Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Szambo w pozwoleniu a BOŚ

mauri_b

Recommended Posts

Witam. To mój pierwszy post na forum. Mam pytanie. Dostałem pozwolenie na budowę domu wraz z szambem. Czy ktoś z Was, lub ktoś z Waszych znajomych zaryzykował i wybudował zamiast szamba biologiczną oczyszczalnię ścieków ze studnią chłonną? Czy ktoś to tak naprawdę sprawdza co tam mamy zakopane pod zimią? Niestety w planie zagospodarowania przestrzennego mam wpisane szambo do czasu wybudowania sieci kanalizacyjnej, także składanie wniosków o pozwolenie na wybudowanie BOŚ chy ba mija się z celem.

Witam. To mój pierwszy post na forum. Mam pytanie. Dostałem pozwolenie na budowę domu wraz z szambem. Czy ktoś z Was, lub ktoś z Waszych znajomych zaryzykował i wybudował zamiast szamba biologiczną oczyszczalnię ścieków ze studnią chłonną? Czy ktoś to tak naprawdę sprawdza co tam mamy zakopane pod zimią? Niestety w planie zagospodarowania przestrzennego mam wpisane szambo do czasu wybudowania sieci kanalizacyjnej, także składanie wniosków o pozwolenie na wybudowanie BOŚ chy ba mija się z celem.

Witaj,

Masz warunki zabudowy czy plan zagospodarowania?

To czy przyjda i sprawdza to jedno. Potem moga Ci kazac sie wykazac podpisana umowa z firma asenizacyjna na wybieranie tego zbiornika i rachunki za to wybieranie. Zeby sprawdzic czy nie masz szamba z dziura w dnie. Nie masz rachunkow? Sru kara.

Na BOS'a nie trzeba pozwolenia.

Na BOS'a obowiazuje zgloszenie.

Zglaszasz do powiatu zamiat wybudowania oczyszczalni. Jak w 30 dni nie oprotestuja, to mozesz budowac.

Jak oprotestuja, to piszesz odwolanie do chyba wojewody. Bo, odpowiednie przepisy mowia, ze jesli na cos obowiazuje zgloszenie a nie pozwolenie na budowe, to takie zgloszenie moze zostac oprotestowane w 3 sytuacjach:

- gdy probujesz zglosic budowe czegos na co powinno byc wydane pozwolenie na budowe

- gdy zgloszenie dotyczy budowy obiektu tymczasowego w miejscu gdzye taki juz istnieje

- gdy jest niezgodne z innymi przepisami.

I tu jest myk. Warunki Zabudowy sa decyzja administracyjna a nie przepisem. Powiat nie ma wiec prawa wniesc sprzeciwu do Twojego zgloszenia.

Jesli masz obowiazujacy plan zagospodarowania to ogrzej, ale i to sie da zwalczyc :-) ale bedzie to wymagalo wiekszego wysilku i samozaparcia.

Wtedy polecam lekture orzeczenia naczelnego sadu administracyjnego.

http://orzeczenia.nsa.gov.pl/doc/AA7487244D

pozdrawiam i zycze powodzenia z walka biurokracja,

marcin