phoenix22 22.01.2011 19:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2011 Witam. Domek stoi i czas na wykonczenie i w tym oto miejscu prosiłbym o pomoc. od razu informuje ze w temacie jestem raczej laikiem. Chodzi mi o ogrzewanie CO. w gre wchodzi piec na ekogroszek, na temat ktorego czytalem bardzo wiele i mam mieszane odczucia.Druga propozycja jest tradycyjny piec z gornym i dolnym spalaniem. i nie wiemy na co wlasnie sie zdecydowac majac nadzieje ze kochani forumowicze pomozecie. wybudowalismy dom w mojej rodzinnej wiosce. tak wiec dostep do drzewa jest praktycznie nieograniczony. dom ktory wybudowalismy to Atena parterowa z Ekstradomu ---> ----- http://www.extradom.pl/projekt-domu-atena-wrp1057.aspx ------- Z istotnych zmian ktore wprowadzilismy to podpiwniczenie calego garazu w sklad ktorego wchodzi kotłownia i jakas pseudo silownia, oraz zrezygnowalismy z dwoch łazienek kosztem jednej wiekszej nr. 11 na planie. planuje ogrzac calosc domu czyli okolo 150 m. dom postawiony jest z suporexa 24 + ocieplenie 12 styro. Strop jest drewniany ocieplony wełną 20 cm. planuje rowniez ocieplic dach welna, chociaz spotkalem sie z roznymi opiniami poniewaz poddasze nie bedzie zamieszkane. W jadalni, kuchni i łazience planujemy ogrzewanie podłogowe.reszta grzejniki. dodatkowo w salonie bedzie stał kominek lecz bez rozprowadzenia.Gazu nie bedzie. Ciepla wode chcemy pobierac z jakiegos wiekszego bojlera. Chcemy zainstalowac od razu solarki na sezon letni. I tu wlasnie dylemat. Jaki piec. Glowa mi peka a decydowac musimy sie w miare szybko. Podajnik niby dobry, prawie bezobslugowy --- ale jak wczesniej pisalem pochodzimy z wioski i codzienne rozpalanie mamy prawie we krwi. podobno trzeba tez uwazac aby ekogroszek byl dobry, paliwo zastepcze rowniez powinno byc naprawde w razie awarii. Bardzo zainteresowala mnie w jednym z tematow instalacja w domu p. Jareckiego. Czy taki piecyk wchodzilby w gre : http://allegro.pl/defro-optima-komfort-plus-15-nowa-l-kociol-piec-i1402706551.html Oczywiscie bardzo szanuje Wasze inne propozycje. Pragne dodac ze chodzi nam rowniez o jak najbardziej ekonomiczne ogrzanie. tak jak pisalem drewno raczej bedzie niedrogie w moim rejonie. ale znowy jakie sa czasy spalania w takich piecach ? nie chodzi o to aby biegac co 30 minut celem podkladania. Tu pewnie przewage mialby piec z podajnikiem. Kurcze naprawde trapi nas ten wybor. Czytalem rowniez na temat buforow ciepla. Czy w Naszym przypadku bylby on wskazany ? Prosimy o jak najwiecej rad Drodzy Forumowicze, czy dobrze planujemy to wszystko, czy dobry piec wybralismy, jakie grzejniki kupic, co ewentualnie zmienic.... Z gory dziekujemy za pomoc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
phoenix22 23.01.2011 06:03 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2011 pomocy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plamiak 23.01.2011 07:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2011 Witaj, moje sugestie: po pierwsze podłogówka wsządzie - będzie komfortowo i taniej niż podlogówka+grzejniki. Po drugie - jednak ekogroszek, ale kocioł z dużym paleniskiem w którym można włożyć dużo drewna. Dodatkowo niech ma retortę obrotową do spalania miału. Po trzecie solary sobie odpuść - w naszym klimacie i przy tych cenach to ekstrawagancja mająca niewiele wspólnego z ekonomią. Chyba że zrobisz samemu...Po czwarte - jeśli kociol na ekogroszek to nie bufor ciepla - grzanie dwóch ton wody ma sens tylko przy kotlach "zasypowych" .Ja sam mam kociol na ekogroszek i tylko podłogówkę, uklad jest prosty i niezawodny. Spokojnie można nie pojawiać się w kotłowni przez 3-4 dni (ostra zima), latem jednorazowy załadunek drewnem paleniska (u mnie małego) zapewnia ciepłą wodę (100 l) na cały dzień. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts