michal_mlody 22.01.2011 19:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2011 Jako, że mam wysokie wody gruntowe (opadowe) jeszcze przed rozpoczęciem budowy zrobiłem tradycyjną studnie z kręgów 100 na głębokość 2m. Oczywiście wcześniej wykonałem badania geotechniczne i okazało się ze pod jedno metrową warstwą piasku sama glina. Chłopaki wiercili do 4m i cały czas glina. Na dzień dzisiejszy lustro wody jest na 50cm pod poziomem grunt. Tak sobie myślę czy by nie wykorzystać tej wody do WC, podlewania i mycia samochodu. Potrzebna by była jakaś dodatkowa instalacja wodna i oczywiście hydrofor. Moje pytanie do Was takie: czy będzie to opłacalna inwestycja (jest kanalizacja), ktoś praktykuje takie rozwiązanie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 22.01.2011 21:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2011 Jak ma warunki to praktykuje... Włazisz na śliską ścieżkę. Planujesz kolizję z wodociągami. Ścieki to część wskazania licznika poboru wody. Mniejsza jak 1/1. Cichcem chcesz wpuścić im wodę techniczną? Licznik se na swoją założysz? Wiem! Nie ma głupich pytań! Są tylko głupie odpowiedzi... Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michal_mlody 23.01.2011 09:06 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2011 Hmm, Adamie ale za wodę którą konsumuje też płace za ścieki:D Myślę, że +/- to się wyrówna he. Teraz woda ze studni będzie wykorzystana na cele budowy a później myślę że trzeba to jakoś wykorzystać A tak na marginesie to jestem zaszczycony, że odpowiedziałeś na moje pytanie:) Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kajmanxxl 23.01.2011 09:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2011 zależy to kolego od spółki wodnej lub wodociągów miejskich, ale na odpowiednim formularzu zgłaszasz taką instalację z wody deszczowej lub gruntowej i oni za ścieki naliczą Ci ryczałt, wszystko będzie legalnie, dla większych obiektów wymagali kiedyś licznika ścieków nie wiem jak jest obecnie i jakie ceny takich liczników może już są opłacalne do wykorzystania w domkach jednorodzinnych Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michal_mlody 23.01.2011 09:57 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2011 Ciekawe jaką wysokość tego ryczałtu mogą naliczać. W poniedziałek zadzwonię to może coś się dowiem. Jeżeli cena będzie mała to zgłoszę taką instalację. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrmak 23.01.2011 10:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2011 Osobiście jestem zwolennikiem nie dzwonienia i cichego siedzenia:) Od jednego kibelka wodociągi nie zbankrutują Problem leży chyba gdzie indziej. Po pierwsze czy studnia jest "stabilna" cały rok. Po drugie czy woda nie zawiera jakichś osadów. Jak będzie wyglądał samochód po wyschnięciu i np. kibelek po kilkuset razach spłukany? Jeśli pierwsze i drugie wypada pozytywnie to tylko robić, ale pamiętać trzeba o zimie, żeby jakoś zabezpieczyć swój wodociąg i hydrofor coby kibelka zimą wiadrem nie spłukiwać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrmak 23.01.2011 10:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2011 I niech tu ludzie zaraz nie piszą, że złodziejstwo itp., bo jak znam życie to po sąsiedzku setki osób będą myły samochody i zapłacą wodociągom za ścieki. Zresztą Ty również podlewając kwiatki na oknie:) Jakoś wodociągom to nie przeszkadza liczyć 1:1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michal_mlody 23.01.2011 10:32 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2011 Osobiście jestem zwolennikiem nie dzwonienia i cichego siedzenia:) Od jednego kibelka wodociągi nie zbankrutują Problem leży chyba gdzie indziej. Po pierwsze czy studnia jest "stabilna" cały rok. Po drugie czy woda nie zawiera jakichś osadów. Jak będzie wyglądał samochód po wyschnięciu i np. kibelek po kilkuset razach spłukany? Jeśli pierwsze i drugie wypada pozytywnie to tylko robić, ale pamiętać trzeba o zimie, żeby jakoś zabezpieczyć swój wodociąg i hydrofor coby kibelka zimą wiadrem nie spłukiwać Myślę, że moja studnia będzie stabilna, woda utrzymuje się max 1m poniżej poziomu działki a jak popada deszczyk to 0.5m. Co do czystości wody myślę że będzie OK, dodatkowo założę filtr sznurkowy. Hydrofor planowo będzie w kotłowni a cała instalacja poza domem dobrze zabezpieczona. WC będzie miało również normalne zasilanie w wodę jakby brakło w studni. Znajomy ma zakopane dwa zbiorniki na deszczówkę po 1000l i taką instalacje jak ja planuje i jakoś funkcjonuje. Warunek: opady deszczu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bladyy78 23.01.2011 10:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2011 A czy wszystkie inwestycje muszą być opłacalne? Taka instalacja to inwestycja długoterminowa i kiedyś się zwróci, a za jaki okres czasu policzyć możesz sobie sam średnio rodzina 3 osobowa na spłukiwanie zużywa w ciągu miesiąca 2-3 kubiki wody. Sam mam zamiar do spłuczek podciągnąć dodatkową rurę żeby kiedyś dało się do niej podłączyć wodę ze studni. Im woda będzie droższa to inwestycja szybciej się zwróci. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrmak 23.01.2011 10:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2011 Przy kibelku, myciu samochodu itp. + podlewanie ogródka to nawet zwróci się dosyć szybko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ar2r 23.01.2011 12:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2011 podepnę się,mam dziurę w ziemi głęboką na prawie 35 m.Glina i jeszcze raz glina.To pozostałość po wierceniu studni.Wody tam teraz jest pełno,lustro wody może 0,5 m od poziomu gruntu,latem spada może do około 2m.Też zastanawiam się czy da się to jakoś wykorzystać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kajmanxxl 23.01.2011 12:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2011 podepnę się,mam dziurę w ziemi głęboką na prawie 35 m.Glina i jeszcze raz glina.To pozostałość po wierceniu studni.Wody tam teraz jest pełno,lustro wody może 0,5 m od poziomu gruntu,latem spada może do około 2m.Też zastanawiam się czy da się to jakoś wykorzystać. wrzuć pompkę głębinową i nawet hydrofora nie potrzebujesz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kajmanxxl 23.01.2011 12:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2011 jak już chcecie kombinować by spółka kanalizacyjna nie kasowała was za tę wodę, to zgłoście to jako ujęcie do podlewania ogródka, a po cichu mała spineczka do kibelka i po sprawie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ar2r 23.01.2011 12:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2011 tak właśnie kombinowałem ,tylko zastanawiam się jaką rurę tam wcisnąć? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kajmanxxl 23.01.2011 13:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2011 tak właśnie kombinowałem ,tylko zastanawiam się jaką rurę tam wcisnąć? gdzie? w ziemię czy na samą spinkę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ar2r 23.01.2011 13:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2011 w ziemię,nawet nie wiem co to spinka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kajmanxxl 23.01.2011 14:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2011 w ziemię oczywiście PE taka sama jak przyłącze, zakopać około 2m i pod budynek w budynku zrób czym chcesz, a spinka to kawałek łączący dwa systemy ten z wody gruntowej z rurka do spłuczek która jest podłączona do normalnego systemu i ma zawór a w niewidocznym miejscu trójnik i woda gruntowa, jak chcesz kombinować to ten trójnik i cała spinka ma być w niewidocznym miejscu gdyby przyszła jakaś kontrola Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrmak 23.01.2011 17:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2011 Żadna kontrola nie ma co się szwedać po domu. Do licznika i wynocha:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kajmanxxl 23.01.2011 17:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2011 do czasu kiedy się im nie zachce szukać pieniędzy, a wtedy i nakaz sądowy załatwią Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michal_mlody 23.01.2011 18:06 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2011 do czasu kiedy się im nie zachce szukać pieniędzy, a wtedy i nakaz sądowy załatwią pewnie muszą mieć jakieś przypuszczenia albo donosy wspaniałych sąsiadów:) w sumie to nie słyszałem o takich kontrolach, nawet deszczówkę ludzie podpinają do kanalizacji. Moim zdaniem to już trochę przesada. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts