Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kuchnia wersja 16.01 - 16.04 doradźcie proszę!

Anulek2005

Recommended Posts

Dopisek z dnia 27.05.2011. UWAGA! NA STRONIE 7 post #123 UMIEŚCIŁAM NOWY SZALONY POMYSŁ, KTÓREGO MINUSY SĄ OCZYWISTE. CZY KTOKOLWIEK ZNAJDZIE JAKIEŚ PLUSY?????

Ponieważ budowa domu okropnie mi się ślimaczy, wirtualnie urządzam kuchnię. Jestem przy wersji 16 ;) i mam 4 opcje. Za pomysł dziękuję forumowiczce AJa?!

Wizualizacje mam w darmowym programie, więc "wypasione" nie są, ale chodzi o koncept. Szerokości szafek są mocno "około", więc się za ostro nie czepiajcie tego aspektu. Ze względu na beznadziejnie nisko umieszczone okno (80 cm od podłogi) i w dzikim miejscu umieszczone wejście do spiżarki, konieczne są "kombinacje alpejskie". Summa summarum proszę o glosowanie:

wersja 16.1:

http://anulek2005.republika.pl/czerczar01.jpg

wersja 16.2

http://anulek2005.republika.pl/czerczar01a.jpg

wersja 16.3:

http://anulek2005.republika.pl/czerczar02.jpg

wersja 16.4

http://anulek2005.republika.pl/czerczar02a.jpg

Z góry serdeczne dzięki. Komentarze mile widziane :)

Edytowane przez Anulek2005
kolejna wersja na stronie 7 ;)

• Odpowiedzi 298
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Mi się najbardziej podoba wersja 1. To nad piekarnikiem to rozumiem, że mikrofala? Wspólnie z narzeczonym rozmyślając o umieszczeniu mikrofali w szafce na takiej wysokości wyobraziliśmy sobie wyjmowanie z niej talerza gorącej zupy i wspólnie doszliśmy do wniosku - NIE ;) także to bym przemyślała, ale piekarnik umieszczony w ten sposób bardzo mi się podoba. Ja bym generalnie wywaliła ten blat po środku i wstawiła bardziej w rogu normalny stół, bo mi ten kąt taki pusty się wydaje :)

A bo zapomniałam "wstawić" do tego kąta pionowy grzejnik - ze względu na zabudowę pod oknem muszę stamtąd "wyciągnąć" grzejnik :)

Mikrofala będzie w szafce za czerwonymi drzwiczkami, ale już nie miałam siły zmieniać szafki - tam ma być tylko piekarnik. W ogóle rzadko używam mikrofalówki ...

Dzięki za opinię.

16,3 ergonomia górą :D

za to z słupkiem w wersji 16,1 mi się bardziej wizualnie podoba.

a podasz ile masz wolnego blatu w każdej z wersji? bo nie chce mi się dodawać...

ale zaraz będę przezywać rozterki słupka.... bo będę sama próbować odtworzyć to co zrobiła AJa?! i zobaczyć jak to będzie wyglądało wkomponowane w całość salonu....a tak bardzo chciałam mieć piekarnik na wysokośći blatu....

jak już wcześniej mówiłam póki co mikrofala jest żadko używana więc akurat będąca w szafce mi mało przeszkadza.

Anulek jak dla mnie wersje 1 lub 3.

Przy czym w 1 jest fajne umieszczenie piekarnika w słupku ale jakoś do końca nie przekonuje mnie bliskie sąsiedztwo piekarnika i lodówki (teraz szafka która sąsiaduje u mnie z piekarnikiem jest w trakcie jego używania nagrzana z jednej strony:/)

W wersji 3 fajnie, lekko, przestronnie bardziej.

Wolę ustawienie zlew a potem płyta niż odwrotnie.

Hmm... albo wczoraj byłam ślepa i nie widziałam wszystkich wizualek, albo były tylko dwie.... Co do rozmieszczenia sprzętu to lodówka/zlew/płyta. Wersja 3 dlaej mi się podoba ( ta lekkość), ale sama już nie wiem czy nie fajniejsza 1. Co do grzania się lodówki od piekarnika, nie wiem, nie mam tak, więc nie powiem. Się wypowiedzą Ci co mają ;). Ilość blatu roboczego mniejsza o 60 cm i teraz mussz sobie zadać pytanie czy tak naprawdę potrzebujesz dużo miejsca czy nie.

Bardzo Wam dziewczyny dziękuję za wszelkie opinie - widzę, że kwestia ergonomii jest dla was tak samo istotna jak dla mnie.

Opowiem wam skąd się wziął pomysł z zamianą zlewu z płytą:

W opcjach ze zlewem bliżej okna miałabym pięknie wykorzystaną szafkę w rogu: ze względu na wodę ze studni będę miała filtr do wody, który ma spory (10l) baniaczek. Gdybym wsadziła zlew blisko rogu, to ten baniaczek i filtr (tez dość spory) wpakowałabym do rogu i mam z głowy opcję wyciągania z tego rogu czegokolwiek .... Pod zlewem robię wtedy wysuwany kosz na śmieci ( konieczna segregacja!!!) i jest gitara ...

Dodatkowo, oprócz tego, że mam z głowy teoretyczną ergonomię, to na dodatek w opcji z szerokim wysokim słupkiem mam tylko 30 cm szafkę na gary w pobliżu piekarnika (bo gdzieś zmywarka musi się zmieścić) !!! A gdzie sztućce, noże do przygotowywania posiłków itd? Przy wąskim słupku byłoby to 90 cm, więc spokojnie ....

W opcji z piekarnikiem w rogu utrudnione mocno jest korzystanie z szafki narożnej, bo przy głębokości szafek pod oknem ok. 40 cm to niezła gimnastyka mi się zapowiada. Na dodatek drzwiczki musiałyby być "kombinowane" - bo muszą być łamane i tylko tak wysokie jak szafki pod oknem ... Nie wiem, czy ktoś się podejmie zrobić taki magiczny róg. Ewentualnie zrobię ten róg ślepy .... Jednocześnie trzeba pamiętać, że w szafce pod zlewem będzie filtr i baniaczek i baaaardzo mało miejsca na kosz na śmieci :x

@nicol przy założeniu zlewu o szerokości 60 cm (czyli bez ociekacza) blaty byłyby:

w opcjach z pojedynczym wysokim słupkiem 60 cm /zlew lub płyta/ 90 cm /zlew lub płyta/ 60 cm do ściany w rogu

w opcjach z podwójnym wysokim słupkiem 30cm /zlew lub płyta/ 60 cm /zlew lub płyta/ 60 cm do ściany w rogu

Powiem Wam, że ja chyba nie lubię tej mojej kuchni :cry::cry::cry:

No kochana pomieszczenia nie lubię, bo jakkolwiek bym tam chciała meble ustawić, to jak projekt pięknie na wizualizacji wygląda to w praktyce się zawsze jakiś problem pojawi :mad:

A ja jestem typem "kuchniolubnym" czyli spędzam w kuchni sporo czasu i chciałabym żeby mi było i wygodnie i ładnie .... A to trudne jest niestety do osiągnięcia.

Twoje zmagania podglądam .... wojtek ci taką dawkę informacji nawrzucał, że masz nad czym kombinować :D

Tak jak napisałam ci w ogólny wątku o kuchniach wg mnie jest optymalnie. Ja bym już u Ciebie nic nie zmieniała ....

Ja chyba tez powiem sobie STOP i podejmę męską decyzje co do optymalnej wersji ... Co prawda jak posłałam projekt do mojego "wykonawcy" (znajomy) to zaczęła sie litania - mało blatu, nisko szafki nad płytą, przy oknie nisko blat = niewygodnie ... Na ja nie mogę :bash:

Danko moja droga - ja jeszcze kilka dni temu miałam wybrane fronty czerwone i zupełnie inny projekt kuchni. Potem nastąpiła rewolucja i mam taki jak wyżej ;-)

Na ten moment wiem, że fronty będą czarne i błyszczące. Pozyskałam na temat błyszczących frontów kilka informacji przy szukaniu tych czerwonych. Wiem, że są fronty lakierowane, foliowane i (efekt moich poszukiwań) foliowane folią akrylową. Foliowane są podobno mało wytrzymałe (szybko się niszczą w sensie utraty połysku i podobno odklejają) ale w miarę przyzwoite cenowo. Lakier drogi i się rysuje ale poza tym bez wad. Folia akrylowa - spora niewiadoma co do użytkowania. Cena pomiędzy folią a lakierem. Tyle o czerwonych. Teraz udam się na rekonesans w zakresie frontów czarnych :)

Mam nadzieje, że cokolwiek moja wypowiedź była dla ciebie pomocna :)

Powiem Wam, że ja chyba nie lubię tej mojej kuchni :cry::cry::cry:

:D To naprawdę bardzo dobry objaw. Oznacza tyle , że należy już zbastować z dalszym kombinowaniem, żeby nie przedobrzyć.

Zapowiada Ci się całkiem sympatyczna kuchnia. Bez wodotrysków ale wygodna, funkcjonalna, estetyczna i nowoczesna.

Nie zbrzydną Ci szybki, ozdóbki i inne tralki.

Teraz tylko dograć resztę, bo wiadomo gdzie diabeł siedzi.

PS Nie martw się równicą wysokości blatów.

Kilka lat temu, makaroniarze udowodnili , że blat kuchenny nie powinien mieć tej samej wysokości na całości powierzchni :). Nikt ich nie potraktował poważnie.Chociaż widziałem taką kuchnię i przyznam , że faktycznie trochę wygodniej się przy niej pracuje.

Edytowane przez 2112wojtek