Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

podpowiedzcie laikowi - styropian pod wylewkę z podłogówką

natalutka

Recommended Posts

Witam

Pomożecie laikowi? Wiem, że odpowiedź pewnie jest już gdzieś na forum, ale szukałam, czytałam i jeden mętlik przez to mam.

Wytłumaczcie mi proszę tak łopatologicznie :)

sytuacja wygląda tak

deweloper buduje nam dom, w poniedziałek planowane są wylewki. Dziś dopiero zorientowałam się, że pod podłogówką w połowie domu dali gruby styropian plus cienki styropian ze srebrną folią i na to rurki, a w reszcie domu dali cienki styropian (grubości takiej jak ten z folią) w dodatku zrobili spadek "ot tak sobie". Dodam jeszcze, że dwie sypialnie na parterze będą bez podłogówki, same grzejniki.

Ile tego styropianu powinno być pod podłogówką? Wydaje mi się, że taki połączenie ni w pięć ni w dziewięć dwóch grubości styro na środku holu jest niedopuszczalne? Po wylaniu podłogi w połowie domu będę miała zimniejszą podłogę?

Mam rację? chciałabym wiedzieć co dokładnie mam kazać poprawiać.

z góry dziękuję :)

niestety nie mamy projektu :( kupiliśmy ten dom niedawno, budowa jest już w końcówce

zaplanowane było w nim tradycyjne ogrzewanie z grzejnikami ściennymi

jutro zmierzę ile miejsca jest przy drzwiach, to da mi odpowiedź ile izolacji się zmieści

najbardziej niepokoi mnie fakt, że ot tak sobie dano dwie różne grubości styropianu , przez to rurki od podłogówki leżą w jednym miejscu na "górce" i nie trzymają poziomu

Edytowane przez natalutka

Jak jest budowa to i projekt musi być! Jeżeli kupujecie od dewelopera to on ma projekt . Absolutne minimum styropianu pod wylewki bez ogrzewania podłogowego to 10cm, tak miałem w projekcie u siebie gdzie miały być grzejniki. Jednak że mam podłogówkę mam tego styropianu 15cm. Mniej niż 10 styropianu się nie daje.