusiek zlitował się i nie pojechał do Włoch, tylko został i pilnował elektryka

12. Odbył sie wyjazd integracyjny dla pracowników mojej firmy, wrócili zadowoleni, ja też - że juz po wszystkim

13. Poszukuje glazury, wybieram drzwi

14. Zamówiliśmy kuchnię

15. Zapłaciliśmy za hotel w Bułgari :D

16. :evil: :evil: :evil: Straciłam notebooka :evil: bo się spalił :evil:

17. Tynki zewnętrzne chyba będzie robił nam Pan Edzio z ramienia firmy od tynków wew.

18. Poszukuję kamienia na obudowę ściany i kominka

.... i musze wracac do pracy :evil:

Nie mam nadal czasu, więc napiszę tylko troszeczkę

Tynki na dole sobie schną, na górze jeszcze trwają prace ale koniec jest już bliski.

Dzisiaj miałam spotkanie w sprawie parapetów i obudowy kominka, czekam na wycenę i próbki kamienia.

Jutro dostane ostateczny kosztorys na wykonanie ocieplenia dachu, ułożenia płyt OSB na strychach, zrobienie sufitów podwieszanych i zrobienia tynków zewnętrznych wraz z ociepleniem. Jeszcze nie wiemy czy tynki będa akrylowe czy silikatowe - cena zadecyduje.

Jeśli wszystko będzie ok to w poniedziałek zaczynamy ww prace.

Teraz muszę się umówić z panem który dociągnie wodę i gaz do budynku.

No i nadszedł czas na ostateczny wybór i zakup kominka, grzejników i pieca

No i jeszcze wylewki, w przyszłym tygodniu mam spotkanie w tej sprawie i pewnie wtedy też dostanę wstępny kosztorys, jeśli mnie nie zabije cena to za ok 2 tygodnie zaczniemy robić wylewki.

Czy powinnam już zamawiać parkiet i glazury?

mamy wycenę na kamień obudowa całego słupa wraz z obudową kominka to ok 10 m 2 kamienia, albo będą to Slawanowice czy jakoś tak, albo naturalny trawertyn z dziurkami, koszt 7500 brutto - chyba pójdę kraść :(

Mamy też wycenę parapetów większość będzie z marmuru i tylko w górnej łazience będzie z trawertynu, większość materiału jest moja (odpady pobudowlane z mojej firmy) koszt całości ok 400 zł

Jak myślicie kiedy mozna zacząć żądać od Stoenu kary za brak prądu?

Wczoraj prawie cały dzień, na noc łaskawie włączyli a już miałam w perspektywie nocny wypad nad jezioro celem kąpieli rodziny ( cała wieś już tam była), dzis od rana cisza - prądu brak - a tynkarze siedzą i klną bo czas ucieka, robota goni i Prezes Whisper bedzie zły.

Jak wychodziłam ok 10 to jeszcze nie było, zobaczymy ile uda się chłopakom zrobić?

Mam już wycenę na ocieplenie dachu ( wełna 20 cm + wiatro i paroizolacja+ robocizna) 45,5 pln netto m2

na zrobienie podwieszanych sufitów ( z materiałem) 30,70 pln netto m2

oraz na tynki zewnętrzne ( styropian 10 cm )

przy tynku akrylowym 75 zł m2

przy tynku silikatowym 81 zł m2

Jeśli możecie to napiszcie co myslicie o tych cenach?

Tynki zakończone, w sobotę ekipa zapakowała busa i udała sie w kierunku Whisperówki gdzie zabawi chwilę.

Jakoś tak pusto, żedna ekipa sie nie kręci, nic sie nie dzieje a czas ucieka.

W srodę zaczynamy ocieplenie dachu, i sufity podwieszane

A 28.07 wyjeżdzamy na urlop i jak wrócimy to nasz domek ma nas przywitać w nowym ubranku, wyposażony w sufity i przygotowany na wylewki.

Dzisiaj mamy z Tuśkiem policzyć ile parkietu musimy zakupić, ile terakoty itp.

Wczoraj kupilismy wymarzona lodówke i w zwiazku z tym musimy przeprojektować kuchnię bo nam sie kolumbryna zmieścić się nie chce, dobrze że jeszcze nie zaczeli szafek robić.

W piątek wieczorem byliśmy u Abrombów, fajnie mają :D

• 2 weeks później...

Wiem, zaniedbałam pisanie, przyznaje się do winy :oops:

Ostatnie dni to był koszmar, niby od poniedziałku byłam na urlopie, ale niestety i w poniedziałek i we wtorek i na dodatek we środe codziennie mnie z niego odwoływali i od rana do nocy siedziałam w biurze, w czwartek nastąpił bunt, wyłączyłam telefon i zaczełam pakować walizki, sprzątać i ogólnie rzecz biorąc szykować się do wyjazdu. A dzisiaj koło 12 wsiedliśmy do samochodu i właśnie jedziemy na zasłużony urlop.

Jak zwykle droga jest dla mnie jedynym czasem który mogę bezkarnie poświęcić na przeczytanie wszystkich zaleglości, więc siedzę i czytam.

Wiem że miałam zamieścić zdjęcia z aktualnych prac, ale niestety po naprawie notebooka nie działa mi program do administrowania albumem, dlatego przepraszam wszystkich zainteresowanych obiecuję coś wykombinować jak wrócę do kraju.

A co do tego co się u nas dzieje:

Mamy piękny 70 m strych, ma tylko jedną wadę jest trochę za niski, ok 1,5m , ale to nie przeszkadza naszym planom jego zagospodarowania, ponieważ dzieli się na trzy części, to jedna jest moja, jedna Tuśka, a jedna zostanie graciarnią.

Zaczelismy robić ocieplenie dachu, w dniu wczorajszym mieliśmy wyłożony cały dach paroizolacją i chłopaki szykowali się do układania wełny

Jak wrócimy to powinny być zrobione wszystkie sufity podwieszane łącznie z nietypowymi wnękami i kompletne ocieplenie dachu. Mam nadzieję że zrobią tak jak chciałam.

Casting na wylewki, wygrał Pan Robert i 16 sierpnia ( my wracamy 14) ekipa wchodzi z układaniem ociepleń na podłogach i wylewkami. Do tego czasu musi być zrobione kompletne ogrzewanie podłogowe, a mnie tam nie będzie :o

Mam nadzieję że moja siostra która czasowo przejela obowiązki szefa budowy poradzi sobie.

I to na tyle, zbliżamy się do granicy więc będzie koniec internetu, trzymajcie kciuki za to co sie u mnie dzieje

• 1 month później...

Jak widać w komentarzach wróciliśmy, prace trwają i to w takim tempie że nie mam czasu nic napisać, za co bardzo przepraszam.

Na dzień dzisiejszy mniej więcej wygląda to tak:

http://apetrulewicz.photosite.com/~photos/tn/572_348.ts1126280971282.jpg

to domek w kropki z zewnątrz.

Zakończyliśmy prace tynkarskie i ocieplenie dachu a także sufity

http://apetrulewicz.photosite.com/~photos/tn/563_348.ts1126280948289.jpg

to jest jajko na suficie w biblioteczce

http://apetrulewicz.photosite.com/~photos/tn/564_348.ts1126280950432.jpg

to kuchnia bez szafek

http://apetrulewicz.photosite.com/~photos/tn/568_348.ts1126280958905.jpg

to element użytkowo dekoracyjny naszej sypialni

http://apetrulewicz.photosite.com/~photos/tn/567_348.ts1126280956802.jpg

a to jest moja ukochana antresolka w sypialni dla gości

dodatkowo zakończyliśmy wylewki i pomalowaliśmy ( zagruntowaliśmy ) cały dom

mamy również zaliczkowane kominki ( padło na Hajduka) w przyszłym tygodniu będzie montaż

no i najważniejsze zaczynamy układanie glazury , terakoty i gresu. ( Prawie wszystko już kupione)

zakupiliśmy także lamelkę dębową na całe piętro i teraz poszukujemy wykonawcy.

I to na tyle, sami oceńcie...

• 2 weeks później...

Jak nie było czasu tak go nie ma, więc się zbuntowałam i wyjeżdzam, daleko, na 10 dni żeby odpocząć.

Dmek jest już caly szary i jak wszystko będze ok ( patrz pogoda) to w czwartek zaczynamy nakładanie tynku zewnętrznego.

A w środku praca wre...

Dziś rano mieliśmy terakotę w spiżarni i małym schowku na górze, powinna być dziś ułożona nasza garderoba, zaraz pojadę i sprawdzę :D

Jutro zaczynamy kuchnię, bo jeżeli nic nie nawali to w przyszłym tygodniu przyjadą szafki i sprzety kuchenne.

Muszę szybciutko kupić stelaże do wc i resztę glazury do górnej łazienki.

A i dzisiaj był pierwszy pomiar wilgotności wylewek na dzień dzisiejszy 3,9 czekamy :(

Czy pisałam że kupiliśmy wannę? Jest piękna 140X140 PoolSpa w kolorze pergamon ( bez bąbelków)

Teraz czeka mnie znalezienie wc i umywalki w tym samym kolorze, będzie wesoło. Tusiek się w głowę puka i coś bąka że jak mi się kolorów zachciało to teraz sama będę kibla w tym kolorze szukać... A właśnie że będę :evil: a co? :D :D :D