DagaAdam 18.11.2011 15:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2011 A co sądzicie o takim "projekcie" DZ, z założeniami jak niżej: Juz Adiqq napisal - ze zapomniales o najwazniejszym (mocy ciepla) Tym niemniej ja jestem z zalozenia przeciwnikiem spiralnego - rurka tylko posredniczy w pobieraniu ciepla, samo cieplo zgromadzone jest w gruncie. Obojetnie ile bys nie dal do tej ziemi rurki - to ona jest w stanie dostarczyc taka sama, ograniczona ilosc ciepla. A ten teren na poludnie od domu nie mozesz wykorzystac do zwyklego poziomego ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mk_kosa 18.11.2011 21:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2011 zapomniałeś podać najważniejszą informację - PC jakiej mocy planujesz.. napisałem nieco wyżej: PC 5,9 kW mocy grzewczej A ten teren na poludnie od domu nie mozesz wykorzystac do zwyklego poziomego ?? czyli w kwadracie ograniczonym budynkiem, gwc, wodociągiem i granicą działki zrobić "odkrywkę", w którą zygzakiem ułożyć rurę? skłaniałem się pierwotnie ku spiralnemu ze względu na mniejszy zakres prac ziemnych... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mk_kosa 21.11.2011 10:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2011 Nikt życzliwie nie rzuci okiem na dodatkowe pytania? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DagaAdam 21.11.2011 14:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2011 czyli w kwadracie ograniczonym budynkiem, gwc, wodociągiem i granicą działki zrobić "odkrywkę", w którą zygzakiem ułożyć rurę? skłaniałem się pierwotnie ku spiralnemu ze względu na mniejszy zakres prac ziemnych... Nie musisz robic calej odkrywki - minikoparka z lyzka 20cm i kopiesz w rozstawie 90-100cm "wezykiem" pokolei - jak w Snake'u z Nokii Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sojek1 23.11.2011 23:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2011 Nie musisz robic calej odkrywki - minikoparka z lyzka 20cm i kopiesz w rozstawie 90-100cm "wezykiem" pokolei - jak w Snake'u z Nokii Czy ktoś z was może mi powiedzieć czy lepiej wykopać 400mb rowu o szer 20 cm minikoparką i układać jedną nitkę, czy 200 mb rowu szer 60 cm zwykłą koparką i układać dwie nitki w wykopie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DagaAdam 23.11.2011 23:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2011 Czy ktoś z was może mi powiedzieć czy lepiej wykopać 400mb rowu o szer 20 cm minikoparką i układać jedną nitkę, czy 200 mb rowu szer 60 cm zwykłą koparką i układać dwie nitki w wykopie? Minikoparka zawsze bedzie lepsza (lepsza niestety nie znaczy tansza): 1. Rury beda we wlasciwym rozstawie 80-100cm, a nie 60cm. 2. Mniej "poruszonego" gruntu, a to oznacza lepsza przewodnosc cieplna gruntu (mniej pustek powietrznych), wiec i lepsza regeneracje kolektora 3. Wezszy wykop szybciej osiadzie (bo patrz punkt nr 2) - wzgledy estetyczne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niedowiarek 24.11.2011 07:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2011 coś w tym chyba jest U mnie wykop robiła właśnie Adam minikoparka, dodatkowo wykopy zalewałem woda i rurki zasypywałem samą gliną, dopiero jak się rozpuściła, to zasypywałem resztę....a kolektor wyniki ma idealne... Mój przypadek też zdaje się to potwierdzać. Kopara taka że minikoparkę bierze do łyżki na raz . W jeden dzień wyryćkała rowy na 120 cm szerokie i ponad 2,5 m głębokie wraz z zasypaniem dla 600 m rury. A temperatury nie umywają się do adiqqowych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mk_kosa 24.11.2011 14:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2011 A jeśli planować minikoparkę, to jak czasowo należy się zabezpieczyć? tzn. ile średnio trwa wykopanie rowu 80cm szerokości, glębokości 140cm na dlugości 1 mb?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DagaAdam 24.11.2011 14:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2011 A jeśli planować minikoparkę, to jak czasowo należy się zabezpieczyć? tzn. ile średnio trwa wykopanie rowu 80cm szerokości, glębokości 140cm na dlugości 1 mb?? 80cm szerokosci? Czy 20cm? Zalezy od gruntu. Licz maksymalnie 100mb / dzien jak grunt nie bedzie paskudnie twardy (a glina czasem taka bywa) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sojek1 24.11.2011 15:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2011 80cm szerokosci? Czy 20cm? Zalezy od gruntu. Licz maksymalnie 100mb / dzien jak grunt nie bedzie paskudnie twardy (a glina czasem taka bywa) 1 dzień = 8 godzin czy 12 bo to spora róźnica:) To w takim razie koparka będzie kosztować trochę więcej niż założyłem. Ceny we Wrocławiu ostatnio szaleją. Oczywiście pierwszy argument każdego koparkowego to cena paliwa:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niedowiarek 24.11.2011 15:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2011 W takim układzie lepiej się umówić za całość albo od metra wykopu z zasypaniem. Może nie będzie taniej, ale na pewno szybciej;). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DagaAdam 24.11.2011 15:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2011 (edytowane) 1 dzień = 8 godzin czy 12 bo to spora róźnica:) To w takim razie koparka będzie kosztować trochę więcej niż założyłem. Ceny we Wrocławiu ostatnio szaleją. Oczywiście pierwszy argument każdego koparkowego to cena paliwa:) To moze trwac 8, a moze 16 godzin. Nie ma reguly - wszystko zalezy od gruntu. Ja kasuje normalnie 12 pln / mb. Inwestorzy podliczaja tylko cene paliwa i mowia "ale drogo" ale zapominaja ze trzeba oplacic operatora i eksploatacje maszyny (nowe sensowne gasienice = 3k pln, nowa pompa = 7k pln, tuleje, sworznie, lyzki, silowniki, weze hydrauliczne, olej, plyn hydrauliczny, filtry - to wszystko sie szybko zuzywa). Sama maszynka tez kosztuje 100k pln wiec nikt po kosztach paliwa nie bedzie kopal Mozesz sam wypozyczyc minikoparke za 500-600 pln / dobe ale bez wprawy wykopiesz max 20-30mb za dzien Aha - kasuje za metry bo wtedy robi sie jak najszybciej, a nie zeby jak najwiecej zarobic (kazdy ma zysk - inwestor, operator i ja), a przy okazji inwestor nie marudzi ze koparkowy pol godziny zul kanapke Edytowane 24 Listopada 2011 przez Daga&Adam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sojek1 24.11.2011 15:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2011 (edytowane) Daga&Adam możesz zdradzić ile minikoparka (taka koło 1,4 t, 2 m gł kopania) spala. Bo mam kolegę operatora, który mółby mi pomóc tylko nie ma własnego sprzętu, a do tego pracuje na dużej budowie i wypożyczenie koparki to kwestia 250 / dzień brutto i do tego jeszcze sobie vat odlicze. Zakłądając że wykopanie 500 mb zajmie 6-7 dni może się to opłacać. Edytowane 24 Listopada 2011 przez sojek1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sojek1 24.11.2011 15:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2011 W takim układzie lepiej się umówić za całość albo od metra wykopu z zasypaniem. Może nie będzie taniej, ale na pewno szybciej;). No tak tylko że chcąc wykonać to dokładnie, czyli zalewać wodą, czekać aż się rozpuści itp. To znowu koparkowy może mieć do mnie żal że ja mu prace spowalniam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DagaAdam 24.11.2011 15:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2011 Daga&Adam możesz zdradzić ile minikoparka (taka koło 1,4 t, 2 m gł kopania) spala. Bo mam kolegę operatora, który mółby mi pomóc tylko nie ma własnego sprzętu, a do tego pracuje na dużej budowie i wypożyczenie koparki to kwestia 250 / dzień brutto i do tego jeszcze sobie vat odlicze. Tak 20-25l / 10h roboty bez opierniczania sie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DagaAdam 24.11.2011 15:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2011 No tak tylko że chcąc wykonać to dokładnie, czyli zalewać wodą, czekać aż się rozpuści itp. To znowu koparkowy może mieć do mnie żal że ja mu prace spowalniam. Spokojnie z wszystkim zdarzysz! Ja w tym roku u siebie kopalem - 5 petli po 100mb kazdy. Kazda 50mb w jedna, nawrotka i 50mb w druga strone. Jak wykopalem 50mb w jedna - rura do srodka, lekko przysypac (10-20cm), waz z woda do rowu i lejesz. W tym czasie kopiesz 50mb "spowrotem", zasypujac odrazu ten pierwszy wykop. Nim wykopiesz ~5mb "spowrotem" to w wykopie bedzie juz 20cm wody Spokojnie wiec mozna dokopac go do konca, zasypujac te pierwsze 50mb. Potem znowu to samo - wkladasz rure do konca, przysypujesz 10-20cm glina, waz z woda do wykopu i kopiesz kolejne 50mb "tam", zasypujac odrazu poprzednie 50mb "spowrotem". I tak w kolko az wszystko wykopiesz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DagaAdam 24.11.2011 15:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2011 Zakłądając że wykopanie 500 mb zajmie 6-7 dni może się to opłacać. Jezeli masz minikoparke za 250 pln / dobe, do tego paliwko ~120 pln = 370 pln / dobe. Tylko zebys mial operatora ktory na codzien kopie na mini koparkach - inaczej wydajnosc spadnie drastycznie! Jezeli pracuje i duzo nie skasuje za pomoc - to jak najbardziej Ci sie to oplaci Ale musisz liczyc ze gosc sobie musi wziasc na ten czas urlop i siedziec po 10-12h u Ciebie Ty jak siadziesz pierwszy raz za sterami to wykopanie pierwszego metra zajmie Ci godzine, a jak juz wykopiesz pierwszych 10mb to wyjdzie ze poczatek ma 1,5m glebokosci, srodek 2mb, a koniec 1mb, a dodatkowo zamiast linii prostej jedziesz totalnym zygzakiem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sojek1 24.11.2011 15:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2011 Mój przypadek też zdaje się to potwierdzać. [...]. A temperatury nie umywają się do adiqqowych. Niedowiarek czy macie takie same warunki gruntowe, taką samą ilość wody gruntowej płynącej przez waszą działkę, takie same przepływy w układzie, pojemność układu skład czynnika itp żeby twierdzić że to wina ułożenia rur? Moim zdaniem zbyt dużo tu parametrów aby stwierdzić zę przez dużą koparkę masz słabe temperatury. Jak układałeś rury? (odległości, długości i ilość pętli) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sojek1 24.11.2011 16:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2011 Jezeli masz minikoparke ... Kopanie samemu odpada, raz mi kolega dał spróbować i wiem że trzeba wprawy, inaczej to jest babranie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niedowiarek 24.11.2011 16:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2011 (edytowane) Naturalnie, że jest wiele parametrów. O kolektorze jest trochę tutaj. Ale zagęszczenie gruntu wokół rury dz na pewno ma znaczenie. Dobre parametry osiągają ci, którzy wdeptywali dz w błoto, bo mają wysoko wody gruntowe i adigg, który nie wspominał o tym. A tylko on się chwalił zamulaniem dz w trakcie zakopywania. Moim zdaniem mistrzowskie posunięcie Edytowane 24 Listopada 2011 przez niedowiarek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts