Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kuchnia wersja 16.01 - 16.04 doradźcie proszę!

Anulek2005

Recommended Posts

• Odpowiedzi 298
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

• 4 weeks później...
  • 2 weeks później...

Cześć dziewczyny. Ostatnio zaglądam na forum jak po ogień, ale chyba wreszcie (i to zupełnie przypadkiem) znalazłam "swoje" kafelki na podłogę. Mojemu M. tez się podobają i to jest wielki sukces :) Włoskie z Dado Ceramica seria Rock (Ghiaia). Na stronie w ogóle nie widać jakie są ładne na żywo ;)

Co do kuchni to mi dziewczyny "zabiły ćwieka" z tym piekarnikiem .... No i znowu "przemeblowałam" :oops::oops::oops::oops::oops:

Wersja 17.01 tadaaaam:

Płyta o szer. 90 cm (czyli po bokach 45 cm blatu) na szafce z żółtą obwódką - IKEA nie przewiduje na takiej szafce płyty ;)

Obok piekarnika półeczka na TV ;) Ewentualnie trzy szafki o wys 140 cm (jeżeli ktoś przekona mnie do zrezygnowania z telewizora ;))

http://anulek2005.republika.pl/k1701.jpg

http://anulek2005.republika.pl/k1702.jpg

http://anulek2005.republika.pl/k1703.jpg

:D No to ja napiszę ;)

Co planujesz Aniu trzymać w tych szafkach po drugiej strony półwyspu? Będzie tam dalekooo :(.

A co Ty na to by oddzielić półwysep z tej ostatniej wersji i zrobić wyspę? Piekarnik przywrócić do poprzedniej wersji, a zrezygnować z mebli pod ścianą, gdzie planujesz TV?

Nie wiem czy to co napisałam jest klarowne?

Dla mnie optycznie ten pomysł też prezentuje się całkiem nieźle :D

Od strony praktycznej - trudno ocenić. Trochę szkoda blatu półwyspowego, który zmienił się w stół, bo osoba pracująca przy kuchni ma jednak mniejszą powierzchnię do odstawiania. Mam też wrażenie, że robi się ciasnawo na ciągach komunikacyjnych (zwłaszcza jak kuchnia jest przedzielona na pół półwyspem to przejscie do drugiej cześci zabudowy powinno być naprawde luźne). Pytanie, czy ustawiony bliżej piekarnik oraz stół są dla Ciebie faktycznie takim zyskiem, żeby rezygnować z poprzedniego projektu.

Bo ja przyznaję, że poprzedni jakoś bardziej do mnie przemawiał. Ostatecznie rozważyłabym transformację półwyspu z poprzedniego projektu w wyspę, tak jak sugerowała julianna16 żeby mieć prostszą drogę do tego nieszczęsnego piekarnika. Oczywiście wtedy z przejściem np. 90cm między zabudową a wyspą a nie 120. Tracisz trochę miejsca do przechowywania, ale i tak masz nieźle wszystko zabudowane, więc powinno być do przeżycia. (Nie czytałam Twojego wątku od począktu, więc przepraszam, jesli ta opcja już była dyskutowana)

Anulek poprzednia wersja dużo, dużo lepsza, w 17.01 za dużo się dzieje ... Półwysep z szerokim blatem był the best (nota bene też u siebie zrezygnowałam z doklejonego stolika na rzecz szerszego półwyspu).

Anulek, Twój problem z piekarnikiem rozwiązałby się, gdybyś zdecydowała się go przenieść pod płytę, a kuchenkę mikrofalową mogłabyś ukryć w zamkniętej półce. Wtedy słupek mógłby pomieścić wiele innych rzeczy, po które sięgasz rzadziej. No, ale też nie pamiętam czy takie rozwiązanie w ogóle brałaś pod uwagę.

Pozdrówka dla Ciebie :)

Dzięki dziewczyny za odzew :) Tak myślałam, że najlepiej będzie wstawić piekarnik pod płytę i już :)

julianno - o wyspie myślałam, ale jakoś mam nieodparte wrażenie, że albo wyspa będzie za mała, albo komunikacyjnie za ciasno ... Co do szafek - teraz mam tak mikroskopijny aneks kuchenny, że większość szafek w tej kuchni będzie wiała pustką ;)

Beasza a jak u Ciebie z realizacją? Bo my jakoś tak podobnie w pewnych kwestiach kombinowałyśmy ;)

Anulek , u mnie podobnie jak u Ciebie - cały czas jakieś wątpliwości. Mój wykonawca wciąż coś dla mnie rysuje, ale jestem bliska ostatecznego rozwiązania. Tak jak pisałam zamieniłam doklejany stół na szerszy półwysep. Płyta z całą pewnością na półwyspie - zostaje jeszcze tylko kwestia zagospodarowania ściany przy półwyspie - cały czas się motam co tam dać (a tak naprawdę to nie mam już sumienia zawracać głowy znowu dziewczynom z wątku kuchennego).

Jak tylko zaakceptuję ostatecznie projekt to będzie kwestia 2 miesięcy do realizacji. Zanim zrobią się meble muszę zabudować odpowiednio sufit, położyć płytki...

No i jeszcze jedna kwestia przede mną - dobór kolorów, a to będzie kolejne wyzwanie :)

Stwierdzam, że gdybym miała jakiś bat nad sobą to wszystko nabrałoby tempa i decyzje podejmowałabym szybciej, a tak to jest czas na marudzenie :)

Dzięki dziewczyny za odzew :) Tak myślałam, że najlepiej będzie wstawić piekarnik pod płytę i już :)

julianno - o wyspie myślałam, ale jakoś mam nieodparte wrażenie, że albo wyspa będzie za mała, albo komunikacyjnie za ciasno ... Co do szafek - teraz mam tak mikroskopijny aneks kuchenny, że większość szafek w tej kuchni będzie wiała pustką ;)

A jakie to odległości? Mogłabyś pokazać? Ewentualnie wrzuć linka do tej wersji, to pokombinujemy :)

Anulek ty to masz cierpliwość do swojej kuchni ;)

To dlatego, że nie mam na nią kasy ;) Jak będę miała kaskę to zrobię to na co będzie mnie stać i już ;)

julianno - postaram się znaleźć wersję z wyspą i wrzucić ... przypomnijcie proszę jak dać wam dostęp do mojego projektu na serwerze IKEA ... Wtedy może ktoś będzie miał ochotę coś "mi" poprzestawiać ;)

Aniu,

Skorzystałam z linka by sprawdzić tę opcję z wyspą i wyjszło tak ;)

Chyba masz rację - jakoś ciasno - po obu stronach jest 90 cm na przejście. Niby do przyjęcia, ale mnie bardziej podobała się ta wersja z piekarnikiem przy oknie.

http://desmond.imageshack.us/Himg31/scaled.php?server=31&filename=41975789.jpg&res=medium

http://desmond.imageshack.us/Himg18/scaled.php?server=18&filename=14965489.jpg&res=medium

http://desmond.imageshack.us/Himg819/scaled.php?server=819&filename=98029926.jpg&res=medium

Gdyby się pozbyć zlewu z wyspy i zrobić w ciągu z płytą to byłoby lepiej, tylko teraz pojawiło się przejście, którego wcześniej nie widziałam i miejsca mniej się zrobiło :???: