Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kolektor poziomy

gamich

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

hmm no to z tym nie powinno byc az tak zle bo na okolo 2 metry gdzieniegdzie juz jest woda a na 4 to juz napewno

Tak jak mówi Pyxis, najlepiej jak woda jest na poziomie na którym będzie kolektor, z tym że zakopywanie ruru zbyt głęboko wiąże się z problemami z regeneracją kolektora. Zdaje się że któryś z kolegów tu na forum miał taką sytuację i podejrzewał, że przyczyną niskiej wydajności kolektora może być zbyt głęboko zakopana rura.

W tej sprawie warto pogadać z geotechnikiem, określi Ci jaki masz grunt i jego parametry.

Mówi się o głębokości 1,2...1,5m ppt bo w Polsce przemarzanie gruntu jest na poziomie 1m ppt i o to głównie chodzi z tą głębokością. Jeśli zakopałeś głębiej, to o tyle możesz się cieszyć, że zima Ci nie straszna - gleba nie przemarznie z powodu temperatur na zewnątrz. Inna bajka to długość pętli DZ i powierzchnia gleby (objętość) z której ssie ciepełko, no i wydajność tego gruntu.

Jeśli zakopałeś głębiej, to o tyle możesz się cieszyć, że zima Ci nie straszna - gleba nie przemarznie z powodu temperatur na zewnątrz.

Z zewnątrz na pewno nie przemarznie, ale i zregeneruje się słabiej. Po kilku latach będzie miarodajny wynik. Jak by nie patrzył najlepiej mieć ciek wodny i to w miarę płytko.

Tak się zastanawiam nad moimi rozwiązaniami, które planuje wykonać i nasuwa mi się kilka pytań.

Planuje pompę ciepła o mocy chłodniczej ok. 6kW, do tego GGWC na potrzeby rekuperatora o mocy 2,5-3 kW.

Do tego celu wykonam 5 pętli po 100 m w mocno nawodnionym gruncie(glina, piaski gliniaste, sączenia na poziomie 1,3m). 4 pętle będą dla PC, 1 dla GGWC. Myślę aby te wszystkie pętle w jakiś sposób połączyć tak aby w lecie kiedy nie ma dużego zapotrzebowania dla PC móc przełączyć i korzystać z 2-3 pętli dla GGWC. Sprzyjało by to regeneracji złoża w lecie i dawało dodatkową moc do chłodzenia powietrza.

Może po prostu zrobić układ połączony swobodnie i w zależności od tego, która pompa się włączy bęzie pobierała z kolektora niezbędną energię. Powiedzmy, że ze studzienki, w której łączą się wszystkie pętle będą wychodziły dwa obiegi do dwóch górnych żródeł jaki będzie wymiennik PC i nagrzewnica GWC. Pytanie jak to bedzie działać hydraulicznie. Czy jak włączą się dwie pompy na raz to nie będzie problemu.

Jak sądzicie jest sens robienia takiego rozdzielacza i układu połączonego? Czy po prostu zrobić dwa niezależne obiegi.

Myślałem też aby zasilić nagrzewnice z górnego źródła ale wtedy odpada chłodzenie powietrza w lecie.

Pozdrawiam.

• 2 weeks później...

Wskazane jest "jakieś" nadciśnienie z powodu lepszej pracy pompy obiegowej (ze względu na niebezpieczeństwo kawitacji).

Jeżeli mamy układ z naczyniem wzbiorczym to ciśnienie pracy powinno być niższe od otwarcia zaworu bezpieczeństwa a wyższe niż ciśnienie wstępne membrany naczynia.

Około 2 barów zwykle daję, choć nie zawsze.

OK. Rozsadne "kryterium".

Ja mam w pompie takie naczynie wzbiorcze przepnowe (stalowe) o calkowitej objetosci (na oko) jakies moze 2 l (w duzych porywach). Czy aby nie za male?

Ostsatnio cisnienie zlacialo mi z 1,8bara na 0,6 bara. Licznik wody pokazal, ze dolalem do DZ okolo 600ml. Nie wiem czy to duza ilosc i czy wogole powinienem dolewac, bo caly czas mam wrazenie, ze gdzies mi delikatnie ucieka glikol. Raz szybciej, raz wolniej, ale ucieka. Te 600ml to "ucieklo" w okresie jakiegos prawie miesiaca.

OK. Rozsadne "kryterium".

Ja mam w pompie takie naczynie wzbiorcze przepnowe (stalowe) o calkowitej objetosci (na oko) jakies moze 2 l (w duzych porywach). Czy aby nie za male?

Ostsatnio cisnienie zlacialo mi z 1,8bara na 0,6 bara. Licznik wody pokazal, ze dolalem do DZ okolo 600ml. Nie wiem czy to duza ilosc i czy wogole powinienem dolewac, bo caly czas mam wrazenie, ze gdzies mi delikatnie ucieka glikol. Raz szybciej, raz wolniej, ale ucieka. Te 600ml to "ucieklo" w okresie jakiegos prawie miesiaca.

0,6l - duzo, na bank Ci gdzies cieknie. Ja trzymam w DZ 1bar. Tyle samo mam w buforze i calej podlogowce. Wiecej nie jest potrzebne - rury i laczenia mniej cierpia :)

Trzymasz - ale musisz cos dolewac, czy nabiles rok temu i do teraz nic nie ruszales a cisnienie nadal 1bar?

DZ odpalilem pod koniec pazdziernika i od tego czasu nic nie dolewam, cisnienie jest dokladnie takie same przez caly czas. Zreszta nie ma prawa sie zmienic - jezeli nie ma wycieku! W buforze i podlogowce trzymam 1,1bar od dwoch lat i nic nie dolewam. Tu musi byc tak samo. Inaczej jest nieszczelnosc.

Na poczatku montazu napompowalem DZ powietrzem i 2 dni trzymalem pod cisnieniem ok 5-6 bar. Nic nie spadlo (to juz byl wielki sukces bo powietrze latwiej penetruje wszelkie nieszczelnosci). Potem zalalem czysta woda i powtorzylem test (naturalnie znowu nic nie spadlo). Potem wypompowalem calosc kompresorem, zalalem roztworem glikolu, odpowietrzylem (~6-8h) i tak trzyma do dzisiaj. Nic nie dolewam.