Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

koszty robocizny

kriszielony

Recommended Posts

I znowu to samo nic nie napisano o dachu ale zadano pytanie czy to konkurencyjne ceny?! Czy konkurencyjne czy nie to trudno powiedzieć. Są dość niskie więc dach musi być dość prosty. Po za tym ceny wyrwane z kontekstu a co z kryciem wstępnym, orynnowaniem, obróbkami itp.? Pozdrawiam.

I znowu to samo nic nie napisano o dachu ale zadano pytanie czy to konkurencyjne ceny?! Czy konkurencyjne czy nie to trudno powiedzieć. Są dość niskie więc dach musi być dość prosty. Po za tym ceny wyrwane z kontekstu a co z kryciem wstępnym, orynnowaniem, obróbkami itp.? Pozdrawiam.

Dzisiaj dekarze zaproponowali mi takie ceny:

- położenie więźby 25 zł m2

- deskowanie 13 zł m2

- położenie dachówki 38 m2

- dach 4 spadowy

- 240 m2

myślicie, że to konkurencyjne ceny ?

haha i zaraz znowu będzie jazda. ten zapłacił tyle, ten tyle a ten jeszcze mniej i zrobili mu więźbę i pokrycie w 3 dni, a wejdzie jakiś dekarz i powie że macie wszyscy do dooopy bo za tanio i za tyle to robią partacze :) jest już taki wątek i trzeba tam było się dopisywać. A tak w ogóle to nie rozumiem po co wypisujecie te ceny. na Podkarpaciu będą inne niż na Podlasiu, w Szczecinie inne niż w Lublinie. Dla pytających. Znajdźcie kilka ekip na własnym terenie i między nimi porównujcie, zarówno ceny jak i jakość według Was a także opinii wcześniejszych klientów. A jeśli już koniecznie tutaj pytacie to podajcie region z którego jesteście i w zapytaniu określcie że prosicie o opinie ludzi z waszego regionu. Bo już jeden wątek zaśmiecił się totalnie postami w stylu jaki przytoczyłem wyżej

• 2 weeks później...
  • 3 weeks później...

Witam

Mam dwie wyceny -dach 230m2 pełne deskowanie, papa, dachówka, nadbitka, dwa okna dachowe ( cały kompletny dach )

http://i3.fmix.pl/fmi2569/71e0f734001225194ce9850b/zdjecie.jpg

1 wycena 70zł m2

2 wycena 110zł m2

Województwo łódzkie

Dlaczego taka różnica czy 70zł to tak tanio czy 110 tak drogo ?

Pozdrawiam

• 2 weeks później...
Moja firma zajmuję się kryciem dachów od 22 lat. Za taki dach, dosyć prosty, liczyłbym około 30 zł za pokrycie z obróbkami i odprowadzeniem poziomym i pionowym wody, za więźbę około 20 do 25 zł, a papowanie 10 do 15 zł za metr. Do tego okna 300 za sztukę. Szczegółowa wycena oczywiście po obejrzeniu planów. Pozdrawiam.

Nie zauważyłem, że do pokrycie ma być dachówka, a więc cena za metr położenia ok 55 zł. Moje niedopatrzenie.

A co do nadbitki a podbitki to pewnie różnica będzie nie duża. Boazerię i tak trzeba kupić i pomalować/ polakierować.

Do nadbitki (podbitka między krokwowa) krokwy pasowało by wyheblować z trzech stron, aby to ładnie wyglądał, przynajmniej części widoczne. Za to robocizna mniejsza bo bez rusztu łatwiej wykonać niż pełną podbitkę ( skrzynkową) z drzewa

Za metr podbitki około 20-30 zł, Nadbitkę poniżej 20 zł za metr.