Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Stary nowy problem

viktoria07

Recommended Posts

Witam

Mam problem taki jak spora część osób mających podpiwniczone domy. Problemem jest oczywiście woda, która zbiera się w piwnicy z wód gruntowych. Dom był stawiany na początku lat 80-tych więc wiadomo jakimi metodami... Czytałam o różnych sposobach wykonywania izolacji fundamentów ale w przypadku mojego domu to jest chyba niewykonalne. Podpiwniczona jest tylko połowa domu więc jak się dostać do ściany pod częścią domu niepodpiwniczoną?

Drenaż do okoła domu? Czy to by było jakieś rozwiązanie? Czy radzicie zalać w cholere tę piwnicę? Tylko, że wówczas muszę postawić budynek gospodarczy na kotłownię, tzn dobudówkę do obecnego budynku mieszkalnego. Nie wiem co robić, co się bardziej kalkuluje :confused:

Gość zibik_eng
Problemem jest oczywiście woda, która zbiera się w piwnicy z wód gruntowych. Dom był stawiany na początku lat 80-tych więc wiadomo jakimi metodami... Czytałam o różnych sposobach wykonywania izolacji fundamentów ale w przypadku mojego domu to jest chyba niewykonalne. Podpiwniczona jest tylko połowa domu więc jak się dostać do ściany pod częścią domu niepodpiwniczoną?

Drenaż do okoła domu? Czy to by było jakieś rozwiązanie? Czy radzicie zalać w cholere tę piwnicę? Tylko, że wówczas muszę postawić budynek gospodarczy na kotłownię, tzn dobudówkę do obecnego budynku mieszkalnego. Nie wiem co robić, co się bardziej kalkuluje :confused:

Wszystko jest wykonalne - a wykonalność zależy tylko i wyłącznie od grubości portfela...

Co zrobić? Zlecić ekspertyzę (z odkrywkami fundamentów) i wykonanie projektu izolacji.