domelek 24.03.2015 14:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2015 Potrzebuje ok 13kw mocy czy liczyc 25W z metra kolektora? Ok 600m? Ile metrow rury jest na metrze wykopu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JTKirk 25.03.2015 06:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2015 najpierw sobie odpowiedz, czy aby na pewno potrzebujesz 13kw, to po pierwsze polecam poniższy artykuł http://www.blog.karbon.com.pl/ogrzewanie/grunt-to-dobry-grunt-czyli-jak-dobrac-dolne-zrodlo/ Rozbieżność jest duża. Ale są też wytyczne producentów pomp ciepła (przykład poniżej), z których wynika, że zaleca się przyjmować 10-15 Wat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
domelek 25.03.2015 20:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2015 najpierw sobie odpowiedz, czy aby na pewno potrzebujesz 13kw, to po pierwsze polecam poniższy artykuł http://www.blog.karbon.com.pl/ogrzewanie/grunt-to-dobry-grunt-czyli-jak-dobrac-dolne-zrodlo/ Policzone przez eksperta to moc 13,6kW zapotrzebowanie 32000 kWh/rok Policzone przeze mnie wg arkusza @kbab to moc 9kW i zapotrzebowanie 17300 kWh/rok (uwzględniłem więcej izolacji w dachu, i lepszą izolację w podłodze, ale i tak wyniki są bardzo zróźnicowane) Dom 220m2 z czego 190 ogrzewane (nieogrzewana kotłownia i garaż) ściany silikaty +15cm styro 0,42 dach 27cm wełny 0.35 podłoga 10cm styro 036 +metr podsypki piaskowej 6 okien dachowych duże przeszklenia na dole - w sumie 38m2 góra i dół rekuperacja czy pompa 10kW i wymiennik będą ok waszym zdaniem ? dalej nie mogę znaleść odpowiedzi czy lepiej powietrzną czy też gruntową z wymiennikiem poziomym? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wihajster 25.03.2015 21:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Marca 2015 Policzone przez eksperta to moc 13,6kW zapotrzebowanie 32000 kWh/rok(...) Jeżeli masz RZECZYWIŚCIE około 30000kWh/rok, jeżeli masz miejsce i warunki na kolektor poziomy, to zdecydowanie wygrywa PC gruntowa. Chyba że jesteś deweloperem LUB zamierzasz sprzedać dom po jakichś 10 latach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Greg_81 19.05.2015 21:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2015 Mam pytanie dotyczące kolektora poziomego spiralnego który mam wykonać,w pózniejszym okresie, otóż jestem na etapie wznoszenia scian fudamentowych z bloczków i zastanawiam się na jakiej wysokości wykonac przepusty pod rury do kolektora czy to ma jakieś znaczenie, planuje zostawić dwa peszle o srednicy 130 które to w przyszłości wykorzystamMacie jakies podpowiedzi bo czasu mam niewiele ...??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Henderson 19.05.2015 22:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2015 najlepiej zrobic to na etapie fundamentów, wtedy masz najlepszy dostęp. Dodatkowo kolektor płaski musi się ułożyć w gruncie, to trwa nawet 8-10 miesięcy, więc im szybciej tym lepiej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wihajster 19.05.2015 22:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2015 najlepiej zrobic to na etapie fundamentów, wtedy masz najlepszy dostęp. Dodatkowo kolektor płaski musi się ułożyć w gruncie, to trwa nawet 8-10 miesięcy, więc im szybciej tym lepiej Wcale nie chodzi o jakieś dziwne "układanie się kolektora". Pompa ciepła będzie działała czy się "ułoży" przez te xx miesięcy cy też nie!!! Sprawa wcześniejszych prac ziemnych ma znaczenie tylko i wyłącznie praktyczne dla inwestora z tego względu, że im dłużej poczeka po montażu dolnego źródła tym mmniej mu się zapadnie teren nad wykopami. I tyle w temacie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Greg_81 20.05.2015 20:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2015 To jeszcze zapytam bardziej doświadczonych forumowiczów planuje wykonać przepusty w postaci dwóch rur fi 100 około 3-4 metrów na razie zapiankuje oba konce aby nie wpadała ziemia i inne niepotrzebne smieci a kiedy bedę wykonywał kolektor spiralny odetne konce i wprowadzę po trzy przewody pe40 do każdego peszla, czy są jakieś przeciwskazania do tego że przewody wyjscia i w drugim powrotu bedą jeden koło drugiego przytuleni na tym odcinku ?Peszle bedą oddalone około 10 cm od siebie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
forgetit 21.05.2015 06:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Maja 2015 Nie zmieścisz trzech rur PE40 w rurze fi100. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AdrianEH 26.05.2015 20:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Maja 2015 o ile dobrze pamiętam to ostatnio przez 125 przeciskaliśmy 3 rury w preizolce czyli chyba fi65 i z powodzeniem... jeżeli, ktoś będzie potrzebował to sprawdzę. Ewentualnie mam trochę takiej rury i spróbuję ją wcisnąć w fi100 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
simonkey 01.06.2015 11:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2015 Witam wszystkich. Geolog robiący u mnie odwierty na działce podsunął mi pomysł zainstalowania pompy ciepła z kolektorami poziomymi, gdyż na głębokości 1,5 metra i niżej jest bardzo dużo wilgotnej gliny. Wcześniej w ogóle nawet nie zastanawiałem się nad wyborem sposobu ogrzewania domu, gdyż byłem nastawiony na gaz. Od kilku dni zdążyłem przeczytać wiele opinii na temat PC i coraz bardziej się skłaniam do wyboru tego właśnie rozwiązania. Czy jest ktoś z regionu śląska, a dokładnie okolic Tarnowskich Gór, kto byłby w stanie polecić mi firmę/osobę, która zajmuje się instalacją PC, tak żeby doradził mi dobór urządzenia i określił powierzchnię, na jakiej należałoby położyć kolektor, tak by można było stwierdzić czy inwestycja ta jest w ogóle możliwa. Cały czas też się zastanawiam czy PC będzie w stanie ogrzać pomieszczenia (pow. 200m2) do temp. 23st. C nawet przy bardzo srogiej zimie tzn temp ok -25st. C i poniżej. Z góry dziękuję za pomoc S Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AdrianEH 05.06.2015 15:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2015 Jeżeli chcesz zobaczyć instalację z gruntową pompą ciepła w okolicach Myszkowa to proszę o kontakt na PW Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jaaceek83 07.06.2015 12:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2015 Witam wszystkich właśnie wczoraj skończyłem dz poziome spiralne 3 x 200 m pe 40 układałem w rowach po 42 mb na1,8 m szerokości głębokości od 1,2 do 2 spadek terenu był odwrotny do spadku jaki miały mieć rury dlatego tak głęboko wyszło. Kilka zdjęć z pola walki sekcje z mniejszymi dobiegami musiałem bardziej upchnąć a najdalsza sekcja była już bardziej rozciągnięta rozdzielacz mam w kotłowni jakieś 100 cm od pompy Całość zajeła koparce 25 roboczo godzin bo kopał łyżka 60 cm i wolno mu to szło. DZ wykonałem z ojcem który pomagał mi równać wykop po koparce i rozwijać pętle. obraz po bitwie Wiecie może gdzie kupić takie długie przewody antywibracyjne do podłączenia dz do pompy. Czy może pociągnąć zgrzewką bliżej wejścia i wyjścia przy pompie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zigobar 07.06.2015 19:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2015 (edytowane) Wiecie może gdzie kupić takie długie przewody antywibracyjne do podłączenia dz do pompy. Czy może pociągnąć zgrzewką bliżej wejścia i wyjścia przy pompie? Kiedyś znalazłem coś takiego: "INOXESTENS - Giętkie i rozciągliwe przewody ze stali nierdzewnej (http://www.e-profitor.pl). Rury lepiej doprowadzić blisko PC - mniejszy koszt przewodów giętkich. Ale może ktoś zna jakieś tańsze elementy giętkie o stosunkowo dużych średnicach wewnętrznych. Jaka moc grzewcza PC? Edytowane 7 Czerwca 2015 przez Zigobar Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jaaceek83 08.06.2015 04:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2015 (edytowane) Na ścianie gdzie jest pc nie zmieścił bym rozdzielacza. A pech chciał że wejścia od dz są po drugiej stronie pc. spróbuje ustawić pompę trochę bliżej.Zastanawiam się pomiędzy 7 i 9 kw. z ozc wychodzi 4,5 to chyba 7 już starczy chociaż chce grzać tylko w drugiej taryfie i biorąc poprawkowe na ozc które sam liczyłem to bardziej skłaniam się ku 9kw. Tyle pomp jest po zakładanych i tylko t jedna firma robi przewody do dz to może by się nadały od hydroforu a do co te droższe co o tym myślicie. Edytowane 8 Czerwca 2015 przez jaaceek83 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maly1115 09.06.2015 16:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2015 Witam jestem nowy więc Witam Wszystkich ja również nawróciłem się od eko groszku, czytając miesiącami forum.Dom parterowy z możliwościa adaptacji poddasza ale parter starczy 186m w tym garaż i kotłownia 48m. DZ planuje zrobić z Ojcem tak jak robiliśmy wode kanalize itp. mamy własna koparkę.Jednak projekt DZ I GZ zleciłem firmie która będzie montować PC 8KW którą już kupiłem okazyjnie nową. Proszę aby szanowni forumowicze spojrzeli na projekt, który mam nadzieje uda się wkleić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bob_budownik 09.06.2015 16:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2015 Chyba masz sporą działkę, ile ma m2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maly1115 09.06.2015 17:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2015 W sumie 4500 m trochę przegięcie z robotą wokół samych thuji 500 szt, teściowa taką przepisała, jednak przód działki od drogi zostawiam na ewentualne iwestycje dla syna :cool: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bob_budownik 09.06.2015 17:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2015 (edytowane) PC 8kW wydaje sie trochę zamała jak na tak duży dom, a 5 pętli to troche sporo dość dlugie dobiegi no i te dobiegi są blisko siebie i tam może grunt cierpieć, wygląda na przewymiarowane. Ja specem nie jestem, moja wiedza jest tylko tutaj wyczytana. Pewnie ktoś Ci napisze cos mądrego ale dobrze jakbyś sprecyzował jaki masz grunt, jak gleboko jest woda, jakie dlugosci pętli, jaka srednica rurek w ziemi. Edytowane 9 Czerwca 2015 przez bob_budownik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maly1115 09.06.2015 18:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2015 140 m grzane do 22 c a kotłownia i garaż aby nie zamarzło. rekuperacja w planach, gwc już zakopane pod salonem,grunt wilgotna glina-w kanale stoi woda-a ojciec mnie namawiał na piwnice abym miał gdzie węgiel przechowywać Propozycja była 5 pętli fi 32 po 135m spirali plus dobiegi jednak jutro jade na rozmowę jak i co. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts