Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jak to Nulla z Tu?kiem buduj?

Recommended Posts

• 2 weeks później...
  • Odpowiedzi 94
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Dzisiaj po raz pierwszy od bardzo, bardzo dawna udalo mi sie usiąść do kompa i nadrobić zaległości czytelnicze, ostatnie 4 godziny tylko czytałam ale chyba wypada coś napisać.

U nas prace powoli ( bardzo ) dobiegają końca.

Kuchnia jest prawie skończona zostało pomalowanie sufitu, szafki są sprzęt działa

Od 1,5 tyg mamy wodę od 4 dni gaz i nadal nie mamy kanalizacji, jak tak dalej pójdzie to o mieszkaniu na gwiazdkę będę mogła tylko pomarzyć.

W sobotę powieśiliśmy kaloryfery a w poniedziałek ma dojechać piec.

Łazienka na dole wymaga tylko podłączeń natomiast glazurnik już zakończył w niej działalność.

W kotłowni są pomalowane ściany ułożona jest glazura i tereakota przyjechały już szafki, kupiliśmy też zlew i czekamy tylko na pralkę i piec aby zamknąć pomieszczenie

Spiżarnia również została pomalowana i wyposażona w szafki i światełko od zaszłego tyg jak większość pomieszczeń w domu została zaopatrzona w drzwi.

Salon jest w trakcie malowania, gotowy jest już parkiet, tymczasowa obudowa kominka i oświetlenie.

Najbardziej zaawansowany jest pokój Juniora ma pomalowane ściany, skończony parkiet, przybite listwy, gotowe oświetlenie a na dodatek w dniu dzisiejszym zyskał umeblowanie.

Nasza sypialnia ma na razie gotowy parkiet i piękny taras, oświetlenie i kominek, na tym na razie koniec.

Sypialnia gościnna jest na tym samym etapie co nasza.

Tyle że brak w niej tarasu i kominka :D

Górna łazienka ma prawie skończone ściany, zostało jakieś 12 płytek do przyklejenia na ścianach, wykonanie obudowy wanny i geberitu no i zrobienie podłogi, reszta już jest.

Mamy spory problem ze schodami, chcielibyśmy dębowe stopnice ale ceny jak na razie nas powalają, jeśli macie jakiś sprawdzony kontakt na stolarza to się polecam :D

Nirozwiązana kwestią pozostaje na razie balustrada, chciałbym aby była z nierdzewki ale chyba nas na to nie stać , tu również chętnie skorzystam z waszych doświadczeń.

Na zewnątrz domek już prawie wydląda ma zielone ściamy i zieloną dachówkę, tylko podbitki jeszcze nie ma bo chcieliśmy grafitową a ta niestety nie jest ogólnie dostępna ( min 3 tyg) .

Obydwa tarasy są już skończone ten na górze jest z drewna a ten na dole jest w gresie.

Przyjechały już meble do naszej sypialni ( łóżko i dwie szafki nocne - na więcej nas nie stać) , wypoczynek do salonu i krzesła do jadalni. Zamówiliśmy też stół do jadalni ale istnieje bardzo uzasadniona obawa że na gwiazdke nie dojedzie, jutro będę interweniować u producenta, przecież nie moge robić Wigili bez stołu.

Co do ogrzewania, kominki sprawują się całkiem nieźle i byłoby super gdyby nie to że trzeba dokładać w nocy, żeby to wyeliminować wstawiliśmy dwa piece gazowe i teraz całą dobę mamy ok 14-16 stopni w domu. Spaliliśmy jiż prawie całe drewno pozostałe po budowie i wypadałoby zamówić coś do palenia. I tu znowu zrwacam sie do Was po pomoc, czy moze znacie kogoś po tej stronie Warszawy i okolic kto sprzedałby nam troche drewna w ludzkiej cenie?

To na tyle, jak już obiecywałam w komentarzach wkrótce zamieszcze nowe zdjęcia tylko niech mi troche porządku zrobią bo przy 5 ekipach to mam w domu sajgon.

• 2 weeks później...

Piec zamontowany juz w piatek wieczorkiem w domu zrobiło sie cieplutko i z kranu popłyneła ciepła woda.

w dniu dzisiejszym zakończylismy malowanie , a w sobote na parterze pojawiły się meble tzn kanapa i fotele oraz 6 krzeseł, na stół musimy poczekać mam nadzieje że dojedzie przed świętami.

W poniedziałek zostały umyte okna i teraz zostaje nam posprzątać górę i ustawiać meble.

Tylko kanalizacji wciąż brak...

• 4 weeks później...

Mieszkamy

kanalizacji co prawda nie podłączyli, musieliśmy zrobić tymczasowe szambo, a tak właściwie to trochę wiekszą studzienkę rewizyjną, na razie musi wystarczyć.

Wigilia odbyła sie w nowym domu w gronie rodzinnym, przy nowym stole który na szczęście zdążył dojechać.

Na dzień dzisiejszy z prac "budowlanych" zostało zrobienie balustrady, zabudowa szaf wnękowych, powieszenie luster, brak jeszcze mebli w sypialni gościnej, zabudowy gabinetu i zimnego holu.

Ostro pracuję nad firankami, w sypialni już gotowe, wczoraj zawisły.

Powolutku przenosimy rzeczy z drugiego domu, i staram się od razu znajdować dla nich miejsce, tak aby nie robić bałaganu, Tusiek klepie kilometry, chyba musimy jakieś pudła załatwić bo się zabiega.

A i jeszcze jedna ważna sprawa od wczoraj mamy antenę na dachu, i to taką co dwie satelity odbiera, Tusiek mamrocza coś o zezie, ja na tym się nie znam, wiem że cyfra odbiera i Junior ma swoje Mini Mini i w domu jest spokój.

Przed Świętami niestety nie było czasu, ale ....

Chciałabym życzyć wszystkim forumowiczom aby ten Nowy Rok był dla Was chojny, aby dał zdrowie, cierpliwość i wytrwałość w budowie, aby nigdy nie barkowało kasy, materiałów i dobrych fachowców. Żeby każdy z Was mógł jak najszybciej zamieszkać w domu swoich marzeń.

Nulla Tusiek i Bartuś