sebeq 22.01.2011 17:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2011 [poprzednio post umieściłem w dziale prawnym, ale to chyba było złe miejsce] Witam, chciałbym zwrócić się o poradę. Przeszukałem sieć, jednak nie byłem w stanie znaleźć odpowiedzi na interesujące mnie pytania.Niestety prawo jest bardzo nie jasne lub różnie interpretowane. Wraz z kilkoma osobami jesteśmy właścicielami działek z wydanymi warunkami zabudowy. Największym naszym problemem jest jednak podłaczenie wody. W miejscowości jest wodociąg, którego właścicielem jest gmina (niebieski na rysunku poniżej), do niego wpięte są dwa wodociągi, będące własnością prywatnych inwestorów (zielony i czerwony). http://i.imgur.com/dI3JI.jpg Pierwotnie w warunkach technicznych otrzymaliśmy pozwolenie na włączenie się do wodociągu prywatnego (zielonego) za zgodą inwestora. Tutaj pojawia się pierwsze pytanie, na jakiej podstawie prawnej wodociągi mogą nakazać podłączenie się do czyjegoś prywatnego wodociągu?Pomijając to, inwestor który jest właścicielem tego wodociągu zarządał za swoją zgodę opłaty ok 2-3 krotnie przewyższającej koszta wybudowania tego odcinka wodociągu.Z tego względu zwróciliśmy się do wodociągów o wydanie nowych warunków technicznych. Zasugerowaliśmy że możemy włączyć się bezpośrednio do wodociągu gminnego, pomimo większej odległości i tak finansowo byłoby to dla nas lepsze.Jednak drugie warunki zabudowy nakazują podłączenie do innego prywatnego rurociągu. Odległość do niego jest większa (ponad 550mb) a koszty dla inwestora za zgodę na podłączenie też nie małe. Czy pod względem prawnym istnieje możliowść na zmuszenie wodociągów na wydanei zgody na podłączenie do wodociągu gminnego?Z tego co wyczytałem to teoretycznie gmina powinna zapewnić dostęp do wody, jednak rozumiem że jest to mało realne w chwili obecnej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts