Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kocioł uniwersalny. Które kotły są bardziej awaryjne?

surówka

Recommended Posts

Witajcie,

Po konsultacjach ze znajomymi stwierdzam, że nie chcę być uzależniony od jednego materiału grzewczego i skłaniam się do pieca uniwersalnego, poleccie proszę kotły uniwersalne które są godne uwagi.

Czego się ustrzegać, jakich producentów raczej unikać.

Proszę o wszelkie informacje.

Mamy do ogrzania dom o powierzchni 200m2 ocieplony styropianem 15cm, chcemy palić różnymi materiałami: węglem, miałem, ekogroszkiem, drewnem...

Pozdrawiam

Edytowane przez surówka

Omijaj kotły retortowe szerokim łukiem- jeśli ma być to półautomatyczne to lepiej podajnik tłokowy

Szukaj kotła wykonanego z grubej blachy- tym samym będzie ciężki.

Nie chcesz być uzależniony mhm- węgiel, miał (też węgiel) ekogroszek (też węgiel)- w typowym piecu z powodzeniem pali się mieszanka miału z ekogroszkiem- musisz sam znaleźć proporcje-a drewno to chyba do okazjonalnego palenia

Dzięki, napisz jeszcze dlaczego omijać kotły retortowe, są bardziej awaryjne? Jak z awaryjnością i ew naprawa kotłów tłokowych?

Jaka grubość blachy kotła jest zadowalająca?

Pytania może tendencyjne ale nie mam doświadczenia i szukam porady.

Pozdro

Bo podajnik się zatrzymuje- nie może ruszyć piec się wygasza, ślimak się potrafi zwinąć (końcówka ślimaka się urywa i wkręca). Ślimak jest poddany dużym obciążeniom, potrafi rozgrzać silnik -ten się zatrzymuje i znowu trzeba palić od nowa. A w tłokowym obciążenia są małe bo zasada działania inna.

Co do grubości musisz popytać w sklepie, ja mam 5 mm blachę ale inny rodzaj pieca- stary prosty pali się w nim wszystko ;)