surówka 23.01.2011 11:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2011 (edytowane) Witajcie, Po konsultacjach ze znajomymi stwierdzam, że nie chcę być uzależniony od jednego materiału grzewczego i skłaniam się do pieca uniwersalnego, poleccie proszę kotły uniwersalne które są godne uwagi. Czego się ustrzegać, jakich producentów raczej unikać.Proszę o wszelkie informacje.Mamy do ogrzania dom o powierzchni 200m2 ocieplony styropianem 15cm, chcemy palić różnymi materiałami: węglem, miałem, ekogroszkiem, drewnem... Pozdrawiam Edytowane 23 Stycznia 2011 przez surówka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bal1719506920 23.01.2011 18:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2011 Omijaj kotły retortowe szerokim łukiem- jeśli ma być to półautomatyczne to lepiej podajnik tłokowySzukaj kotła wykonanego z grubej blachy- tym samym będzie ciężki.Nie chcesz być uzależniony mhm- węgiel, miał (też węgiel) ekogroszek (też węgiel)- w typowym piecu z powodzeniem pali się mieszanka miału z ekogroszkiem- musisz sam znaleźć proporcje-a drewno to chyba do okazjonalnego palenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
surówka 23.01.2011 21:09 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2011 Dzięki, napisz jeszcze dlaczego omijać kotły retortowe, są bardziej awaryjne? Jak z awaryjnością i ew naprawa kotłów tłokowych?Jaka grubość blachy kotła jest zadowalająca?Pytania może tendencyjne ale nie mam doświadczenia i szukam porady. Pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bal1719506920 23.01.2011 21:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2011 Bo podajnik się zatrzymuje- nie może ruszyć piec się wygasza, ślimak się potrafi zwinąć (końcówka ślimaka się urywa i wkręca). Ślimak jest poddany dużym obciążeniom, potrafi rozgrzać silnik -ten się zatrzymuje i znowu trzeba palić od nowa. A w tłokowym obciążenia są małe bo zasada działania inna. Co do grubości musisz popytać w sklepie, ja mam 5 mm blachę ale inny rodzaj pieca- stary prosty pali się w nim wszystko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts