lujski 04.01.2012 17:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2012 no myslalem o pompie 7-8 kw - a czy sahara to nie wiem - do niedawna bylo to pole z jakas kukurydza czy pszenica - troche mnie martwi ze z jakis kilometr od dzialki jest żwirownia, wiec moze piach jest i u mnie ...;/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 04.01.2012 18:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2012 Bardziej ma tu znaczenie wolgotnosc gruntu niz jego rodzaj. Im mokrzej tym lepiej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lujski 04.01.2012 19:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2012 hmm no to z tym nie powinno byc az tak zle bo na okolo 2 metry gdzieniegdzie juz jest woda a na 4 to juz napewno Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 04.01.2012 21:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2012 Tylko ze kolektpr poziomy zakopujesz 1,3-1,6m i o wlasciwosciach gruntu na tych glebokosciach mowimy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sojek1 05.01.2012 07:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2012 hmm no to z tym nie powinno byc az tak zle bo na okolo 2 metry gdzieniegdzie juz jest woda a na 4 to juz napewno Tak jak mówi Pyxis, najlepiej jak woda jest na poziomie na którym będzie kolektor, z tym że zakopywanie ruru zbyt głęboko wiąże się z problemami z regeneracją kolektora. Zdaje się że któryś z kolegów tu na forum miał taką sytuację i podejrzewał, że przyczyną niskiej wydajności kolektora może być zbyt głęboko zakopana rura. W tej sprawie warto pogadać z geotechnikiem, określi Ci jaki masz grunt i jego parametry. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niedowiarek 05.01.2012 12:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2012 Zgadza się. Mam kolektor tak między 2,5 a 3 m ppz. Teraz na starcie dz ma powyżej 5C (w trakcie pracy spada), ale zimy praktycznie jeszcze nie było. Kto zakopał dz w błocie choćby płycej (a może tym bardziej) chwali się wyższymi temperaturami. Pożywiom, uwidim . Tragedii nie ma. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
leszekf 05.01.2012 13:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2012 Mówi się o głębokości 1,2...1,5m ppt bo w Polsce przemarzanie gruntu jest na poziomie 1m ppt i o to głównie chodzi z tą głębokością. Jeśli zakopałeś głębiej, to o tyle możesz się cieszyć, że zima Ci nie straszna - gleba nie przemarznie z powodu temperatur na zewnątrz. Inna bajka to długość pętli DZ i powierzchnia gleby (objętość) z której ssie ciepełko, no i wydajność tego gruntu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niedowiarek 05.01.2012 13:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2012 Jeśli zakopałeś głębiej, to o tyle możesz się cieszyć, że zima Ci nie straszna - gleba nie przemarznie z powodu temperatur na zewnątrz. Z zewnątrz na pewno nie przemarznie, ale i zregeneruje się słabiej. Po kilku latach będzie miarodajny wynik. Jak by nie patrzył najlepiej mieć ciek wodny i to w miarę płytko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sojek1 10.01.2012 21:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2012 Tak się zastanawiam nad moimi rozwiązaniami, które planuje wykonać i nasuwa mi się kilka pytań. Planuje pompę ciepła o mocy chłodniczej ok. 6kW, do tego GGWC na potrzeby rekuperatora o mocy 2,5-3 kW.Do tego celu wykonam 5 pętli po 100 m w mocno nawodnionym gruncie(glina, piaski gliniaste, sączenia na poziomie 1,3m). 4 pętle będą dla PC, 1 dla GGWC. Myślę aby te wszystkie pętle w jakiś sposób połączyć tak aby w lecie kiedy nie ma dużego zapotrzebowania dla PC móc przełączyć i korzystać z 2-3 pętli dla GGWC. Sprzyjało by to regeneracji złoża w lecie i dawało dodatkową moc do chłodzenia powietrza. Może po prostu zrobić układ połączony swobodnie i w zależności od tego, która pompa się włączy bęzie pobierała z kolektora niezbędną energię. Powiedzmy, że ze studzienki, w której łączą się wszystkie pętle będą wychodziły dwa obiegi do dwóch górnych żródeł jaki będzie wymiennik PC i nagrzewnica GWC. Pytanie jak to bedzie działać hydraulicznie. Czy jak włączą się dwie pompy na raz to nie będzie problemu. Jak sądzicie jest sens robienia takiego rozdzielacza i układu połączonego? Czy po prostu zrobić dwa niezależne obiegi.Myślałem też aby zasilić nagrzewnice z górnego źródła ale wtedy odpada chłodzenie powietrza w lecie. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 25.01.2012 19:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2012 Pytanie "pomocnicze": Jakie macie cisnienie robocze w instalacji DZ ? Sa jakies reguly ze ma byc tyle a tyle? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wihajster 25.01.2012 19:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2012 Wskazane jest "jakieś" nadciśnienie z powodu lepszej pracy pompy obiegowej (ze względu na niebezpieczeństwo kawitacji).Jeżeli mamy układ z naczyniem wzbiorczym to ciśnienie pracy powinno być niższe od otwarcia zaworu bezpieczeństwa a wyższe niż ciśnienie wstępne membrany naczynia.Około 2 barów zwykle daję, choć nie zawsze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 25.01.2012 19:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2012 OK. Rozsadne "kryterium".Ja mam w pompie takie naczynie wzbiorcze przepnowe (stalowe) o calkowitej objetosci (na oko) jakies moze 2 l (w duzych porywach). Czy aby nie za male?Ostsatnio cisnienie zlacialo mi z 1,8bara na 0,6 bara. Licznik wody pokazal, ze dolalem do DZ okolo 600ml. Nie wiem czy to duza ilosc i czy wogole powinienem dolewac, bo caly czas mam wrazenie, ze gdzies mi delikatnie ucieka glikol. Raz szybciej, raz wolniej, ale ucieka. Te 600ml to "ucieklo" w okresie jakiegos prawie miesiaca. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DagaAdam 25.01.2012 19:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2012 OK. Rozsadne "kryterium". Ja mam w pompie takie naczynie wzbiorcze przepnowe (stalowe) o calkowitej objetosci (na oko) jakies moze 2 l (w duzych porywach). Czy aby nie za male? Ostsatnio cisnienie zlacialo mi z 1,8bara na 0,6 bara. Licznik wody pokazal, ze dolalem do DZ okolo 600ml. Nie wiem czy to duza ilosc i czy wogole powinienem dolewac, bo caly czas mam wrazenie, ze gdzies mi delikatnie ucieka glikol. Raz szybciej, raz wolniej, ale ucieka. Te 600ml to "ucieklo" w okresie jakiegos prawie miesiaca. 0,6l - duzo, na bank Ci gdzies cieknie. Ja trzymam w DZ 1bar. Tyle samo mam w buforze i calej podlogowce. Wiecej nie jest potrzebne - rury i laczenia mniej cierpia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 25.01.2012 20:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2012 Trzymasz - ale musisz cos dolewac, czy nabiles rok temu i do teraz nic nie ruszales a cisnienie nadal 1bar? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DagaAdam 25.01.2012 20:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2012 Trzymasz - ale musisz cos dolewac, czy nabiles rok temu i do teraz nic nie ruszales a cisnienie nadal 1bar? DZ odpalilem pod koniec pazdziernika i od tego czasu nic nie dolewam, cisnienie jest dokladnie takie same przez caly czas. Zreszta nie ma prawa sie zmienic - jezeli nie ma wycieku! W buforze i podlogowce trzymam 1,1bar od dwoch lat i nic nie dolewam. Tu musi byc tak samo. Inaczej jest nieszczelnosc. Na poczatku montazu napompowalem DZ powietrzem i 2 dni trzymalem pod cisnieniem ok 5-6 bar. Nic nie spadlo (to juz byl wielki sukces bo powietrze latwiej penetruje wszelkie nieszczelnosci). Potem zalalem czysta woda i powtorzylem test (naturalnie znowu nic nie spadlo). Potem wypompowalem calosc kompresorem, zalalem roztworem glikolu, odpowietrzylem (~6-8h) i tak trzyma do dzisiaj. Nic nie dolewam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
photos 25.01.2012 20:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2012 u mnie jest ciśnienie 1.9 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aadamuss24 25.01.2012 20:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2012 Daga a masz jakieś automatczne odpowietrzniki ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 25.01.2012 20:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2012 DZ odpalilem pod koniec pazdziernika i od tego czasu nic nie dolewam, No to mnie zmartwiles. Ja juz dzisiaj wykrecilem nawet automatyczne odpowietrzniki i wstawilem reczne. Zakrecilem je na glucho zeby nie bylo, ze "sie odpowietrza". Jutro sciagam hydre nich bada gdzie to moze sie saczyc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
photos 25.01.2012 20:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2012 Pyxis ja miałem identycznie. Powodem było powietrze w naczynku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 25.01.2012 20:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2012 photos: Ale kurcze tam chyba ma byc nabite powietrze? Czy ja czegos nie kumam jednak w zasadzie dzialania tekiego naczynia (co jest wielce prawdopodobne jak widac)? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts