yosee 22.01.2011 19:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2011 (edytowane) Witam. Przed zimą i w trakcie ocieplałem poddasze wełną grubości 15cm, później pomiędzy stelaż kolejne 5cm wełny, nie mam danej jeszcze foli paroszczelnej, bo zauważyłem że krokwie są trochę wilgotne, a wełna od strony foli wysokoparoprzepuszczalnej jest trochę mokra. Pokrycie dachu mam z blachodachówki, pod spodem kontrłaty grubości 5cm i folia wysokoparoprzepuszczalna. Wełnę zrobiłem na styk do folii ? czy dobrze ? Czy dobrze zrobiłem ocieplając zimą ? Co teraz zrobić - jak wysuszyć ? Czy kleić teraz folię paroszczelną ? Edytowane 22 Stycznia 2011 przez yosee Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Konto usunięte_12* 23.01.2011 09:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2011 Wełnę zrobiłem na styk do folii ? czy dobrze ? Czy kleić teraz folię paroszczelną ? No właśnie! A gdzie szczelina (min. 3 cm) pomiędzy folią paroprzepuszczalną a wełną??? I jeszcze na dodatek zabrakło ci "pary" do założenia od razu paroizolacji?? No to teraz czekaj na letnie upały (może trochę pomogą ). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
yaco181 23.01.2011 21:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2011 Przynajmniej nie bedzie narzekal na fachowcow Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbigmor 24.01.2011 08:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2011 Montować folię i się nie przejmować. Wyschnie bez problemu (jeśli dach jest szczelny). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
yosee 24.01.2011 13:20 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2011 Okej to folie zamontuje, a co z wełną ? mam ją wyciągać i wkładać od nowa zostawiając minimum te 3cm przerwy ? Teraz będzie nie mały problem, bo będę musiał zdemontować wełnę pomiędzy stelażem i wyciągać tę co jest pomiędzy krokwiami. Czytałem na innych forach i piszą, że wełna może być dociśnięta to foli pod warunkiem, że nie będzie wybrzuszeń na foli w stronę blachodachówki, bo przy wysokich temperaturach może się owa folia uszkodzić, czy to prawda ? Proszę o poradę w tej sprawie, chcę to mieć zrobione na lata więc może lepiej trochę pracy wykonać przy tym ociepleniu. Z góry wielkie dzięki za odpowiedzi. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
yosee 24.01.2011 15:45 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2011 kontrłaty są na calej powierzchni dachu grubosci 5cm do nich jest przykręcona blachodachowka a pod nimi jest na calej powierzchni folia. Krokwie nie są mniejsze od grubosci ocieplenia tzn. wełna którą tam zastosowalem to Isower - Uni-Mata grubosci 15cm (krokwie są tej samej grubości) jest bardzo miękka a wełnę przymocowałem sznurkiem lecąc zygzakiem w odstępach około 10,15cm od siebie, więc wełna nie jest scisnięta, tylko dolega na całej powierzchni do folii. Normalnie mogę bez żadnych problemów włożyć tam rękę i jezdzic po całej dlugości folii. Dzisiaj cały wyłaz zabudowałem stelażem (robiąc tzw. klatkę) i zabepieczyłem folią, żeby ciepło z dolnych pomieszczeń nie dostawała się do góry. Czy jak zabezpieczę teraz cały dach folią paroizolacyjną to czy mokra wełna będzie miała wystarczająco dużo przepływu powietrza od strony blachodachowki, żeby wyschnąć ? Czy kolejna warstwa wełny (gdybym nie kleił teraz tej folii), która znajduje sie pomiedzy stelazem pod plyty g-k utrudni wysuszenie (czy będzie przepływ powietrza przez tak dużą ilość wełny) ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ardziu 24.01.2011 16:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2011 kontrłaty są na calej powierzchni dachu grubosci 5cm do nich jest przykręcona blachodachowka a pod nimi jest na calej powierzchni folia. prawidłowo powinno byc: krokwie membrana paroprzepuszczalne kontrłaty (2x6 lub podobnie) nabite przez membranę równolegle na krokwie łaty (4x6 lub podobnie) w poprzek krokwi i kontrłat pokrycie dachowe wygląda na to że brakuje ci właśnie kontrłat, przez co nie masz wentylacji między membraną a blachodachówką Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
yosee 24.01.2011 18:15 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2011 tak ;] czuc ze nad folia sa nabite kontrlaty Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts